The Weather Underground

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Weather Underground tai Weathermen oli Yhdysvalloissa toiminut ryhmä, joka kutsui itseään "kommunististen miesten ja naisten vallankumoukselliseksi organisaatioksi". Sen muodostivat osiin hajonneen Students for a Democratic Society (SDS), sodanvastaisen opiskelijajärjestön militanteimmat edustajat. Ryhmä tavoitteli Yhdysvaltain hallituksen ja kapitalistisen järjestelmän kumoamista ja päämäärään päästäkseen tekivät pommi-iskuja, järjestivät vankilapakoja ja organisoivat mellakoita. Ryhmä oli aktiivinen vuodesta 1969 vuoteen 1976 asti, jolloin Vietnamin sodan päättyminen hajotti sen ideologista pohjaa ja johti viimein ryhmän hajoamiseen.

Ryhmän nimi on peräisin Bob Dylanin kappaleesta "Subterranean Homesick Blues", jossa esiintyvät sanat "You don't need a weather man to know which way the wind blows" - "Et tarvitse sääennustajaa tietääksesi mihin suuntaan tuuli puhaltaa". Termi viittasi vallankumouksen väistämättömyyteen ja yleiseen mielialaan Vietnamin sodan kahtia jakamissa Yhdysvalloissa. The Weather Underground -nimi syntyi, kun ryhmä vetäytyi maan alle.

Lokakuussa 1969 ryhmä organisoi ensimmäisen tapahtumansa, jota kutsuttiin "raivon päiviksi", "Days of Rage".[1] Se organisoitiin Chicagossa. Raivon päivien levottomuudet alkoivat 6. lokakuuta ryhmän räjäyttäessä Haymarketin levottomuuksissa 1886 kuolleille poliiseille omistetun patsaan. Vaikka 8. lokakuuta järjestetty kokoontuminen keräsi paikalle paljon vähemmän osanottajia kuin ryhmä odotti, silti kolme sataa osallistunutta ihmistä hyökkäsivät Chicagon liikekeskustaan tuhoten ikkunoita ja autoja. Kuutta ihmistä ammuttiin ja 70 pidätettiin. Kaksi pienempää väkivaltaista konfliktia poliisin kanssa seurasi tulevina kahtena yönä.

Vuonna 1970 kun Mustien Panttereiden Fred Hampton oli saanut surmansa ampumavälikohtauksessa, ryhmä antoi sodanjulistuksen Yhdysvaltain hallitukselle vaihtaen nimensä mainituksi The Weather Undergroundiksi. Jäsenet siirtyivät maanalaiseen toimintaan, valmistellen pommi-iskua aliupseerien tanssiaisiin Fort Dixissä. Pomminrakennuksessa sattui kuitenkin virhe, ja se räjähti rakennushetkellä surmaten kolme ryhmän jäsentä Greenwich Villagen tukikohdassa New Yorkissa. Tämä sai muut ryhmän solut pohtimaan keinojaan uudelleen ja pyrkimään kaikin tavoin välttämään kuolonuhreja. Tässä ryhmä onnistuikin tehokkaasti.

Ryhmä julkaisi manifesteja ja julistuksia samalla kun teki lukuisia pommi-iskuja. Ryhmä räjäytti pommeja mm. Yhdysvaltain Capitolissa, Pentagonissa, poliisi- ja vankilarakennuksissa. Ryhmä myös vapautti palkkatyönä huumerikoksesta vangittuna olleen LSD-guru Timothy Learyn ja kuljetti hänet Algeriaan. Ryhmä onnistui myös suuremmalta osin välttämään poliisin siihen suuntaamat vastatoimet.

1970-luvun lopulla ryhmä alkoi hajota, kun monet jäsenistä antautuivat poliisille ja jäljelle jääneet siirtyivät toisiin aseellisen vallankumouksen ryhmittymiin. Vain harva antautuneista joutui vankilaan, koska FBI:n Cointelpro-ohjelman heitä vastaan keräämät todisteet olivat käyttökelvottomia agenttien käytettyä arveluttavia metodeja niitä kerätessään.

Kuuluisia The Weather Undergroundin jäseniä ovat Kathy Boudin, Mark Rudd, Matthew Landy Steen ja aviopari Bernardine Dohrn ja Bill Ayers. Suurin osa vanhoista ryhmän jäsenistä on integroitunut takaisin yhteiskuntaan. Monet heistä eivät ole juurikaan katuneet toimiaan.

Ryhmästä tehtiin 2002 dokumentti, joka oli ehdolla parhaaksi dokumenttielokuvaksi Oscar-gaalassa 2003.

  1. Boyle, Joe: Weathermen: Home-grown US radicals 5.10.2008. BBC News. Viitattu 19.12.2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]