The Legend of Zelda: Link’s Awakening

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Legend of Zelda: Link’s Awakening
Linksawakening box.jpg
Kehittäjä Nintendo
Julkaisija Nintendo
Suunnittelija(t) Shigeru Miyamoto
Julkaisuaika Japanin lippu 6. kesäkuut 1993
Yhdysvaltain lippu Elokuu 1993
1998 (Game Boy Color)
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Game Boy, Game Boy Color
Jakelualusta Game Boy -pelikasetti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Legend of Zelda: Link’s Awakening (jap. ゼルダの伝説: 夢をみる島, Zelda no densetsu: Yume o miru shima) on Shigeru Miyamoton suunnittelema, vuonna 1993 Game Boylle julkaistu peli. Pelistä julkaistiin paranneltu DX-versio vuonna 1998. Alkuperäisen version 3,83 miljoonaa myytyä ja DX-version 2,22 miljoonaa myytyä kappaletta tekevät yhteenlaskettuna pelistä myydyimmän Game Boy -alustoille tehdyn The Legend of Zelda -pelisarjan pelin.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Link’s Awakening on neljäs Zelda-sarjassa julkaistu peli, ja sen tapahtuvat sijoittuvat The Legend of Zelda: A Link to the Pastin jälkeen. Sama Link, joka seikkailee A Link to the Pastissa, haaksirikkoutuu Koholintin saarelle. Marin-niminen tyttö, joka muistuttaa sekä käytökseltään että olemukseltaan suuresti prinsessa Zeldaa, pelastaa haaksirikkoutuneen sankarin. Palatakseen Hyruleen Linkin on herätettävä Tuulikala soittamalla kahdeksaa maagista soitinta, jotka sijaitsevat eri puolella saarta.

Link’s Awakening on ensimmäinen Zelda-sarjan peli, joka ei sisällä Triforcen etsintää, ja jossa Zelda ja Ganon eivät esiinny.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1993 julkaisu Game Boylle oli alustasta johtuen mustavalkoinen. DX-versiossa peli on väritetty, ja siihen on tehty joitakin muutoksia. Uuden Game Boy Colorin ominaisuuksia esitellen DX-versio sisältää ylimääräisen luolaston, Color Dungeonin eli Väriluolaston, jossa pelaajan on selvitettävä useita, väreihin liittyviä ongelmia. DX-versiossa on valokuvaamo, jonka omistaja käy aika ajoin ottamassa Linkistä kuvia seikkailun edetessä. Valokuvat voi tulostaa Game Boy Printerillä.

The Legend of Zelda: Oracle of Agesin ja The Legend of Zelda: Oracle of Seasonsin kontrollit ja osa grafiikoista ja äänistä ovat peräisin Link's Awakeningistä.[2][3]

Perintö muille Zelda-peleille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Link’s Awakening on monien muiden Zelda-pelien tapaan kuvattu yläviistosta ruudun rullatessa neljään suuntaan pelaajan liikkeiden mukaan. Peli on ensimmäinen ylhäältä kuvattu Zelda-peli, jossa Link voi hypätä. Muita Link’s Awakeningissä esiteltyjä, myöhempiin peleihin jääneitä uutuuksia ovat vaihtokauppaketjut, kalastus ja liitäminen ilman halki kukon avulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zelda sales charts and sequel announced OptiGamer. 28.3.2004. Viitattu 28.5.2010. (englanniksi)
  2. Shoemaker, Brad: The Legend of Zelda: Oracle of Seasons Review Gamespot. 4.6.2001. CBS Interactive. Viitattu 15.7.2012. (englanniksi)
  3. Shoemaker, Brad: The Legend of Zelda: Oracle of Ages Review Gamespot. 4.6.2001. CBS Interactive. Viitattu 15.7.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]