They Didn't Believe Me

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kappaleen nuottijulkaisun kansilehti vuodelta 1914

They Didn't Believe Me” on Jerome Kernin säveltämä ja Herbert Reynoldsin sanoittama laulu vuoden 1914 musikaalista The Girl from Utah. Se oli yksi viidestä kappaleesta, jotka lisättiin näytelmään sen Broadway-debyyttiä varten Knickerbocker Theaterissa 14. elokuuta 1914. Näytelmä oli lähtöisin Isosta-Britanniasta, mutta impressaario Charles Frohmanin mielestä siihen tarvittiin lisämateriaalia Yhdysvaltojen esityksiä varten.[1]

Kern oli säveltänyt musiikkia jo vuodesta 1902, mutta ”They Didn't Believe Me” oli hänen ensimmäinen menestyskappaleensa.[2] Kappaleesta tuli standardi, ja se esitettiin vuoden 1949 MGM-musikaalissa Kesäyön suudelma, jossa se laulettiin duettona Mario Lanzan ja Kathryn Graysonin välillä. Monet pop- ja jazzartistit artistit ovat levyttäneet kappaleen, mukaan lukien Frank Sinatra, Dinah Washington, Jeannette MacDonald, Charlie Parker, Stan Kenton, Bill Frisell, Harry Belafonte ja Marian McPartland.

Kappaleen erikoisuus on, että se käyttää arkikieltä rakkauslaulussa. Tähän asti suurin osa rakkauslauluista oli luottanut liioittelevaan ja koristeelliseen kielenkäyttöön romanttisia tunteita kuvatessaan.[3] Siitä syystä jotkut pitävät kappaletta modernin rakkauslaulun edelläkävijänä.

Kappale julkaistiin ensimmäisen maailmansodan puhkeamisen aikaan, ja siitä tuli yksi monista sotilaiden rintamalla mukailemista lauluista. Kappaleesta muotoutui ironinen kertomus "helposta" elämästä juoksuhaudoissa. Tämän version nimeksi tuli ”We'll Never Tell Them” ja se nähdään Richard Attenborough'n vuoden 1969 elokuvan Oi! Mikä ihana sota lopulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Steyn, Mark: Broadway Babies Say Goodnight: Musicals Then and Now, s. 40. Taylor & Francis, 2000. ISBN 0415922879. (englanniksi)
  2. Furia, Philip: The Poets of Tin Pan Alley: A History of America's Great Lyricists, s. 37. Oxford University Press US, 1992. ISBN 0195074734. (englanniksi)
  3. Kenrick, John: History of The Musical Stage 1910-1919: Part I Musicals101.com. Viitattu 6.12.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]