The Movies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Movies
Kehittäjä Lionhead Studios
Julkaisija Activision
Jakelija Steam
Suunnittelija Peter Molyneux
Pelimoottori RenderWare
Julkaistu
  • NA 8. marraskuuta 2005
  • EU 11. marraskuuta 2005
Mac OS X
  • 20. joulukuuta 2006
Lajityyppi Taloussimulaatio
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12
Alusta Windows, Mac OS X
Jakelumuoto CD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Movies on Lionhead Studiosin kehittämä ja Activisionin julkaisema simulaatio- ja strategiapeli. Peli on julkaistu vuonna 2005 Windowsille ja seuraavana vuonna Mac OS X:lle.

Pelissä rakennetaan ja kehitetään elokuvastudiota sekä siinä sivussa kuvataan elokuvia.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä ei ole lähes minkäänlaista tarinaa, mutta kampanjamoodissa aloitetaan vuodesta 1920 tietyllä rahamäärällä. Aluksi palkataan rakentajia ja siivoojia talosta, joka on jo valmiiksi rakennettu. Tämän jälkeen pitää rakentaa Stage School, josta palkataan näyttelijöitä, ohjaajia ja extranäyttelijöitä. Henkilökuntaakin pitää palkata. Henkilökuntaa tarvitaan elokuvien kuvaukseen. Pelaaja ei voi päättää kenestä henkilökunnan jäsenestä tulee esimerkiksi kuvaaja. Kun kaikki tarvittavat ovat jo palkattu, on aika rakentaa näyttämöitä, joissa elokuvat kuvataan. Sitten rakennetaan käsikirjoitusrakennus, jossa palkatut työntekijät kirjoittavat käsikirjoitukset elokuviin. Kampanjamoodissa on Lionhead-palkintogaaloja, joista voi voittaa palkintoja. Yleensä palkinnot ovat joko rahapalkintoja tai uusia rakennuksia, kuten käsikirjoitusrakennus, jossa voi itse tehdä käsikirjoitukset. Hiekkalaatikkomoodissa pelaaja saa päättää rahamäärän, jolla aloittaa ja vuoden josta aloittaa.

Työntekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työntekijöitä on 7 eri tyyppiä: "Tähdet" (näyttelijät/ohjaajat), ekstrat, kuvaajat, rakentajat, siivoojat, käsikirjoittajat ja tiedemiehet. Näistä tärkeimmät ovat tähdet, jotka määrittelevät pitkälti, kuinka hyvä elokuvasta tulee.

Tähdet vaativat asemaansa kuuluvaa palkkaa, avustajia (entourage), trailerin ja muotiasusteita. Tähdet voivat stressaantua liian työskentelyn vuoksi, joka ilmenee juopotteluna ja ylisyöntinä. Lisäksi tähdet voivat myös tylsistyä, mikäli heillä ei ole mitään tekemistä. Tähdet arvostellaan heidän menestyksen, palkan, avustajien, trailerin, kuuluisuuden ja suhteidensa perusteella. Tähden ulkonäkö ja kunto vaikuttavat, mihin elokuviin he sopivat. Nuoret, n.30-vuotiaat ja hyvännäköiset sopivat hyvin romanttisiin elokuviin, kun taas vanhat henkilöt taas sopivat komedioihin.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun pelaaja on saanut käsikirjoituksen valmiiksi, joko tekemällä sen itse tai palkkaamalla käsikirjoittajia, pelaaja valitsee näyttelijät ja ohjaajan. Extranäyttelijät ja kameramiehet valikoituvat itse, joskin pelaaja voi muuttaa valintoja. Pelaaja valitsee ohjaajan, mieluiten asiansa osaavan ja näyttelijöiden kanssa hyvissä väleissä olevan. Elokuvassa voi olla kolme pääosaa: ensisijainen, toissijainen ja kolmoissijainen. Pelaaja valitsee itse, keitä haluaa elokuvaansa.

Tämän jälkeen kuvausryhmät kiertävät eri lavasteet järjestyksessä. Pelaaja voi vielä tehdä kohtaukseen pieniä muutoksia elokuvan kuvausten aikana. Tyypillinen elokuvan kesto on noin 3:30 minuuttia. Elokuvilla ei silti ole aikarajaa, vaan pelaaja voi itse tehdä niin pitkän elokuvan kuin haluaa (noin 10 minuutin elokuvan kuvaukset kestävät peliajassa jopa 20 vuotta). Hiekkalaatikkomoodissa pelaaja voi aktivoida asetuksen, joka valmistaa elokuvan välittömästi.

Elokuvat lasketaan 5 genreen: Toiminta, romanttinen, scifi, kauhu ja komedia. Maailman tapahtumat vaikuttavat elokuvagenren suosioon, esimerkiksi toinen maailmansota laskee kauhun suosiota, avaruustutkimukset taas nostavat scifin suosiota.

Peli arvostelee elokuvat 4 osa-alueen pohjalta: Näyttelijöiden ja ohjaajan välit, kulissien ja näyttelijöiden elokuva-arvo (käytetty paljon vai ei), roolisuoritukset, kulissien kunto ja mainonta. Pelaaja voi myös ladata elokuvansa nettiin muiden nähtäväksi.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa 1920 jatkuu vuoteen 2020, jolloin teknologian kehitys päättyy. Tällä välillä pelaaja voi kehittää omaa teknologiaansa, jolloin hänen elokuvansa voivat näyttää paremmilta kuin kilpailevien studioiden. Ensimmäiset elokuvat ovat mustavalkoisia mykkäelokuvia, kun taas loppupuolella pelaaja saa esimerkiksi CGI-teknologian ja digitaaliset äänet käyttöönsä.

Pelaajan omat elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajat voivat tehdä omia elokuvia Custom Script Officen avulla. Pelaaja päättää näyttelijät, asusteen, kulissit, ja tapahtumat. Pelaaja voi myös päättää erikoisefekteistä, esim. sateesta tai valaistuksesta. Käsikirjoituksen tekeminen tapahtuu Storyboard-tyylisesti. Peli arvioi jokaisen kohtauksen synnyttämät kulut, jolloin pelaaja voi miettiä budjettiaan.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä 2006 peliin julkaistiin lisäosa The Movies: Stunts & Effects, josta peliin sai sijaisnäyttelijöitä ja efektejä, kuten räjähdyksiä. Stunts & Effectsin ikäraja on 16+.

Muokattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on suunniteltu helposti modattavaksi, ja pelin virallisista sivuilta voi ladata uusia kulisseja, esineitä ja vaatteita peliin. Vuonna 2007, peliin julkaistiin editori, jolla pelaajat voivat luoda omia lavasteita ja sisältöä.

Lisäksi peliin on monia epävirallisia lisäyksiä.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä soi radiokanava nimeltä KMVS. Eri aikakausina eri DJ soittaa kyseiselle aikakaudelle tyypillistä musiikkia. Jokaisella DJ:llä on omat persoonallisuutensa. Musiikkityylit joitta radio soittaa ovat:

Radiokanava ilmoittaa myös suurista tapahtumista kahdesti: muutaman vuoden etuajassa ja tapahtuman aikana. Näitä ilmoituksia ei kuitenkaan lue DJ. Uutiset ovat usein erittäin liioiteltuja ja parodioituja, esimerkiksi Sputnik on huijaus ja tietokoneiden ilmestyessä ilmoittaja arvioi tietokoneiden kutistuneen autojen kokoisiksi vuonna 2050.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 8.2/10.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ryan Davis: The Movies Review gamespot.com. 8.11.2005. Viitattu 6.6.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]