Thomsoningaselli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thomsoningaselli
Eat228.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Silmälläpidettävä [1]
Silmälläpidettävä
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Onttosarviset Bovidae
Alaheimo: Gasellit Antilopinae
Suku: Eudorcas
Laji: thomsonii
Kaksiosainen nimi
Eudorcas thomsonii
(Günther, 1884)
Synonyymit
  • Gazella thomsonii Günther, 1884 [1]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Thomsoningaselli Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Thomsoningaselli Commonsissa

Thomsoningaselli (Eudorcas thomsonii,[2] aiemmin Gazella thomsonii) on keskikokoinen itäafrikkalainen gaselli, jolla on solakat raajat ja siro ruumis.

Muiden gasellien tavoin thomsoningaselli on ylhäältä kullanruskea ja alta valkoinen. Niiden sarvet ovat mutkalla, ja niissä on rengasmaisia paksunnoksia. Sekä uroksella että naaraalla on sarvet. Thomsoningaselli liikkuu savannilla jopa tuhansien eläinten löyhinä laumoina. Tällaisellä avomaalla niiden on oltava valppaina joka hetki, jotteivät päätyisi petojen saaliiksi. Thomsoningaselli nukkuu korkeintaan tunnin päivässä, ja senkin korkeintaan viiden minuutin mittasina pätkinä. Thomsoningaselli tulee sukukypsäksi kaksivuotiaana. Yleensä naaras synnyttää yhden poikasen kerrallaan noin puolen vuoden välein.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b IUCN SSC Antelope Specialist Group: Eudorcas thomsonii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 27.7.2014. (englanniksi)
  2. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Eudorcas thomsonii Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 29.11.2010. (englanniksi)