The Steeples

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Steeples oli jyväskyläläisten koulupoikien perustama pop- ja rockorkesteri, joka aktiiviaikanaan vuosina 1964–1966 toimi kolmessa peruskokoonpanossa. Perustettaessa yhtye oli tyypillinen "kitarabändi", jossa instrumentteina olivat soolo-, komppi- ja bassokitara sekä rummut. Melko pian mukaan tuli viidenneksi instrumentiksi saksofoni, joka antoi yhtyeelle oman muista kitarabändeitä poikkeavan soudin. Myöhemmin mukaan tuli myös koskettimet. Yhtyeessä oli myös useita laulusolisteja kokoonpanojen vaihtuessa.


Ensimmäinen kokoonpano 1964[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä peruskokoonpanossa soittivat:

 • Hannu Alanko - rummut
 • Urpo Helkovaara - soolokitara
 • Kari Lennes - komppikitara
 • Timo Nyrönen - basso


Helkovaaran "Upia" lukuun ottamatta muut perustajajäsenet olivat Jyväskylän Lyseon lukion oppilaita. Yhtyeen kokoonpanoa täydensi pian perustamisen jälkeen Kari Ylönen (Ylermi) - saksofoni ja huilu. Samoihin aikoihin laulusolistiksi tuli Reino Rajahonka (René). Yhtye esiintyikin alussa nimellä René and The Steeples. Yhtyeen managerina toimi Hannu Tyynelä, joka oli Jyväskylän ensimmäisen tavaratalon - Tavaratalo Tyynelän - omistajaperheen poika.

The Steeples vuonna 1964. Lähde: Keski-Suomen museo, Nuorisokulttuuri/Musiikki/60-luvun musiikki

Keväällä 1964 The Steeples voitti kitaraorkestereiden suomenmestaruuden Helsingissä Linnanmäellä. Voittokappale oli Kari Ylösen sävellys "Just Married". Erikoisuutena esityksessä oli Ylösen soittama huilusoolo.

Vuoden 1964 loppupuolella yhtyeen kokoonpanossa tapahtui suurehko muutos, kun Alanko, Lennes ja Nyrönen lopettivat keskittyäkseen kevään ylioppilaskirjoituksiin. Heidän tilalle tulivat Aarne Vesterinen (rummut), Ari Oinonen (koskettimet) ja Juhani Kauppinen (basso). Pojat olivat soitelleet yhdessä syksyllä perustamassaan uudessa yhtyeessä, joka sitten lopetettiin, kun he siirtyivät Steeplesiin.


Vuonna 1965 The Steeples uusi pop-yhtyeiden suomenmestaruuden kappaleella "Tennessee Waltz". Kilpailu televisioitiin studiossa ja taltiointi esitettiin TV:ssä Vappuna 1965. Ensimmäisen levynsä yhtye teki kesällä 1965 nimellä B.J.Benny & the Steeples: Hound Dog/Corrina Corrine (Fontana 269750TF -65). Singlen A-puoli on julkaistu myös kokoelma-LP:llä Elvis Suomessa. Laulusolistiksi Reino Rajahongan tilalle tuli Helsingistä Benny Hermansson alias B.J.Benny.


Vuoden 1965 kokoonpanot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen kokoonpano uusiutui kesällä 1965, kun Helkovaara siirtyi kitaristiksi Mirages-yhtyeeseen (The Mirages Five) ja Lennes palasi takaisin Steeplesiin. Jo elokuussa Lennes kuitenkin lopetti ja Hermanssonin tilalle tuli laulusolistiksi Reijo Oksanen, joka oli syksyllä 1964 soitellut ja laulanut Kauppisen, Oinosen ja Vesterisen kanssa. Uudessa kokoonpanossa soittivat:

The Steeples vuonna 1965. Lähde: K-S keskusammatikoulun laakapaino Jyväskylä 1965. Vas. kuvassa Jussi Kauppinen, Arska Vesterinen, Arvi Oinonen, Renko Oksanen ja Ylermi Ylönen
 • Juhani "Jussi" Kauppinen - basso
 • Ari "Arvi" Oinonen - koskettimet
 • Reijo "Renko" Oksanen - laulu ja akustinen kitara.
 • Aarne "Arska" Vesterinen - rummut
 • Kari "Ylermi" Ylönen - saksofoni ja huilu


Tämäkin kokoonpano, Arska Vesteristä lukuun ottamatta, muodostui legendaarisen Jyväskylän Lyseon kasvateista. Tämä "maailman vanhin suomenkielinen oppikoulu" vietti 150-vuotisjuhlia vuonna 2008.

Kokoonpano 1966[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Steeples vuonna 1966. Lähde: Haastattelu Pekka Nissilä: Veikko Nyberg "Ei musiikista irti pääse".[1]

Steeplesin kokoonpano muuttui jälleen vuoden 1966 alkupuolella, kun "Renko" Oksanen jäi pois opiskelujen vuoksi. "Ylermi" Ylönen jatkoi vielä jonkin aikaa Steeplesin nimissä uusitussa kokoonpanossa. "Vanha Steeples" uusiutui ja otti nimekseen New Steeples. Tähän kokoonpanoon tulivat The Mirages -yhtyeestä Pekka "Vando" Suvanto ja Veikko "Veksa" Nyberg. Ryhmä soitteli puolisen vuotta ja sen jälkeen Suvanto ja Nyberg jatkoivat perustetussa Silvery-yhtyeessä, johon myöhemmin tuli mukaan myös Jussi Kauppinen.[2]

Vuoden 1996 kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Steeples "heräsi henkiin" 30 vuoden hiljaiselon jälkeen vuonna 1996 jälleen hieman uusitussa kokoonpanossa. Vanhuuden päivillään yhtye esiintyi muutaman kerran vuodessa nimellä Laulu- ja soitinyhtye Steeples.

Yhtyeessä soittavat:

 • Urpo "Upi" Helkovaara - kitara ja laulu
 • Pertti "Pepe" Hämäläinen - laulu
 • Veikko "Veksa" Nyberg - basso, kitara, laulu
 • Ari "Arvi" Oinonen - koskettimet
 • Aarne "Arska" Vesterinen - rummut


"Pepe" Hämäläinen oli ollut v. 1966-1968 laulusolistina tikkakoskelaisessa Traces-yhtyessä. Laulu ja soitinyhtye Steeples julkaisi vuosina 1997 ja 2002 albumit, jotka sisälsivät pääasiassa nostalgisia käännöshittejä (The Steeples: Axr axrcd 1130, 1997 ja Vol. II Ja taas soi..., MEDIACD 178).

Syksyllä 2006 tuli kuluneeksi 10 vuotta yhtyeen "uudelleen syntymisestä". Sen kunniaksi The Steeples kokoontui studioon viikonvaihteeksi ja nauhalle tarttuikin seitsemän ”uutta” äänitystä. Yhtyeen kaksi aiempaa levyä olivatkin jo muuttuneet keräilyharvinaisuuksiksi, joten Steeples päätti julkaista Best of -kokoelman.

Uusin 2 cd-levy Best of Steeples (Mediamusiikki Media CD 239) julkaistiin tammikuussa 2007. Steeplesin äänitteitä on myös Veikko Nybergin tuottamalla kokoomalevyllä Nights of The Sixties (Nos records noscd 001 ( cd )).

Steeples 2010-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steeples-muusikoiden eläkkeelle siirtyminen päätoimisista ammateistaan aktivoi yhtyeen jälleen 2010-luvulla. Steeples keikkailee edellen tanssisaleilla ja festivaaleilla eri puolilla Suomea. Jyväskylän A-salilla 13.7.2012 järjestetyssä POP'N' ROLL-tapahtumassa esiintyivät Steeplesin lisäksi mm. The Mirages yhtye alkuperäisessä kokoonpanossaan. Steeples 50 vuotta juhlakonsertissa, joka järjestettiin Jyväskylän Kesä-tapahtumana yliopiston teltassa 12.7.2014, esiintyivät mm. Steeplesin 60-luvulla laulusolistina ollut Reijo "Renko" Oksanen sekä vierailijoina Muska ja Seppo Tammilehto. Teltta oli täynnä juhlaväkeä nauttien 1960-luvun nostalgisisesta popmusiikista. Konsertti kesti lähes 3 tuntia. Steeples jatkaa nykykokoonpanolla keikkailua ja konserttiesiintymisiä aktiivisen innostuneena.

Yhtyeen ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitä Steeplesin jäsenet ovat tehneet ammatikseen vuoden 1966 jälkeen runsaan 50 vuoden aikana? Perustajajäsenet opiskelivat kuka mitäkin. Hannu Alanko opiskeli silmätautien erikoislääkäriksi. Urpo Helkovaara valmistui merkonomiksi ja tuli myöhemmin tunnetuksi "jääkiekkopomona", jääkiekon SM-liigan pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Kari Lennes valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja työskenteli muun muassa verotarkastajana. Timo Nyrönen opiskeli Jyväskylän yliopistossa kemiaa pääaineenaan ja väitteli filosofian tohtoriksi. Hän on teki pitkän ja menestyksekkään työuran Vapo Oy:n tutkimusjohtajana. "Olen tonkinut turvetta 25 vuotta, enkä vieläkään ole kyllästynyt", sanoi Nyrönen (haastattelu 10.10.2002/Tuija Käyhkö: "Rock, turve, tutkimus!").[3] Nyrönen soitti opiskeluvuosina myös banjoa Kolme Poikaa -nimisessä folk-triossa. Kari Ylönen valmistui yo-merkonomiksi, toimi aluksi muutamia vuosia tanssimuusikkona eri orkestereissa muun muassa Kai Hyttisen orkesterissa sekä luottamushenkilönä Suomen Muusikkojen liiton hallituksessa. Ylönen teki pitkän työuran Musiikki Fazerin (F-Musiikki Oy) osastopäällikkönä.

Toisesta kokoonpanosta Jussi Kauppinen soitti bassoa Steeplesien jälkeen Silvery-yhtyeessä ja useita vuosia ravintolamuusikkona sekä toimi myöhemmin liikkeenharjoittajana. Ari Oinonen teki menestyksekkään uran muusikkona, kapellimestarina ja sovittajana. Hän toimi 1960-luvun lopusta alkaen tuottajana ja studiokapellimestrina mm. PSO:lle (Pohjoismaiden Sähkö Oy) ja EMI:lle (Oy EMI Finland Ab). Vuosina 1978-1999 Oinonen toimi Mainos TV:n/MTV 3:n musiikkipäällikkönä. Hän oli Seinäjoen Tangomarkkinoiden tuomaristossa 1985-2005 ja vastasi tuolloin myös laulukilpailun musiikillisesta suunnittelusta. Kun MTV:n musiikkituotantoa jatkamaan perustettiin syksyllä 1999 Suomen Mediamusiikki Oy, tuli Oinosesta ensin sen osakas ja toimitusjohtaja ja myöhemmin pääomistaja. Hän on edelleenkin myös mukana musiikin kustannustoiminnassa. Mediamusiikin artisteja ovat olleet mm. Jari Sillanpää, Arja Koriseva ja Lauri Tähkä & Elonkerjuu.

Laulusolisteista Benny Hermansson jatkoi uraansa rockin monitoimimiehenä muun muassa managerina ja promoottorina. Reijo Oksanen opiskeli kuljetusinsinööriksi ja jatkoi myöhemmin logistiikan opintojaan valmistuen tuotantotalouden diplomi-insinööriksi ja tekniikan lisensiaatiksi. Oksanen teki pitkän työuran tunnettuna logistiikan asiantuntijana, konsulttina (MH-Konsultit Oy/ELC-Finland Oy) ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulun logistiikan yliopettajana.[4] Oksanen on mm. kirjoittanut useita kuljetustalouteen ja logistiikkaan liittyviä oppikirjoja.

Aarne Vesterinen menestyi hyvin rumpalina muun muassa Kai Hyttisen orkesterissa ja Kosmoksessa. Hän soitti rumpuja freelancerina eri kokoonpanoissa ja perusti Aarne Vesterinen Team -trion. Arska jatkaa edelleen arvokasta työtä muun muassa muusikkojen työolojen parantamiseksi. Vuodesta 2002 lähtien hän on toiminut SAK-laisen, Suomen Muusikkojen Liittoon kuuluvan Ravintolamuusikot ry:n valtakunnallisena pääluottamusmiehenä.[5]

Hyvin menestyneitä muusikoita ovat edelleenkin Pekka Suvanto (Vando Suvanto - Sue Van Doe) ja Veikko Nyberg. Nybegillä on 25 vuoden ura kalustamisen ja sisustamisen parissa. Hän on monitoimimies musiikin alalla sekä soittajana, tuottajana että musiikin teema-iltojen toteuttajana. Suomen Muusikkojen liitto ry antoi joulukuussa 2005 tunnustuspalkinnon tuottaja Veikko Nybergille Keski-Suomen rytmimusiikin tallentamisprojekteista 1998-2005.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Pekka Nissilä: Ei musiikista irti pääse (Veikko Nybergin haastattelu)
 2. Silvery Aarno Yliselä.
 3. Timo Nyrönen Tekniikka&Talous.
 4. Reijo Oksanen Kymenlaakson ammattikorkeakoulu.
 5. Aarne Vesterinen Suomen Muusikkojen Liitto/Ravintolamuusikot ry.
 6. Veikko Nyberg Muusikko 3/2006.

Yleiset lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]