The Stig

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Stig
Ensimmäinen valkoinen Stig
Ensimmäinen valkoinen Stig
Luoja(t) Andy Wilman
Jeremy Clarkson
Näyttelijä(t) Perry McCarthy (2002–2003)
Ben Collins (2003–2010)
Tuntematon (2010-)
Ensi-
esiintyminen
Alusta alkaen
Henkilötiedot
Ammatti testikuljettaja
Suhteet
Muut sukulaiset Useita serkkuja

The Stig on BBC:n auto-ohjelma Top Gearin testikuljettaja. Ohjelmassa häntä kuvaillaan "kesytetyksi kilpa-ajajaksi", jolla on hyvin erikoisia tai epäinhimillisiä ominaisuuksia ja tapoja.[1] The Stig esiteltiin Top Gear -yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 2002 ja hänen ainoaksi toimenkuvakseen määriteltiin "ajaa lujaa". Hän esiintyy aina pukeutuneena ajohaalariin ja kypärään, joten henkilöllisyys jäi aina mysteeriksi. The Stigin todellinen henkilöllisyys selvisi elokuussa 2010, kun muun muassa FIA GT ja BTCC-sarjoissa kilpaillut kuljettaja Ben Collins paljasti asian muistelmissaan.[2]

The Stig on listattu ohjelman lopputeksteissä ohjelman yhdeksi päähenkilöksi yhdessä Jeremy Clarksonin, Richard Hammondin, James Mayn ja aikaisemmin myös Jason Dawen kanssa.

Musta Stig[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta Stig, joka esiintyi Top Gearin tuotantokausilla 1 & 2

Ensimmäinen The Stig käytti mustaa pukua ja mustaa kypärää. Top Gearin ensimmäisessä jaksossa Jeremy Clarkson esitteli hänet sijaisena, koska ohjelman tekijät eivät löytäneet ammattilaiskilpa-ajajaa, joka olisi kyennyt nopeisiin kierrosaikoihin. Clarkson sanoi The Stigistä:

»Emme tiedä hänen nimeään, emme todellakaan tiedä hänen nimeään, kukaan ei tiedä hänen nimeään, emmekä haluakaan tietää, koska hän on kilpa-ajajamme.»

Clarkson kuvaili The Stigillä olevan myös "Nigel Mansell -syndrooma". The Stigin ainoa työohje oli: "Mene tuonne ja aja lujaa." Musta Stig ajoi Top Gearin "kohtuuhintaisella autolla", Suzuki Lianalla ajan 1.44,4.

Entinen Formula 1 -kuljettaja Perry McCarthy paljasti vuonna 2003 kirjoittamassaan kirjassa Flat Out, Flat Broke, että hän oli musta Stig.[3] Sarjan tekijät eivät tästä pitäneet, joten musta Stig "kuoli" 3. tuotantokauden alussa ajaessaan viritetyn Jaguar XJ-S -urheiluauton HMS Invinciblen kannelta mereen.

Valkoinen Stig[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Webberille lahjoitettu "Minä olen The Stig" -paita

Kun Musta Stig "kuoli", hänen seuraajansa Valkoinen Stig esiteltiin kolmannen tuotantokauden alussa. Nimensä mukaisesti Valkoinen Stig käyttää valkoista ajohaalaria ja valkoista kypärää.

Arvailuja Valkoisen Stigin henkilöllisyydestä on esitetty runsaasti. Hänen on huhuttu olevan muun muassa Formula 1 -kuljettaja, kuten Julian Bailey, Damon Hill tai Nigel Mansell. Mark Webberin ollessa vieraana Top Gearissä 31. heinäkuuta 2005 hän sai Clarksonilta lahjaksi t-paidan, jossa oli teksti "I am The Stig" eli suom. Minä olen The Stig. Webberiä varoitettiin käyttämästä paitaa F1-tilaisuuksissa, koska "Michaelkaan (Schumacher) ei aina pukeudu punaiseen".

Kun hollantilainen toimittaja haastatteli Valkoista Stigiä, tämä puhui brittikorostuksella. Äänen vertailussa todennäköisimmäksi The Stigin henkilöllisyydeksi tuli Jenson Button, mutta Button kiisti olevansa The Stig. Kommentoidessaan Jenson Buttonin ajoa tämän omalla kierroksella Clarkson totesi, että kuten muut F1-kuljettajat Button ajaa eri tavalla kuin The Stig. Button vastasi siihen: "Hän ei olekaan F1-ajaja".

Kun Top Gearin talviolympialaiset-erikoisjaksossa The Stig hyppäsi mäkihyppyristä moottorikelkalla, ruotsalainen sanomalehti Aftonbladet kirjoitti, että stuntin teki ruotsalainen Dan Lang.

Tammikuussa 2007 Russ Swift, Top Gearissä aiemminkin esiintynyt stunt-ajaja, sanoi haastattelussa, että The Stig ei ole aina sama ihminen. Kun Damon Hill vieraili ohjelmassa ajamassa kohtuuhintaista autoa, Clarkson kysyi suoraan, onko Hill The Stig. Hill vältteli kysymystä, eikä antanut myönteistä tai kielteistä vastausta.

Kun Nigel Mansell vieraili ohjelmassa, Clarkson sanoi, että The Stig voisi ajaa radan aikaan 1.44. Mansell todisti teorian ajamalla ajan 1.44,6. The Stig oli ajanut ajan 1.44,4.

Essexissä 14. syyskuuta 2007 järjestetyssä konsertissa koomikko Jimmy Carrilta kysyttiin lavalla, kuka The Stig on. Carr vastasi: "Ensimmäinen oli Damon Hill, ja toista esittää kaksi vaihtoehtoista rallikuskia". Carrin kommenttien todenperäisyys on kuitenkin kyseenalainen, koska Mustan (ensimmäisen) The Stigin henkilöllisyys oli paljastunut jo vuonna 2003.

Stigin henkilöllisyydestä on jopa lyöty vetoa William Hillin veikkaussivustolla. Suosikiksi veikkauksissa on noussut monessakin Top Gear -jaksossa ollut stunt-ajaja Russ Swift, toisena listalla on Damon Hill.

Brittiläisen Daily Mail -lehden mukaan The Stigiä on esittänyt myös Heikki Kovalainen. Lehden mukaan Kovalainen oli ratissa 2004, kun Top Gearissa testattiin Renault'n F1-autoa. Kovalainen toimi tuolloin Renault'n testikuljettajana.[4]

Kesäkuussa 2009 The Stigin oikea henkilöllisyys "paljastettiin" 13. tuotantokauden avausjaksossa, jossa The Stigin ajohaalariin ja kypärään pukeutunut F1-legenda Michael Schumacher paljasti kasvonsa. Jakson loppuun mennessä annettiin kuitenkin selvästi ymmärtää, että kyseessä oli pila. Lopputeksteissä The Stig mainitaan erikseen ja Michael Schumacher on jakson erikoisvieras. Jakson jälkeen ohjelman tuotantoryhmä ja BBC:n edustaja eivät edelleenkään vahvistaneet The Stigin henkilöllisyyttä.[5]

Tammikuussa 2009 tuli julkisuuteen tieto, että Valkoisena Stiginä toimii englantilainen kilpa-ajaja Ben Collins, kun ajaja itse kertoi bristolilaiselle taidegalleristille totuuden alter-egostaan. Jo aikaisemmin häntä oli epäilty The Stigiksi äänivertailujen perusteella. Hänen tehtävänsä ohjelmassa on ajaa nopeita kierrosaikoja arvioitavana olevilla autoilla ja antaa vinkkejä ohjelmassa vieraileville tähdille. Syyskuussa 2010 BBC hävisi oikeudenkäynnin kirjankustantaja Harper Collinsia vastaan, joka julkaisi kirjan Ben Collinsista ja hänen seitsemästä vuodestaan The Stig -hahmona. Lopullisesti henkilöllisyyden paljasti kirjankustantaja Harper Collins syyskuussa 2010 sen jälkeen, kun se oli voittanut oikeusjutun yleisradioyhtiö BBC:tä vastaan. [6] Brittimedian mukaan BBC harkitsi koko The Stig -hahmon poistamista sarjasta. Tammikuussa 2011 Top Gear -sarjan fanien suureksi riemuksi kokovalkoisiin pukeutunut testiajaja The Stig kuitenkin palasi ruutuun uuden kauden mukana ja samalla brittimediassa alkoi spekulaatio siitä että oliko The Stig -hahmon sukupuoli vaihtunut naiseksi. Väitettä tuki ainakin se, että The Stigistä oli tullut hyvin pienikokoinen.

The Stigin "sukulaiset"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Top Gearissä on esiintynyt 11 The Stigin "sukulaista".

9. kauden kolmannessa jaksossa Clarkson, Hammond ja May matkustivat Yhdysvaltoihin, jossa heidän tehtävänään oli ajaa käytettyjä yhdysvaltalaisia autoja neljän osavaltion läpi. Matkan aikana Top Gear -juontajat suorittivat erilaisia tehtäviä, joista yhdessä tarkoituksena oli selvittää, mikä juontajien autoista oli nopein ratakierroksella. Tätä tehtävää suorittamaan kutsuttiin The Stigin hieman ylipainoinen "amerikanserkku", jota kutsuttiin leikkisästi The Big Stigiksi (suom. Iso Stig).

Kauden 10 neljännessä jaksossa juontajat olivat jälleen matkalla, tällä kertaa Botswanassa. Eräs matkan tehtävistä oli jälleen nopea ratakierros, joka ajettiin tällä kertaa rallicross-radalla. Clarkson esitteli tehtävää suorittamaan kutsutun The Stigin tummaihoisen "afrikanserkun", jonka asusteena olivat ainoastaan Puman kengät, ajohansikkaat, lannevaate ja valkoinen kypärä.

Kahdennentoista kauden ensimmäisessä jaksossa esiintyi jälleen eräs The Stigin sukulainen, rekkakuski (engl. Rig Stig), joka oli jopa The Stigin amerikanserkkuakin lihavampi ja muistutti stereotyyppistä rekkakuskia valkean haalarin käsivarren "rusketusta" myöten. Hänen tehtävänään oli esitellä juontajille kuorma-auton käsittelyä ja etenkin yliohjautuvuutta.

Eräässä jaksossa Stig oli uima-altaalla rentoutumassa ja taustalla on nähtävissä uiva nainen, jolla on valkoinen kypärä päässään.

Kauden 14 toisessa jaksossa, jossa Clarkson, Hammond ja May rakentavat oman sähköauton esiintyy myös Stigin kasvissyöjäserkku, joka "kuolee" hybridiauton generaattorin savuihin ajaessaan miesten tekemällä autolla.

Kauden 18 toisessa jaksossa Clarkson ja May tapaavat Stigin karatea harrastavan kiinanserkun. Serkku esiintyi yliaggressiivisena hahmona, joka ilman eritystä syytä hyökkäili eri henkilöiden kimppuun.

Kauden 22 toisessa jaksossa Clarkson, Hammond ja May tapaavat Stigin australialaisen serkun. Serkulla oli jaloissaan sandaalit.

Muita Top Gearissa nähtyjä Stigin sukulaisia ovat vietnamilainen Kommunisti-Stig, Teini-Stig, Loma-Stig sekä Stigin saksalainen ja italialainen serkku.

Musiikkimaku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Stig on tunnettu siitä, että hän kuuntelee radalla ajaessaan monipuolista musiikkia ja erilaisia äänitteitä. Top Gearin historian aikana The Stig on kuunnellut muun muassa yhden hitin ihmeitä, viihdemusiikkia, progressiivista rockia, barokkimusiikkia, mainostunnareita, kieliopetuskasetteja, morsetusta, romanttisia runoja, elämänhallintaoppaita sekä kansallishymnejä. 13. kaudella The Stig kuuntelee poikkeuksetta säkkipillimusiikkia. Jeremy Clarkson on sanonut, että musiikki auttaa The Stigiä rauhoittumaan testikierroksilla. Tosiasiassa The Stigin kuuntelema musiikki on jälkiäänitetty kuhunkin Top Gear -jaksoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Power Laps (The Stigin ajamien testikierrosten kunniataulukko) BBC: Top Gear. Viitattu 22.6.2009. (englanniksi)
  2. Helsingin Sanomat: BBC hävisi oikeusjutun: Top Gearin The Stig riisuu kypäränsä
  3. Keith Collantine: Auto Talk - The original Stig speaks 1.11.2006. Auto Trader. Viitattu 22.6.2009. (englanniksi)
  4. Mika Seppänen: Heikki Kovalainen Top Gear -ohjelman mystisen Stig-hahmon takana? is.fi. 27.1.2009. Viitattu 26.1.2023.
  5. Schumacher 'revealed' as the Stig 21.6.2009. BBC News. Viitattu 22.6.2009. (englanniksi)
  6. BBC hävisi oikeusjutun: Top Gearin The Stig riisuu kypäränsä 2.9.2010. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 5.9.2010. Viitattu 2.9.2010. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]