Thierry Neuville

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thierry Neuville
Thierry Neuville vuonna 2014.
Thierry Neuville vuonna 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt 16. kesäkuuta 1988 (ikä 32)
Sankt Vith, Belgia
Kansalaisuus  Belgia
WRC-ura
Aktiivivuodet 20082010, 2012
Nykyinen talli Hyundai
Entiset tallit Citroën Junior Team
Qatar World Rally Team
Kilpailuja 113
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 13
Palkintosijoja 41
Erikoiskoevoittoja 234
MM-pisteitä 1 192
Ensimmäinen kilpailu Espanjan ralli 2009
Ensimmäinen voitto Saksan ralli 2014
Viimeisin voitto Monte Carlon ralli 2020
Sijoitus kaudella 2019 2. (227 p.)
Aiheesta muualla
www.thierryneuville.be

Thierry Neuville (s. 16. kesäkuuta 1988 Sankt Vith) on belgialainen ralliautoilija. Hän on ajanut kaudesta 2014 alkaen rallin MM-sarjassa Hyundain tehdastallin kuljettajana. Neuville on sijoittunut parhaimmillaan loppupisteissä toiseksi kausina 2013, 2016–2019. Vuodesta 2011 hänen kartturinaan on ollut Nicolas Gilsoul. Neuville on voittanut urallaan 13 rallia ja häntä pidetään ensisijaisesti asfalttiralleihin erikoistuneena, mutta on saavuttanut menestystä kaikilla tienpinnoilla.[1]

Ralliura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuville aloitti WRC-uransa nimeäkantavallaan yksityistallina 2008 Suomen rallissa Ford Fiesta ST:llä, mutta ei osallistunut kilpailuun. Kaudella 2009 hän ajoi ensimmäisen WRC-kilpailunsa Espanjassa Citroën C2 R2 Max:lla kartturinaan Nicolas Klinger, mutta keskeytti kilpailun. Kaudeksi 2010 Neuville osallistui Juniori WRC luokkaan Citroën C2 S1600 autolla. Hän ajoi viisi kuudesta kauden rallista. Neuville sijoittui kokonaispisteissä seitsemänneksi. Hän keskeytti kaksi ensimmäistä rallia Turkissa teknisen vian vuoksi ja Portugalissa ulosajon myötä, mutta voitti kolmannen rallin Bulgariassa. Neuville keskeytti seuraavan rallin Saksassa moottorivian vuoksi ja ajoi kauden päätösrallissaan Ranskassa kolmanneksi.

Intercontinental Rally Challenge (2010–2011)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuville siirtyi kaudeksi 2010 ajamaan belgialais-luxemburgilaistalliin Intercontinental Rally Challenge -sarjaa Peugeot 207 S2000:lla. Sarjassa ajoivat samaan aikaan muun muassa Juho Hänninen, Jan Kopecký, Kris Meeke ja Andreas Mikkelsen. Avauskaudellaan hän sijoittui loppupisteissä yhdeksänneksi. Neuville ajoi Juniori WRC-luokan kanssa samaan aikaan, jonka myötä hän ajoi vain kuudessa kilpailussa. Neuville joutui keskeyttämään avausrallinsa jousituksen vuoksi oltuaan sitä ennen kilpailun seitsemäs.[2] Seuraavassa kilpailussa Italiassa hän sijoittui neljänneksi ja ajoi heti seuraavassa kilpailussa Belgiassa kolmanneksi. Neuville ajoi vielä kolme kilpailua, mutta keskeytti niistä kaksi Tsekissä ja Skotlannissa. Hän ajoi välissä kahdeksanneksi Sanremo rallissa Italiassa.

Neuville jatkoi tallissa seuraavan kauden 2011, jossa hän ajoi tällä kertaa kymmenen rallia ollen loppupisteissä viides. Hän keskeytti avauskilpailunsa Monte Carlossa, jonka jälkeen Neuville vaihtoi kartturinsa Nicolas Gilsouliin.[3] Hän ajoi heti seuraavassa kilpailussa voitosta Kanariansaarilla, mutta sijoittui lopulta kolmanneksi. Neuville otti heti seuraavassa kilpailussa kauden avausvoiton Ranskassa ennen Jan Kopeckýa. Myös Ukrainassa Neuville johti rallia, mutta sijoittui lopulta kuudenneksi rengasrikon vuoksi. Ongelmat jatkuivat myös seuraavassa kilpailussa Ranskassa, jossa hän kärsi jousitusongelmista joutuen keskeyttämään. Neuville ei ajanut seuraavaa kilpailua, mutta Tsekeissä hän ajoi neljänneksi ja Unkarissa Neuville taisteli voitosta häviten lopulta Kopeckýlle 0.8 sekunttia. Neuville otti kauden toisen voiton Sanremossa, Italiassa ollen 1.5 nopeampi Andreas Mikkelsenia. Hän ajoi kaksi viimeistä kilpailua heikommin ollen Skotlannissa kuudes ja keskeytti kauden päätöskilpailun Kyproksella, jossa hän oli yksi viidestä kuljettajasta mahdollista voittaa IRC-mestaruuden.[4]

WRC (2012–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuville teki sopimuksen Citroënin kanssa kaudelle 2012, jolloin hän kilpaili MM-sarjassa Citroenin junioritallissa Citroën DS3 WRC autolla. Hän keskeytti kauden avauskilpailun Monte Carlossa ulosajon myötä ja ajoi kaksi seuraavaa rallia pisteittä Ruotsissa ja Meksikossa, joista jälkimmäisessä rallissa hän otti ensimmäisen erikoiskoevoittonsa.[5] Neuville saavutti ensimmäiset pisteensä sijoittumalla kahdeksanneksi Portugalin rallissa ja ajoi pisteille myös seuraavissa kolmessa ralleissa. Hän muun muassa korvasi Uuden-Seelannin rallissa Nasser Al-Attiyahia Qatar World Rally Teamilla, joka ajoi myös Citroënille. Neuville jäi pisteittä seuraavat kaksi rallia Suomessa ja Saksassa. Suomessa hän oli ajamassa kuudenneksi, mutta menetti sijoituksen ulosajon myötä. Saksassa sitä vastoin Neuville oli lähellä kolmatta sijaa, mutta jäi pisteittä ulosajon vuoksi. Walesin rallissa Neuville ajoi takaisin pisteille ollessaan seitsemäs. Heti perään Ranskassa hän ajoi uransa parhaimman sijoituksen ollen neljäs. Neuville johti rallia ja voitti useita erikoiskokeita, mutta hiipui loppua kohden. Hän jäi pisteittä kahdessa viimeisessä rallissa Italiassa ja Espanjassa.

Qatar WRT ja MM-hopeaa (2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuville siirtyi kaudeksi 2013 Qatarin talliin, jossa hän ajoi Ford Fiesta RS WRC:llä. Neuville ajoi kauden aikana neljä kertaa peräkkäin toiseksi ja sijoittui lopulta myös MM-sarjan toiseksi, kun Sebastien Ogierin voitti maailmanmestaruuden 114 pisteen erolla. Neuville aloitti kauden keskeyttämällä Monte Carlossa ulosajon myötä, kun Ruotsissa hän ajoi viidenneksi. Meksikon rallissa Neuville ajoi uransa ensimmäisen palkintokorokesijoituksen ollessaan kolmas Ogierin ja Mikko Hirvosen jälkeen. Portugalissa hän jäi pisteittä, kun Argentiinassa Neuville ajoi viidenneksi. Tämän jälkeen hän ajoi viidesti peräkkäin palkintokorokkeelle ollen ensin Kreikassa kolmas ja toinen Italiassa, Suomessa[6], Saksassa ja Australiassa. Neuville ajoi näiden jälkeen kolmessa viimeisessä rallissa kahdesti neljänneksi ja päätösrallissa Britanniassa kolmanneksi.

Hyundai (2014–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2013 Hyundai Motorsport ilmoitti tehneensä monivuotisen sopimuksen Neuvillen kanssa, joka tulisi olemaan tallin ykköskuljettaja.[7] Neuville aloitti kauden 2014 heikosti Hyundai i20 WRC autollaan, keskeytettyään avauskilpailun Monte Carlossa ja Ruotsissa hän jäi ilman pisteitä. Meksikossa Neuville ajoi kolmanneksi edelliskauden tapaan ja samoin Puolassa. Hän keskeytti seuraavan rallin Suomessa, mutta otti uransa ensimmäisen voiton Saksan rallissa, kun edellä ajaneet Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala ja Kris Meeke joutuivat keskeyttämään. Kyseessä oli myös Hyundain ensimmäinen voitto rallin MM-sarjassa. Neuville ajoi loppukauden pisteille ollen parhaimmillaan neljäs päätöskilpailussa Britanniassa. Neuville sijoittui loppupisteissä kuudenneksi.

Neuville aloitti kauden 2015 alun vaihtelevasti. Hän sijoittui viidenneksi avausrallissa Monte Carlossa ja Ruotsissa toiseksi häviten kilpailun voittajalle Sébastien Ogierille 6,4 sekuntia. Meksikossa hän sijoittui kahdeksanneksi, minkä jälkeen Neuville jäi Argentiinan ja Portugalin ralleissa pisteittä. Italiassa Neuville ajoi kauden toisen palkintokorokesijan oltuaan kolmas. Kauden viimeisten seitsemän kilpailun aikana Neuville ajoi parhaimmillaan neljänneksi Suomen rallissa ja heti perään viidenneksi Saksan rallissa. Ranskassa Neuville jäi pisteittä ja joutui keskeyttämään kauden päätöskilpailun Britanniassa, jossa hän ajoi Hyundain kakkostallissa. Neuville sijoittui toistamiseen loppupisteissä kuudenneksi ollen jälleen paras Hyundain kuljettaja.

Kaudelle 2016 talli päivitti Hyundai i20 WRC:tä, jolla Neuville ajoi heti avauskilpailussa Monte Carlossa kolmanneksi, mutta jäi sen jälkeen Ruotsissa pisteittä teknisen vian vuoksi ja Meksikossa hän ajoi ulos. Portugalissa Neuville oli ajamassa viidentenä, mutta tallin laskelmointivirheen vuoksi häneltä loppui polttoaine kesken kilpailun.[8] Argentiinassa Neuville ajoi ensimmäisen kerran pisteille sitten avauskilpailun, mutta joutui Hyundain kakkostalliin, kun tallikaverit Hayden Paddon ja Daniel Sordo olivat saavuttaneet parempia tuloksia. Hän jäi kuitenkin pisteittä Portugalissa, mutta onnistui seuraavassa kilpailussa Italiassa ottamaan kauden ensimmäisen rallivoiton. Hän voitti 19:sta erikoiskokeesta yhdeksän ollen 24,8 sekuntia edellä toiseksi tullutta Jari-Matti Latvalaa. Rallin jälkeen Neuville osoitti kunnioitusta entisille opettajilleen Philippe Bugalskille ja Jean-Pierre Mondronille. Bugalski kuoli 2012 samana päivänä, kun Neuville voitti rallin, kun taas Mondron kuoli kaksiviikkoa ennen Italian rallia.[9] Voiton jälkeen Neuville palasi takaisin ykköstalliin ja ajoi Puolassa ja Suomessa neljänneksi. Saksassa hän ajoi kolmanneksi tallikaveri Sordon tullessa toiseksi. Tämän jälkeen Neuville ajoi kauden lopuissa kilpailuissa palkintokorokkeelle ollen Ranskassa toinen hävittyään kilpailun voittaneelle Sébastien Ogierille 46,4 sekunnilla. Kilpailun jälkeen Hyundai ilmoitti tehneensä kaksivuotisen jatkosopimuksen Neuvillen kanssa. Hän ajoi kolme viimeistä kilpailua kolmanneksi Espanjassa, Britanniassa ja Australiassa, jonka myötä hän sijoittui urallaan toistakertaa MM-sarjan toiseksi 108 pisteen erolla maailmanmestuuden voittaneeseen Ogieriin. Kolmanneksi sijoittunut Andreas Mikkelsen hävisi Neuvillelle kuudella pisteellä.

Kaudelle 2017 Hyundai toi uuden mallin Hyundai i20 Coupe WRC:n, joka korvasi edellisen i20 -mallin. Neuville aloitti kauden heikosti ajettuaan ulos kahdessa ensimmäisessä rallissa Monte Carlossa ja Ruotsissa jääden sen vuoksi pisteiden ulkopuolelle. Hän kuitenkin ajoi Power Stage osiolla ensimmäiseksi ja Ruotsissa kolmanneksi, joiden myötä Neuville keräsi yhteensä kahdeksan pistettä. Tämän jälkeen hän ajoi kuusi kilpailua peräkkäin palkintokorokkeelle voittaen muun muassa Ranskan ja Argentiinan rallit peräkkäin, sekä myöhemmin Puolan rallin. Suomen rallissa Neuville sijoittui kuudenneksi, mutta siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan MM-sarjan johtoon, kun Ogier keskeytti. Seuraavassa rallissa Saksassa Neuvillen auto kärsi jousitus- ja vaihteisto-ongelmista, jonka myötä hän jäi pisteiden ulkopuolelle. Neuville jäi näin ensimmäistä kertaa ilman pisteitä kauden aikana jäätyään myös Power Stage erikoiskokeella pisteittä. Ogier siirtyi MM-sarjan kärkeen 17 pisteen erolla Neuvilleen, joka epäonnistui seuraavassa kilpailussa Espanjassa. Hän ajoi 16 erikoiskokeella kiveen ja hajotti sen seurauksena ohjauksen. Keskeytyksen myötä Neuville putosi pisteissä kolmanneksi, kun Ogierin tallikaveri Ott Tänak nousi pisteissä toiseksi. Neuville ajoi kauden kaksi viimeistä rallia menestyksekkäämmin ollen ensin Walesissa toinen ja ohitti näin pisteissä Tänakin, joka sijoittui rallissa kuudenneksi. Ogier oli kolmas, mutta varmisti maailmanmestaruuden ajettuaan Power Stagessa pisteille, jonka myötä Neuville jäi urallaan kolmatta kertaa loppupisteissä toiseksi. Kauden päätösrallissa Australiassa Neuville otti kauden neljännen voiton.[10]

Rallin MM-sarjan tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Tulosselitteet)

Kausi Talli Auto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Pisteet Sijoitus
2008 Thierry Neuville Ford Fiesta ST MON
 
SWE
 
MEX
 
ARG
 
JOR
 
ITA
 
GRE
 
TUR
 
FIN
DNS
GER
 
NZL
 
ESP
 
FRA
 
JPN
 
GBR
 
0 NC
2009 Thierry Neuville Citroën C2 R2 Max IRE
 
NOR
 
CYP
 
POR
 
ARG
 
ITA
 
GRE
 
POL
 
FIN
 
AUS
 
ESP
Kesk.
GBR
 
0 NC
2010 Thierry Neuville Citroën C2 S1600 SWE
 
MEX
 
JOR
 
TUR
Kesk.
NZL
 
POR
Kesk.
BUL
12
FIN
 
GER
Kesk.
JPN
 
FRA
27
ESP
 
GBR
 
0 NC
2012 Citroën Junior Team Citroën DS3 WRC MON
Kesk.
SWE
12
MEX
13
POR
8
ARG
5
GRE
6
FIN
16
GER
12
GBR
7
FRA
4
ESP
12
53 7.
Qatar World Rally Team NZL
5
ITA
18
2013 Qatar World Rally Team Ford Fiesta RS WRC MON
Kesk.
SWE
5
MEX
3
POR
17
ARG
5
GRE
3
ITA
2
FIN
2
GER
2
AUS
2
FRA
4
ESP
4
GBR
3
176 2.
2014 Hyundai Shell World Rally Team Hyundai i20 WRC MON
Kesk.
SWE
28
MEX
3
POR
7
ARG
5
ITA
16
POL
3
FIN
Kesk.
GER
1
AUS
7
FRA
8
ESP
6
GBR
4
105 6.
2015 Hyundai Motorsport Hyundai i20 WRC MON
5
SWE
2
MEX
8
ARG
Kesk.
POR
38
ITA
3
POL
6
FIN
4
GER
5
AUS
7
FRA
23
ESP
8
GBR
Kesk.
90 6.
2016 Hyundai Motorsport Hyundai i20 WRC MON
3
SWE
14
MEX
Kesk.
ARG
6
POR
29
ITA
1
POL
4
FIN
4
GER
3
CHN
C
FRA
2
ESP
3
GBR
3
AUS
3
160 2.
2017 Hyundai Motorsport Hyundai i20 Coupe WRC MON
15
SWE
13
MEX
3
FRA
1
ARG
1
POR
2
ITA
3
POL
1
FIN
6
GER
44
ESP
Kesk.
GBR
2
AUS
1
208 2.
2018 Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai i20 Coupe WRC MON
5
SWE
1
MEX
6
FRA
3
ARG
2
POR
1
ITA
1
FIN
9
GER
2
TUR
16
GBR
5
ESP
4
AUS
Kesk.
201 2.
2019 Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai i20 Coupe WRC MON
2
SWE
3
MEX
4
FRA
1
ARG
1
CHL
Kesk.
POR
2
ITA
6
FIN
6
GER
4
TUR
8
GBR
2
ESP
1
AUS
C
227 2.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meet Thierry Neuville, the WRC’s newest winner redbull.com 5.9.2014 Viitattu 17.8.2020 (englanniksi)
  2. IRC: Jan Kopecky wins Rally Islas Canarias crash.net 1.5.2010 Viitattu 17.8.2020 (englanniksi)
  3. Thierry Neuville: IRC-Programm 2011 vorgestellt brf.be 18.2.2011 Viitattu 17.8.2020 (englanniksi)
  4. Cyprus Rally The title battle automobilsport.com 28.10.2011 Viitattu 17.8.2020 (englanniksi)
  5. Rally Mexico - Post-event press conference crash.net 11.3.2012 Viitattu 17.8.2020 (englanniksi)
  6. Laine, Sami: Jyväskylän yllättäjä: Tämä on uskomaton tunne 3.8.2013. YLE Urheilu.
  7. Hyundai signs Thierry Neuville to lead WRC charge ausmotive.com 5.11.2013 Viitattu 19.8.2020 (englanniksi)
  8. Neuville "These things can happen" wrc.com 26.5.2016 Viitattu 19.8.2020 (englanniksi)
  9. NEUVILLE PAYS TRIBUTE AFTER ITALY WIN wrc.com 13.6.2016 Viitattu 19.8.2020 (englanniksi)
  10. SUNDAY IN AUSTRALIA: NEUVILLE SECURES FOURTH WIN wrc.com 19.11.2017 Viitattu 20.8.2020 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]