The Grey Album

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Grey Album
Danger Mouse
Remix-albumin The Grey Album kansikuva
Albumin kansikuva
Remix-albumin tiedot
 Julkaistu 2004
 Formaatti bootleg
 Tuottaja(t) Danger Mouse
 Tyylilaji hip-hop, mashup
 Kesto 44.36
Muut kannet

Justin Hamptonin luoma vaihtoehtoinen kansikuva. Sitä ei käytetty julkaistussa versiossa, mutta se esiintyi Danger Mousen verkkosivuilla.

The Grey Album on vuonna 2004 julkaistu Danger Mouse -taiteilijanimellä musiikkia tekevän Brian Joseph Burtonin albumi, jossa yhdistellään luvattomasti räppäri Jay-Z:n a cappella -muodossa olleen The Black Albumin sanoituksia The White Album nimellä tunnetunThe Beatles –albumin taustoihin. Suuren yleisön tietoisuuteen The Grey Album pääsi EMIn yritettyä estää albumin levityksen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Danger Mouse julkaisi The Grey Albumista pienen erän ja oli aikeissa tehdä rajoitetun 3000 kappaleen painoksen, kun The Beatles -albumin tekijänoikeudet omistanut EMI hermostui ja vaati Danger Mousea sekä jälleenmyyjiä keskeyttämään albumin levityksen. Syy EMI:n voimalliseen lähtöön albumin perään oli heidän oikeuksiensa rikkomisen lisäksi myös albumin saama suosio.lähde?

Rajallisesta saatavuudesta huolimatta albumi tuli hyvin suosituksi ja levisi laajasti internetissä. Tätä kautta se sai huomiota myös kriitikoilta ja perinteisestä mediasta; 9. helmikuuta 2004 The New Yorker kirjoitti albumista hyvin positiivisen jutun, Entertainment Weekly nimesi sen Best of 2004 -musiikkikategoriassaan sekä The Village Voicen vuosittainen Pazz and Jop -kriitikkoäänestys listasi albumin sijalle 10 vuoden paras albumi -listallaan.[1]

Toisaalla vastalauseena EMI:n toiminnalle pidettiin myös elektroninen kansalaistottelemattomuustapahtuma, The Grey Tuesday, jossa vapaaehtoiset tarjosivat omilla internetsivuillaan 24 tunnin ajan The Grey Albumia ladattavaksi. Tapahtuman järjestäjien näkemyksen mukaan sämpläyksen pitäisi sisältyä Yhdysvaltojen Fair Use -käytäntöön, ja lisäksi jokaisella pitäisi olla mahdollisuus hankkia oikeudet kappaleiden käyttöön.

The Grey Tuesday –tapahtumaan osallistui satoja sivustoja, joista noin 170 tarjosi albumia ladattavaksi. Tuona päivänä ladattiin yhteensä n. 100 000 kopiota albumista ja EMI lähetti tapahtumaan osallistuneille tahoille Cease and desist – kirjeitä, mutta pidättäytyi oikeustoimista.lähde?

The Grey Video[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ramon & Pedro ohjasi The Grey Albumin Encore-singlelle musiikkivideon.[2] Video on kokonaisuudessaan mustavalkoinen ja siihen on yhdistetty pätkiä The Beatles -elokuva A Hard Day’s Night'sta, Jay-Z:n live-esiintymisestä sekä tietokoneella luotuja osia, joissa Ringo Starr skrätsää ja John Lennon breikkaa. Video ei ole saatavilla kaupallisesti, mutta se on laajalti levinnyt internetissä. Videon mahdollisten tekijänoikeusongelmien takia sen alussa on ilmoitus musiikkivideon olevan tarkoitettu ainoastaan epäkaupalliseen ja kokeelliseen käyttöön.

Kappalelistaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Public Service Announcement" – 2:45
  2. "What More Can I Say" – 4:25
  3. "Encore" – 2:40
  4. "December 4th" – 3:34
  5. "99 Problems" – 4:06
  6. "Dirt Off Your Shoulder" – 3:59
  7. "Moment Of Clarity" – 4:00
  8. "Change Clothes" – 4:04
  9. "Allure" – 4:06
  10. "Justify My Thug" – 4:12
  11. "Lucifer 9 (Interlude)" – 2:01
  12. "My 1st Song" – 4:44

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Village Voice, 2004,Pazz and Pop / Album winners (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  2. Ramon & Pedro Bio / Contact (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]