The Wrestler (kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”The Wrestler”
Bruce Springsteen
Singlen ”The Wrestler” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Working on a Dream ja The Wrestler-soundtrack
 Nauhoitettu  2008
 Julkaistu 16. joulukuuta 2008
 Formaatti digitaalinen lataus
 Tekijä(t) Bruce Springsteen
 Tuottaja(t) Bruce Springsteen
 Tyylilaji rock
 Kesto 03.51
 Levy-yhtiö Columbia
Bruce Springsteenin muut singlet
My Lucky Day
2008
”The Wrestler”
2008
We Take Care of Our Own
2012

The Wrestler on vuoden 2008 The Wrestler -elokuvan nimikkokappale. Kappaleen on tehnyt ja esittänyt Bruce Springsteen.

Kappaleen alkuperä perustuu Springsteenin ja The Wrestler -elokuvan pääosanäyttelijän Mickey Rourken kadotettuun ja jatkuneeseen ystävyyteen. Rourke kertoi Springsteenille tulevasta elokuvastaan ja kysyi voisiko tämä tehdä kappaleen siihen. Jälkeenpäin Springsteen suostui ja soitti sen Rourkelle ja elokuvan ohjaajalle Darren Aronofskylle ennen konserttia. Kun he pitivät siitä, niin Springsteen antoi kappaleen heille ilmaiseksi.

Kappale esiintyi ensimmäisen kerran elokuussa 2008 65. Venetsian elokujuhlissa, The Wrestler -elokuvan ensiesiintymisessä. Joulukuussa 2008 kappale sai ehdokkuuden Golden Globe-palkintoon "parhaasta laulusta" ja voitti sen 66. Golden Globe-palkintogaalassa 11. tammikuuta 2009. Se voitti myös vuoden 2008 Brodcast Film Critics Association Awardin "parhaasta laulusta ja oli ehdolla, muttei voittanut vuoden 2008 Satellite Awardia "parhaasta laulusta". Kappaleen laajasti odotettiin saavan ehdokkuuden Oscar-palkintoon vuoden 2009 81. Oscar-gaalassa, missä Springsteen esittäisi kappaleen. Kappale ei kuitenkaan saanut ehdokkuuta 22. tammikuuta 2009, jolloin ehdolle asetettiin vain kolme kappaletta tavallisen viiden sijaan. Se sai ehdokkuuden vuoden 2009 MTV Movie Awardiin, muuta hävisi Miley Cyrusin "The Climb" -kappaleelle.

Kappale asetettiin ehdolle Grammy-palkintoon "parhaasta elokuvaan, televisioon tai muuhun visuaaliseen mediaan tehdystä laulusta".

Kappaletta käytettiin ESPN:n vuoden 2015 E:60 dokumentin WWE: Behind the Curtain lopputeksteissä.

Äänitys ja video[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänitetty versio ilman lopputekstien jousi-introa tuli saataviile iTunesiin 16. joulukuuta, edellä elokuvan suurten kaupunkien ensi-iltaa myöhempinä päivinä. Springsteen äänitti sen Thrill Hill -äänitysstudiossa New Jerseyssä. Hän soitti kaikkia soittimia ja tuotti kappaleen itse.

Myöhemmin kappale sisällytettiin bonus-kappaleeksi Springsteenin tammikuun lopun albumijulksisuun, Working on a Dream.

Kappaleen musiikkivideo kuvattiin tammikuun lopussa vuonna 2009 New Jerseyn New Brunswickin nyrkkeilysslilla ja julkaistiin Springsteenin sosiaalisen verkostoitumisen internetsivuilla. Video näyttää Springsteenin, jolla on tukka kammattuna taakse. Hän on kehässä nostamassa painoja. Videoon on siroteltu myös kohtauksia elokuvasta.

Live-esitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Springsteen ei koskaan pystynyt esittämään kappaletta Oscar-gaalassa, niin hän soitti sitä melko säännöllisesti vuoden 2009 Working on a Dream -kiertueen alkuvaiheessa. Kiertueen myöhemmissä vaiheissa kappaletta harvemmin soitettiin.

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listat (2008/2009) Paras
sijoitus
Canadian Hot 100 (Billboard) 63
Irlanti (IRMA) 40
Alankomaat (MegaCharts) 56
Norja (VG-lista) 14
Ruotsi (Sverigetopplistan) 19
UK Singles Chart 93
US Bubbling Under Hot 100 Singles (Billboard) 20

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Wrestler (song)