The Dukes of Hazzard (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Dukes of Hazzard
Dukes of Hazzard - Season 2 dvd cover.jpg
Alkuperäiskieli englanti
Verkko CBS
Esitetty 26. tammikuuta 1979[1] – 8. helmikuuta 1985[1]
Tuotantokausia 7
Jaksoja 147
Aiheesta muualla
IMDb

Dukes of Hazzard on amerikkalainen toiminta - komedia televisiosarja, jota näytettiin CBS kanavalla tammikuusta 1979 helmikuuhun 1985. Ohjelmaa esitettiin 147 jaksoa, ja 7 tuotantokautta. Se oli jatkuvasti eniten arvostettujen tv-sarjojen joukossa 1970-luvun lopulla (jossain vaiheessa se oli toisena vain Dallasissa.). Show kertoo kahdesta nuoresta serkusta, Bo ja Luke Dukesta, jotka asuvat Georgiassa ja ovat ehdonalaisessa ja pontikankuljetuksen takia. Nuorilla miehillä ja heidän ystävillään sekä naispuolisella serkullansa Daisy Dukella ja muulla perheellä (kuten patriarkka Jesse-setä) on useita erilaisia pakenemisisa, kun he kiertävät korruptoituneita lakimiehiä Boss Hoggia ja seriffi Rosco P. Coltranea . Nuoret miehet ajavat kustomoitua vuoden 1969 Dodge Chargeria jonka he ovat nimenneet Kenraali Leeksi, engl. (the) General Lee, josta tuli sarjan symboli.

Sarjan sai inspiraatiota vuoden 1975 elokuvasta Moonrunners, joka käsitteli pontikankeitto perhettä, jonka luoja oli myös Gy Waldron jawelokuvalla oli monia identtisiä tai samankaltaisia hahmojen nimiä ja käsitteitä. Sarja oli ideana saman nimiselle elokuvalle vuonna 2005.

Juonen yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Dukes of Hazzard seuraa "Duke-poikien", serkkujen Bo Duke (John Schneider) ja Luke Duke (Tom Wopat) (mukaan lukien Coy ja Vance Duke suurimman osan kaudesta 5) seikkailuja, jotka asuvat perhetilalla kuvitteellisessa Hazzardin piirikunnassa Georgiassa (jonka tarkkaa sijaintia ei koskaan määritelty, vaikka Atlanta mainittiin useita kertoja lähimpänä suurkaupungina) heidän naispuolisen serkkunsa Daisyn (Catherine Bach) ja viisaan vanhan Jesse-setänsä (Denver Pyle) kanssa. Duke pojat ajavat kilpaa heidän kustomoidun 1969 Dodge Charger (The) General Lee, kiertävät kieroa ja korruptoitunut Boss Hoggia (Sorrell Booke) ja hänen kömpelö ja korruptoitunut sheriffi Rosco P. Coltrane (James Best) hänen apulaissheriffinsa kanssa. Pojat jäävät aina keskelle erilaisia tapahtumia.

Bo ja Luke on aiemmin tuomittu pontikan kuljetuksesta ; heidän Jesse-setänsä solmi Yhdysvaltojen hallituksen kanssa sopimuksen pidättäytyä tislaamasta pontikkaa Bo:n ja Luken vapauden vastineeksi. Tämän seurauksena Bo ja Luke ovat viiden vuoden ehdonalaisella, eikä heillä ole oikeutta kuljettaa ampuma-aseita - sen sijaan he käyttävät usein yhdistelmäjousia, joskus nuolilla, joissa on dynamiittia, tai lähteä Hazzardista, elleivät he saa lupaa heidän valvojaltaan, Boss Hoggilta. Heidän ehdonalaisensa tarkat yksityiskohdat vaihtelevat jaksoittain. Joskus oletetaan, että heidät vangittaisiin pelkästään lääninlinjan ylityksen vuoksi; muissa tapauksissa osoitetaan, että he voivat lähteä Hazzardista, kunhan he ovat palanneet tietyn ajan kuluessa.

Korruptoitunut piirikunnan valtuutettu Jefferson Davis (JD) "Boss" Hogg joko pyörittää tai hänellä on näppinsä pelissä käytännössä kaikkessa Hazzardin piirikunnassa. Hogg on ikuisesti vihainen Dukeille, varsinkin Bo: lle ja Lukelle, koska heillä on tapana rikkoa hänen kieroja suunnitelmiaan . Monet jaksot pyörivät Hoggin yritysten ympärillä tehdä jotain laitonta ja tienata.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelma kesti seitsemän tuotantokautta ja yhteensä 147 jaksoa. Monissa jaksoissa noudatettiin samanlaista rakennetta: Piirikunnan ulkopuoliset roistot tekevät ryöstön tai rikoksen tai skandaalin, Duke-pojat saavat syyn, viettävät lopputunnin puhdistaessaan nimensä, Kenraali Lee lentää ja poliisiautot kaatuvat". [2]

Kenraali Lee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraali Lee (eng. the General Lee) (Dodge Charger)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraali Lee (Dodge Charger)
Kenraali Lee näyttelyssä

Kenraali Lee perustuu Bo: n ja Luken omistamaan Dodge Chargeriin [3] (sarja käytti eniten 1969 Chargereita; myöhemmin muutti myös 1968 Chargereita näyttämään 1969-luvulta asentamalla 1969-tyyppiset takalamput, takalamppupaneelit ja ritilät). Auto oli oranssi, ja katolle oli maalattu konfederaation taistelulippu, katon päällä sanat GENERAL LEE ja molemmissa ovissa numerot 01. Alkuperäisissä viidessä Georgiassa kuvatuissa jaksoissa takalasin takana näkyi liittovaltion lippu sekä ruudullinen kilpalippu; tämä poistettiin, koska ylimääräistä tarraa oli mahdotonta asentaa uudestaan ja uudestaan. Nimi viittaa Yhdysvaltain sisällissodan konfederaation kenraaliin Robert E.Lee:hen . Televisio-ohjelma perustui elokuvaan Moonrunners, joka puolestaan perustui oikeisin pontikan keittäjiin, jotka käyttivät vuoden 1958 Chrysleria nimeltään Traveler. Traveler on nimetty Kenraali Lee:n hevosen mukaan. Traveller oli alun perin tarkoitus olla myös Duke-poikien auton, kunnes tuottajat olivat yhtä mieltä siitä, että Kenraali Lee oli enemmän parempi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The dukes of hazzard cast 2007 BMVC 2019 Cardiff. 10.2.2021. Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
  2. Hofstede, D.: 5000 Episodes and No Commercials: The Ultimate Guide to TV Shows On DVD, s. 91. Ten Speed Press, 2011. ISBN 9780307799500. Teoksen verkkoversio (viitattu 22.11.2014).
  3. Dodge Charger roars to America's most-searched classic car The ClassicCars.com Journal. Arkistoitu 8.11.2018. Viitattu 7.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Dukes of Hazzard