Thomas Abbt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Abbt

Thomas Abbt (25. marraskuuta 1738 Ulm3. marraskuuta 1766 Bückeburg) oli valistuksen ajan saksalainen kirjailija, matemaatikko ja filosofi.

Abbt syntyi peruukintekijöiden pojaksi. Hän opiskeli Hallen yliopistossa filosofiaa ja matematiikkaa saaden vuonna 1758 maisterin paperit. Vuonna 1760 hänestä tuli filosofian professori Frankfurt an der Oderin yliopistoon, jossa ollessaan hän kirjoitti vuonna 1761 kuuluisimman teoksensa, Vom Tode für's Vaterlandin. Syksyllä 1761 hän otti vastaan matematiikan professorin arvon Rintelnin yliopistossa. Vuodesta 1761 vuoteen 1762 hän opetti myös molempia aineita Berliinin yliopistossa.

Vom Tode für's Vaterland oli erittäin patrioottinen teos, joka kertoo Fredrik II:n tappiosta Kunersdorfissa. Se myös sai kuuluisien Literaturbriefen (suom. kirjallisuuskirjeet) kirjoittajien huomion, jonka alkuunpanijana oli Gotthold Ephraim Lessing. Hän kirjoitti suuria määriä historiallisia, poliittisia, esteettisiä ja filosofisia esseitä. Abbt oli Lessingin suuri ihannoija ja jatkoi tämän opettavaista, proosamaista kirjoitustyyliään.

Ollessaan Berliinissä Abbt tutustui Christoph Friedrich Nicolaihin, jonka Berliinin keskiviikkoseuraan hän pian liittyi. Hän ystävystyi myös Moses Mendelssohnin kanssa. Peitenimellä B Abbt otti osaa Briefe, die neueste Litteratur betreffendin kirjoittamiseen, jonka 24 osaa julkaistiin Berliinissä vuosien 1733 ja 1765 välissä. Kotimatkallaan lähes vuoden kestäneeltä matkaltaan Ranskaan Abbt poikkesi Ferneysta Geneveen, jossa hän tapasi Voltairen.

Vuonna 1765 Abbtille tarjottiin sekä professorin virkaa Marburgin yliopistossa että Schaumburg-Lippen hovineuvoston jäsenyyttä. Hän otti vastaan jälkimmäisen, vaikka hän olikin jo valmiiksi Marburgin yliopiston matematiikan professori ja Hallen yliopiston filosofian professori.

3. marraskuuta 1766 Abbt kuoli vain 27 vuoden ikäisenä Bückeburgissa suolistosairauteen. Johann Gottfried Herder kirjoitti, että "hän kuoli Saksalle ja kielellensä liian aikaisin".

  • Correspondenzen mit Mendelssohn und Nicolai
  • Gedanken von der Einrichtung der ersten Studien eines jungen Herrn von Stand (1765)
  • Fragmente der portugiesischen Geschichte
  • Über die Freundschaften der Frauenzimmer
  • Untersuchung, ob Gott selbst Moses begraben habe (EA 1757)
  • Vom Einflusse des Schönen auf die strengeren Wissenschaften
  • Vom Tode für das Vaterland (EA 1761)
  • Vom Verdienste (EA 1765)
  • Von der Gewißheit in sinnlichen, theoretischen und moralischen Wahrheiten