The Sky at Night

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Sky at Night ("yötaivas") on kerran kuussa lähetettävä brittiläinen BBC Bristolin tuottama tähtitiedettä käsittelevä televisio-ohjelma. Ohjelman juontajana on toiminut sen 24. huhtikuuta 1957 tapahtuneesta ensilähetyksestä lähtien Sir Patrick Moore, mikä tekee siitä televisiohistorian pitkäikäisimmän saman juontajan juontaman televisio-ohjelman.[1][2]

Ohjelman alun ja lopun tunnusmusiikki on Jean Sibeliuksen näytelmämusiikkia Pelléas et Mélisandeen (op. 46), sen alkuosa At the Castle Gate. Esitysjakson kesto on 30 minuuttia.

Ohjelma käsittelee laaja-alaisesti tähtitieteen ja avaruuden ilmiöitä. Ohjelmassa käsitellään myös esitysajankohdan ajankohtaisia tähtitaivaan ilmiöitä, kuten esim. kulloinkin näkyvissä olevia komeettoja ja meteoriparvia. Useat johtavat tähtitieteilijät ovat vierailleet ohjelmassa.

Moore on luonnehtinut ohjelman jatkuvaa suosiota seuraavasti: "Tähtitiede on kiehtova aihe. Kun katsot taivaalle... et voi olla kiinnostumatta ja se on konkreettista. Yritämme esitellä sen katsojille.. Kyse ei ole minusta juontajana vaan aiheen kiinnostavuudesta."[3]

Heinäkuussa 2004 Moore ei voinut juontaa lähetystä saatuaan vakavan ruokamyrkytyksen salmonellasta.[4] Hänen tilallaan juonsi tämän ainoan kerran kosmologi Chris Lintott Oxford Universitystä, mutta Moore palasi juontamaan elokuun lähetyksen. Kyseessä oli ainoa kerta 50:een vuoteen jolloin Moore ei juontanut lähetystä.

1. huhtikuuta 2007 Sir Patrick juonsi ohjelman 50-vuotisjuhlalähetyksen, erityisen "aikamatkustusjakson", missä Jon Culshaw esitti Moorea nuorempana.

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni kunnioitti televisio-ohjelman 50-vuotisjuhlaa nimeämällä asteroidi 57424 Caelumnoctun[5] (numerosarja viittaa ohjelman ensimmäiseen lähetyspäivään ja nimi tarkoittaa "yötaivasta" latinaksi) ohjelman kunniaksi.

Royal Mail julkaisi helmikuussa 2007 postimerkkisarjan[6] ohjelman 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

Guinnessin ennätysten kirjassa Patrick Moore mainitaan maailman tuotteliaimpana juontajana juontaessaan kaikki muut paitsi yhden lähetyksen vuodesta 1957 lähtien.

Lehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BBC Sky at Night on kesäkuusta 2005 lähtien ilmestynyt brittiläinen tähtitieteen kuukausijulkaisu. Aikakauslehden kustantajana toimii BBC Magazines Bristol ja se on suunnattu harrastajatähtitieteilijöille. Nimi viittaa televisio-ohjelmaan ja toisinaan lehden mukana toimitettavalla CD-ROMilla on televisio-ohjelman vanha jakso mukana. Televisio-ohjelmasta poiketen lehti keskittyy teknisemmän ja tieteellisemmän materiaalin esittelyyn.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Sky at Night