The Goldfinch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Goldfinch
Sekä romaanin että elokuvan tapahtumien motivoijana on hollantilaisen Carel Fabritiuksen (1622–1654) maalaus Tikli.
Sekä romaanin että elokuvan tapahtumien motivoijana on hollantilaisen Carel Fabritiuksen (1622–1654) maalaus Tikli.
Ohjaaja John Crowley
Käsikirjoittaja Peter Straughan
Tuottaja Nina Jacobson
Säveltäjä Trevor Gureckis
Kuvaaja Roger Deakins
Leikkaaja Kelley Dixon
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Amazon
Levittäjä Warner Bros.
InterCom
Kesto 149 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

The Goldfinch on John Crowleyn ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 2019. Se perustuu Donna Tarttin samannimiseen, Pulitzer-palkittuun romaaniin vuodelta 2013, joka on julkaistu suomeksi nimellä Tikli (WSOY 2014, suom. Hilkka Pekkanen).

Nuoren miehen kehityskertomuksessa pääosaa, äitinsä taidemuseoräjähdyksessä 13-vuotiaana menettävää poikaa näyttelevät Oakes Fegley ja Ansel Elgort ja tämän samanikäistä ystävää Borisia Finn Wolfhard ja Aneurin Barnard. Muita pääosia näyttelevät muun muassa Luke Wilson, Sarah Paulson ja Nicole Kidman.lähde?

Elokuvasta sai kehuja lähinnä Roger Deakins kuvauksestaan, mutta sitäkin enemmän tuli moitteita 800-sivuisen palkitun romaanin ulkokohtaisesta, poukkoilevasta ja mukaansa tempaamattomasta sovituksesta. The Goldfinch menestyi erittäin huonosti elokuvateattereissa: lähes 50 miljoonan dollarin budjetilla tuotettu ja yhtä suurella summalla markkinoitu elokuva oli Pohjois-Amerikassa yli 2 500 teatterin laajassa levityksessä, mutta keräsi lipputuloina vain kuutisen miljoonaa, maailmanlaajuisesti parikymmentä miljoonaa dollaria.[1][2] Suomen teattereihin elokuvaa ei tuotu.lähde?

  1. Tikka, Juha-Pekka: Kolme katsojaa per teatteriesitys – suurelokuva floppasi Verkkouutiset. 24.9.2019. Viitattu 14.11.2022.
  2. Brueggemann, Tom: ‘The Goldfinch’ Belly-Flop: What Went Wrong at the Box Office IndieWire. 18.9.2019. Viitattu 14.11.2022.