Thomas Parr

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Parrin muotokuva.

Thomas Parr oli englantilainen mies, jonka tunnettu legenda väittää eläneen 152-vuotiaaksi. Viskimerkki Old Parr on nimetty hänen mukaansa.

Parrin kerrotaan syntyneen vuonna 1483 lähellä Shrewsburya ja menneen naimisiin ensimmäistä kertaa 80-vuotiaana. Väitetään, että Parr sai noin 100-vuotiaana aviottoman lapsen. Hänen väitetään menneen uusiin naimisiin 122 vuoden iässä, jossa virallisesti kaikkien aikojen vanhimmaksi ihmiseksi tunnustettu Jeanne Calment jo kuoli.

Thomas Parr haudattiin 15. marraskuuta 1635.

Runoilija John Taylor kirjoitti Parrin kuoltua hänestä runon The Old, Old, Very Old Man or the Age and Long Life of Thomas Parr. Uskottaviksi luonnehdittujen lähteiden mukaan Parr oli elämänsä viimeiset vuosikymmenet sokea ja huonokuntoinen.[1]

On myös esitetty Parrin pitkäikäisyyden johtuvan sekaannuksesta hänen samannimisen isoisänsä kanssa. Legendaa on tutkittu, ja on käynyt ilmi, että samassa talossa olivat itse asiassa aikojen kuluessa eläneet sekä isä, poika että pojanpoika, joiden kaikkien nimi oli Thomas Parr.

Hieman samankaltainen legenda on brittiläisen Henry Jenkinsin tarina. Miehen väitettiin syntyneen vuonna 1501 ja kuolleen joulukuussa 1670, jolloin hän olisi ollut 169-vuotias.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antti Hervonen: Vuosisadan vartijat, Ikääntymisen suomenmestarit kertovat (Tammi 2001) ISBN 951-31-2056-2
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.