Thutmosis II

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Thutmose II)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thutmosis hieroglyfein
syntymänimi
G26F31S29
Thutmosis
Thot-jumalasta syntynyt
valtaistuinnimi
N5
O29
L1N35
Aakheperenra
Ra-jumalan ilmenemismuoto on suuri

Thutmosis II hallitsi Egyptiä Uuden valtakunnan 18. dynastian aikaan vuosina 1492–1479 eaa.[1]

Thutmosis II:n isä oli hänen edeltäjänsä faarao Thutmosis I ja Mutneferet oli hänen äitinsä. Thutmosis II ei ollut täysin kuninkaallista sukua, joten varmistaakseen kuninkuutensa hän nai kuninkaallisen sisarpuolensa Hatšepsutin,[1] jonka kanssa hän sai tyttären nimeltään Neferura. Lisäksi hän sai sivuvaimonsa Isiksen kanssa pojan, Thutmosis III:n. Thutmosis II oli fyysisesti heikko ihminen.[2]

Thutmosis II:n lyhyestä hallitusajasta ei ole juurikaan tietoa. Hänen tiedetään kuitenkin kukistaneen kapinan Nubiassa ensimmäisenä hallintovuotenaan[2] sekä häätäneen ryöstelevät beduiinit pois Egyptistä. Thutmosis II:n hallintoon vaikutti todennäköisesti suuresti hänen kuninkaallinen vaimonsa Hatšepsut, jonka uskotaan ohjailleen Thutmosis II:ta haluamaansa suuntaan. Tätä teoriaa puoltaa muun muassa se, että Thutmosis II:n ajama politiikka oli hyvin samankaltainen Hatšepsutin hallintokaudellaan ajaman politiikan kanssa ja että Hatšepsut nousi miehensä seuraajaksi.

Thutmosis II haudattiin todennäköisesti Kuninkaiden laakson hautaan KV42, josta on löydetty koristelematon sarkofagi. Hänen muumionsa löytyi vuonna 1881 löydetystä muumiokätköstä ja sitä säilytetään nykyään Kairon museossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Otavan suuri maailmanhistoria. Osa 2, Jokilaaksojen valtakunnat, Päätoim. Erling Bjöl, Otava. Keuruu 1982. ISBN 951-1-06987-X. Sivut 84-86. Teos käyttää nimestä muotoa Tuthmosis II.
  2. a b http://www.touregypt.net/featurestories/tuthmosis2.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Thutmosis I
Egyptin faarao
18. dynastia
Seuraaja:
Hatšepsut