Kolmannen persoonan ammuntapeli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Third person shooter)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dead Justice -pelin hahmo
Havainnekuva seuraavasta kamerasta ja pelaajan hahmosta kolmannessa perspektiivissä.

Kolmannen persoonan ammuntapeli (engl. Third Person Shooter, TPS) on ampumiseen keskittyvä videopelilajityyppi, jossa pelimaailma esitetään pelihahmon takaa nähtynä. Kolmannen persoonan ammuntapeli on ammuntapelien alalaji. Käytetyssä kuvakulmassa nähdään koko pelaaja tai ainakin yläruumis, toisin kuin ensimmäisten persoonan ammuntapeleissä, joissa näkyy yleensä vain ase ja osa hahmon kättä. Näytössä saattaa olla myös pelaamiselle tärkeitä tietoja, kuten pelihahmon tavaravalikoima, pelihahmon elinvoiman tai energiatason kuvaaja, tekstitietoa ympäröivästä pelimaailmasta sekä erilaisia pistetaulukoita tai kartta.

Lajityyppi useaa ensimmäisen persoonan ammuntapeleistä enemmän kuin pelkän esitystavan puolesta:[1]

  • ympäristön ja pelaajan suhde
  • pelaajan ja pelihahmon suhde
  • refleksit

Kolmannessa persoonassa pelaaja näkee suuremman osan pelimaailmaa joka muuttaa navigointia ja ympäristön hahmottamista.[1] Vastaavasti ampuminen ei ole yhtä tarkkaa.[1]

Pelkkä perspektiivi ei määritä lajityyppiä, sillä kolmannen persoonan kuvakulmaa käytetään myös toimintaseikkailupeleissä sekä hiiviskelypeleissä.[2] Teknisesti ottaen monet varhaisista peleistä 1970- ja 1980-luvuilla käyttivät samaa perspektiiviä ja niissä ammuttiin (esimerkiksi Space Harrier), mutta varsinaiset kolmannen persoonan ammuntapelit alkoivat yleistyä 1990-luvun puolivälistä edullisen 3D-grafiikkaa tukevan laitteiston myötä. Lajityypin edelläkävijänä pidetään peliä Fade to Black.[3]

Esimerkkejä kolmannen persoonan ammuntapeleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Michel Sabbagh: The important differences between first-person and third-person games 27.8.2015. Game Developer. Viitattu 13.8.2019. (englanniksi)
  2. Jack Pursey: 15 Best Third-Person Action-Adventure Games Of All Time, Ranked gamerant.com. 9.5.2023. Viitattu 21.5.2023. (englanniksi)
  3. Know Your Genres: Third-Person Shooters news.xbox.com. 9.10.2015. Viitattu 21.5.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.