Thomas Murphy (tasavaltalainen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Thomas Murphy, gaeliksi Tomás Mac Murchaidh, "Slab", "Laatta", (s. 26. elokuuta 1949) on luultavasti Väliaikaisen IRA:n henkilöstöpäällikkö. Murphyn maatila on Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla. Murphy käytti sitä salakuljetukseen. Murphy eteni IRA:n hierarkiassa Etelä-Armaghin prikaatin johtajaksi. Murphy sai maineen hyvin väkivaltaisena miehenä. Murphy myös hankki IRA:lle petoksilla ja salakuljetuksilla suuria määriä rahaa.

Murphyn toiminta IRA:ssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murphy toimi IRA:ssa koko levottomuuksien ajan, 1969-1998 mutta ei ollut koko aikaa mukana sotatoimissa. Edes Iso-Britannian SAS-erikoisjoukot eivät 80-luvulla kyenneet ottamaan kiinni IRA:n henkilöstöpäällikkö Thomas Murphyä, jota kutsuttiin liikanimellä "Slab", "Laatta"[1]. Thomas Murphy on poikamies, jolla on kaksi veljeä. Joidenkin mukaan kutsumanimi "Laatta" tulee siitä, että Murphyllä oli tapana pudotella betonijärkäleitä vihaamiensa, käsiinsä saamien varpaille, toisten mukaan siitä, että Murphy oli puhelias. Murphy asui Irlannissa Crossmaglenin ja rajan lähellä Ballynabyssa, Hackballscross:issa, Larkins Roadilla.

Murphy surmautti toimiessaan Etelä-Armaghin alueella toimivan ASU:n johdossa yli 100 turvajoukkojen jäsentä. Murphy oli mukana mm Warrenpointin väijytyksessä 1979, jolloin 18 brittisotilasta kuoli. Niinpä Murphy sai maineen eräänä vaarallisimmista IRA:n miehistä[2].

Murphyn maatilaa voitiin käyttää salakuljetukseen, koska eräs sen aitta oli osin Pohjois-Irlannin puolella rajaa. Kun Murphyn toimista ei ollut todisteita, tätä ei kyetty pidättämään. Niinpä armeija suunnitteli Murphyn surmaamista pommiattentaatilla, mutta operaation pelättiin johtavan kaaokseen Pohjois-Irlannissa ja esikunta hylkäsi sen[3].

Petos- ja salakuljetusepäilyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murphy joutui 2000-luvulla pidätyksen kohteeksi petosepäilyistä, mutta säilyi takuiden ja takaisinmaksujen jälkeen vapaana miehenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Adams, James: Terrorismi. (The financing of terror, 1986.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Helsingissä: Otava, 1987. ISBN 951-1-09369-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)Thomas "Slab" Murphy, killer who never faced justice
  2. Is 'Slab' Murphy's bloody reign drawing to an end?
  3. Adams 1987, s 219-225