Theodoros Jumalaton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee filosofia. Theodoros Kyreneläinen oli matemaatikko.

Theodoros (m.kreik. Θεόδωρος, n. 335260 eaa.) oli antiikin kreikkalainen kyreneläiseen koulukuntaan kuulunut filosofi. Hänen liikanimensä oli Theodoros Jumalaton (Θεόδωρος ὁ ἄθεος), koska hän kielsi jumaluudet. Jotkut kutsuivat häntä itseään ivallisesti "Jumalaksi".

Theodoros oli ylhäistä syntyperää ja kotoisin Kyrenestä. Diogenes Laertioksen mukaan hän oli Annikeriksen ja dialektikko Dionysioksen oppilas. Hänet ajettiin pois kotikaupungistaan poliittisista syistä, minkä seurauksena hän muutti Ateenaan.

Theodoros oli julkiateisti ja kielsi kaikki jumalia koskevat uskomukset, kirjoittaen aiheesta mm. teoksen Jumalista. Nämä näkemykset ovat ilmeisesti vaikuttaneet Epikurokseen. Epikuros ei kuitenkaan kieltänyt jumalten olemassaoloa täysin, ainoastaan heidän kiinnostuksensa ihmisiä kohtaan.

Lopulta Theodoroksen filosofiset ja moraaliset mielipiteet saivat aikaan skandaalin. Hänet haastettiin areiopagin eteen ja karkotettiin myös Ateenasta. Lopulta hän vetäytyi takaisin Kyreneen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Diogenes Laertios: Merkittävien filosofien elämät ja opit, s. 82, 85-88 (II.8.86, II.8.97-104), 463. Suomennos ja selitykset Marke Ahonen. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Summa, 2003. ISBN 952-5418-07-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]