Thomas S. Monson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas S. Monson

Thomas Spencer Monson (21. elokuuta 19272. tammikuuta 2018)[1] oli Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon 16. presidentti. Häntä edelsi virassa Gordon B. Hinckley, jonka kuoleman jälkeen 27. tammikuuta 2008 kahdentoista apostolin koorumi valitsi Thomas Monsonin kirkon presidentiksi, profeetaksi, näkijäksi ja ilmoituksensaajaksi 3. helmikuuta 2008.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monson syntyi 21. elokuuta 1927 Salt Lake Cityssä Utahissa G. Spencer Monsonin ja Gladys Condien perheeseen toisena kuudesta lapsena. Hän opiskeli high schoolissa, ja 17-vuotiaana hän ilmoittautui Yhdysvaltain laivastoon keväällä 1945. Hänen ilmeisenä toiveenaan oli päästä osallistumaan Tyynenmeren meritaisteluihin, mutta toinen maailmansota päättyi ennen hänen pääsyään taisteluihin. Monson erosi laivastosta puolen vuoden palveluksen jälkeen ja siirtyi Utahin osavaltionyliopistoon opiskelemaan liiketaloutta. Hän valmistui 1948.

Toimittuaan jonkin aikaa yliopistossa tuntiopettajana Monson siirtyi liike-elämän palvelukseen kustantamoalalle. Hänen ensimmäinen työpaikkansa oli sanomalehti Deseret News, jossa hän toimi mainospäällikkönä. Myöhemmin hän siirtyi Deseret News Pressin kustantamon palvelukseen. Hän toimi ensin myyntijohtajana ja sitten toimitusjohtajana. 1952 hän valmistui Brigham Youngin yliopistosta kauppatieteiden linjalta. 1981 hänelle myönnettiin Brigham Youngin yliopiston oikeustieteen kunniatohtorin arvo.

7. lokakuuta 1948 Monson meni naimisiin Frances Beverly Johnsonin kanssa. Heillä on kolme lasta ja kahdeksan lastenlasta. Thomas Monson on ollut aktiivinen myös yhdistyselämässä, ja partio on ollut hänen sydäntään lähellä. Hän on saanut Amerikan partiopoikajärjestön hopeamajavan (vuonna 1971), arvossa pidetyn hopeabiisonin (vuonna 1978) sekä kansainvälisen partiojärjestön korkeimman ansiomerkin, pronssisuden (vuonna 1993). Thomas Monson on myös julkaissut useita uskontoa käsitteleviä teoksia.

Kirkollinen ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thomas S. Monson oli jo lapsuudestaan aktiivinen MAP-kirkon palveluksessa. 22-vuotiaana hänet kutsuttiin piispaksi eli seurakunnan johtajaksi. Hän on eräs nuorimmista piispan virkaan kutsutuista. Hänen johtamansa seurakunta Salt Lake Cityssä oli sitä paitsi MAP-kirkon seurakunnaksi poikkeuksellisen suuri, siihen kuului lähes 1000 henkilöä. 27 vuoden iässä hänet kutsuttiin vaarnanjohtajan neuvonantajaksi, ja 32-hänestä tuli Kanadan lähetyskentän lähetysjohtaja. Vuosina 1959–1962 hän valvoi lähetystyötä Ontarion ja Quebecin osavaltioissa, johtaen vain muutaman vuoden itseään nuorempia lähetyssaarnaajia. Hänen aikanaan lähetystyö laajennettiin myös Quebecin ranskankieliseen väestöön.

Vuonna 1963 tuolloin vasta 36-vuotias Monson kutsuttiin apostoliksi. Hän oli nuorin apostoliksi kutsuttu sitten vuoden 1910. Apostolina hän johti 1970-luvulla komiteaa, joka uudisti MAP-kirkon version Kuningas Jaakon raamatunkäännöksestä sekä laati kirkon pyhien kirjoitusten uuden laitoksen, jossa ala- ja ristiviitteet oli uusittu. Hän valvoi myös kirkon julkaisutoimintaa ja lähetystyötä. Viimeksi hän on toiminut kirkon kasvatusjärjestelmää johtavan Kirkon koululautakunnan varapuheenjohtajana.

Erityisen merkittävä Monsonin rooli oli MAP-kirkon lähetystyön laajentamisessa itäisen Euroopan entisissä kansandemokratioissa. Hän järjesti Saksan demokraattisen tasavallan ensimmäisen vaarnan 1982 sekä neuvotteli luvan rakentaa sosialististen maiden tarpeista huolehtiva temppeli Freibergiin, DDR:ään 1985.

Presidentti Spencer W. Kimballin kuoltua 1985 kirkon uusi presidentti Ezra Taft Benson kutsui Monsonin ensimmäisen presidenttikunnan toiseksi neuvonantajaksi. Palveltuaan tässä asemassa sekä Bensonin että Howard W. Hunterin aikana, Gordon B. Hinckley kutsui hänet ensimmäiseksi neuvonantajakseen tullessaan kirkon presidentiksi 1995. Samalla hänestä tuli kahdentoista apostolin koorumin presidentti. Monson palveli tässä asemassa aina presidentti Hinckleyn kuolemaan 2008.

Thomas S. Monson valittiin Gordon B. Hinckleyn seuraajaksi kirkon presidentiksi 3. helmikuuta 2008.

  1. Tanner, Todd & Evans, Bob: LDS church President Thomas S. Monson dies at age 90 Local/World News. 2.1.2018. FOX 13 (Salt Lake City). Arkistoitu 3.1.2018. Viitattu 3.1.2018. (englanniksi)
Edeltäjä:
Gordon B. Hinckley
Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon presidentti
2008-2018
Seuraaja:
Russell M. Nelson