Thomas Andrews

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Harland & Wolff -telakan toimitusjohtajaa. Samannimistä fyysikkoa käsittelee artikkeli Thomas Andrews (fyysikko).
Thomas Andrews

Thomas Andrews, Jr. (7. helmikuuta 1873 Comber[1]15. huhtikuuta 1912 Pohjois-Atlantti) oli belfastilaisen Harland & Wolff -telakan toimitusjohtaja ja suunnitteluosaston päällikkö. Hän oli myös valtamerialus RMS Titanicin vastuullinen suunnittelija. Hän oli mukana aluksen neitsytmatkalla ja oli yksi haaksirikossa menehtyneistä 1 517 hengestä. Andrewsin ruumista ei löydetty.

Thomas Andrews syntyi Comberissa Pohjois-Irlannissa vanhempiensa Thomas Andrewsin ja Eliza Pirrien toisena lapsena. Hänen isoveljensä John Millar Andrews oli tuleva Pohjois-Irlannin pääministeri.[1] Andrews asui vanhempiensa luona vuoteen 1884, jolloin hän siirtyi opiskelemaan Royal Belfast Academical Institutioniin, kunnes vuonna 1889 hän siirtyi kuudentoista vuoden ikäisenä harjoittelijaksi Harland and Wolffin telakalle, jonka osaomistaja oli hänen enonsa William James Pirrie.[1]

Harland & Wolffilla Andrews työskenteli uutterasti, eteni urallaan ja saavutti vuonna 1901 rakennustoiminnan päällikön tittelin. Samana vuonna hän myös sai Institution of Naval Architectsin jäsenyyden. Vuonna 1907 Andrewsista tuli telakan toimitusjohtaja ja suunnitteluosaston päällikkö. Andrews oli pidetty henkilö yhtiössä ja telakan työntekijöiden keskuudessa. 24. kesäkuuta 1908 Andrews meni naimisiin Helen Reilly Barbourin kanssa. Heille syntyi tytär, Elizabeth, vuonna 1910.

Vuodesta 1907 Andrews valvoi White Star Line -laivayhtiön uuden valtameriristeilijän, RMS Olympicin, suunnittelutyötä. Andrews suunnitteli RMS Olympicin ja RMS Titanicin yhdessä William Pirrien ja Alexander Carlislen kanssa. Kuten aiemminkin, Andrews valvoi ja tarkasti suunnittelemiensa alusten pienimmätkin yksityiskohdat varmistaakseen, että alukset olivat parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Andrews johti telakan työntekijöiden ryhmää, jonka tehtävänä oli osallistua telakan rakentamien alusten neitsytmatkoille ja seurata alusten käyttäytymistä tositilanteissa, jotta mahdolliset parannukset järjestelmiin ja rakenteisiin voitaisiin havaita ja toteuttaa. Titanicin neitsytmatka ei ollut poikkeus, joten Andrews ryhmineen matkusti Belfastista Southamptoniin ja nousi Titanicille 10. huhtikuuta 1912. Matkan aikana Andrews kirjasi ylös kaikki ne asiat, jotka hänen mielestään vaativat parannuksia.

14. huhtikuuta kello 23:40 Titanic törmäsi jäävuoreen, jolloin aluksen keulan oikea kylki vaurioitui. Andrews oli tuolloin töissä hytissään. Kapteeni Edward J. Smith kutsui hänet komentosillalle auttamaan vaurioiden laajuuden selvittämisessä. Andrews joutui toteamaan, ettei laivan uppoamista voitaisi mitenkään estää.[2]

Kun Titanicin matkustajien evakuointi alkoi, Andrews kävi läpi kaikki suuret hytit kehottaen matkustajia pukeutumaan pelastusliiveihinsä ja menemään venekannelle. Tietäen ettei aikaa ollut paljon ja että pelastusvenepaikkoja ei ollut kaikille laivalla olijoille, Andrews jatkoi vastahakoisten matkustajien ja miehistön jäsenten hoputtamista pelastusveneisiin.

Erään stuertin kertomuksen mukaan Thomas Andrews nähtiin viimeisen kerran ensimmäisen luokan tupakkasalongissa, missä hän seisoi takan edessä katselemassa sen yläpuolelle ripustettua maalausta edes yrittämättä pelastautua.[3] Sanomalehdet julistivat Andrewsin yhdeksi haaksirikon sankareista, ja hänen kotikaupunkiinsa Comberiin rakennettiin hänen muistolleen Thomas Andrews Jr. Memorial Hall, joka avattiin vuonna 1915. Nykyään se toimii esikouluna.[4]

Thomas Andrews elokuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1997 menestyselokuvassa Titanic Andrewsia esitti häntä ulkoisesti muistuttava näyttelijä Victor Garber. Elokuvassa Titanicin kohtalonyö Andrewsin roolissa nähdään Michael Goodliffe. Andrews nähtiin kummassakin elokuvassa viimeksi seisomassa tupakkasalongin takan edessä katsoen maalausta.[5][6]

  1. a b c Tikkanen, Amy: Thomas Andrews britannica.com. Britannica. Viitattu 13.9.2023. (englanniksi)
  2. Lonergan, Aidan: Thomas Andrews: Seven facts about the Irishman who designed the Titanic and went down with his ship irishpost.com. 7.2.2017. The Irish Post. Viitattu 13.9.2023. (englanniksi)
  3. Hickey, Kate: Titanic hero Irishman Thomas Andrews epitomized bravery as ship went down irishcentral.com. 8.4.2023. IrishCentral. Viitattu 13.9.2023. (englanniksi)
  4. Thomas Andrews Memorial Hall titanic.memorial. Titanic Memorials. Viitattu 13.9.2023. (englanniksi)
  5. James Cameron: Titanic. Yhdysvallat, 1997. (englanniksi)
  6. Roy Ward Baker: Titanicin kohtalonyö (A Night to Remember). Iso-Britannia, 1958. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]