Thomas Hardwicke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Hardwicke,
John Grayn litografia, 1830
Cyprinus auratus, kultakala,
Hardwicken vesiväri

Thomas Hardwicke (17553. toukokuuta 1835) oli englantilainen ammattisotilas ja eläintieteilijä.

22-vuotiaana Hardwicke liittyi Itä-Intian komppaniaan ja asui Intiassa 1777–1823. Hän sai kenraalimajurin arvon 1819, erosi virastaan ja muutti Englantiin 1823. Täällä hän kirjoitti yhdessä John Edward Grayn kanssa teoksen Intian eläimistä, Illustrations of Indian Zoology (1830–35).

Intiassa asuessaan Hardwicke matkusteli eri puolilla niemimaata. Näillä matkoilla hän keräsi eläintieteellisiä näytteitä ja keräsi myös huomattavan kokoelman eläinaiheisia maalauksia, joita hän hankki paikallisilta taiteilijoilta. Useimmat maalauksista olivat kuolleista eläimistä, joita Hardwicke osti ja sai keräilijöiltä, mutta paljon oli myös elävistä eläimistä. Jättäessään Intian hänellä oli suurin kokoelma piirroksia ja maalauksia intialaisista eläimistä mitä koskaan oli kenelläkään ollut. Taiteilijat jäivät tuntemattomiksi, mutta he olivat taitavia ja huolellisia, ja heidän tyylinsä oli kehittynyt vesiväreillä maalaamiseen. Kokoelma liitettiin British Museumin kokoelmiin 1835 ja jaettiin myöhemmin Luonnonhistoriallisen museon (Natural History Museum) kanssa, ja se käsittää 4 500 taideteosta.

Hardwicken innostus Intian luonnonhistoriaan tarttui hänen maanmiehiinsä, joiden kanssa hän oli kirjeenvaihdossa. Hän oli yhteydessä Sir Joseph Banksin kanssa, joka oli Royal Societyn puheenjohtaja, ja hänestä tuli Royal Societyn jäsen 1813. Hänen kokoelmaansa käyttivät hyväkseen monet eläintieteilijät, kuten J. E. Gray. Hardwicke itse kustansi Illustrations of Indian Zoologyn ja se käsitti 202 suurta käsinmaalattua taulua, mutta hän ehti kuolla ennen kuin tekstiosa oli kirjoitettu.

Hardwicke tutki etenkin lintuja ja kuvaili ja nimesi muun muassa viiruhelmikanan (Acryllium vulturinum). Nisäkkäistä hän nimesi goraalin. Hänen kunniakseen on nimetty japaninkurppa (Gallinago hardwickii) ja rusovatsalehvi (Chloropsis hardwickii).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife Suomi (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]