The Dukes of Hazzard (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


The Dukes of Hazzard
Alkuperäiskieli englanti
Verkko CBS
Esitetty 26. tammikuuta 1979[1] – 8. helmikuuta 1985[1]
Tuotantokausia 7
Jaksoja 147
Aiheesta muualla
IMDb

Dukes of Hazzard on amerikkalainen toimintakomediatelevisiosarja, jota näytettiin CBS-kanavalla tammikuusta 1979 helmikuuhun 1985. Ohjelmaa esitettiin 147 jaksoa ja 7 tuotantokautta. Se oli jatkuvasti katsotuimpien tv-sarjojen joukossa 1970-luvun lopulla (jossain vaiheessa se oli toisena vain Dallasin jälkeen).

Sarja kertoo kahdesta nuoresta serkusta, Bo ja Luke Dukesta, jotka asuvat Georgiassa ja ovat ehdonalaisessa pontikan polton takia. Nuoret miehet, heidän ystävänsä sekä naispuolinen serkkunsa Daisy Duke ja muu perhe, kuten patriarkka Jesse-setä, asuvat syrjäisessä maalaistalossa, missä he suunnittelevat erilaisia vallattomuuksia, joiden avulla he onnistuvat välttämään korruptoitunutta piirikunnan asiamies Boss Hoggia ja seriffi Rosco P. Coltranea. Nuoret miehet ajavat kustomoitua vuoden 1969 Dodge Chargeria, jonka he ovat nimenneet Kenraali Leeksi, engl. (the) General Lee, josta tuli sarjan symboli.

Sarja sai inspiraatiota vuoden 1975 elokuvasta Moonrunners, joka käsitteli pontikankeittoperhettä, jonka luoja oli myös Gy Waldron ja jolla oli monia identtisiä tai samankaltaisia hahmojen nimiä ja käsitteitä. Sarja oli ideana samannimiselle elokuvalle vuonna 2005.

Juonen yleiskatsaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Dukes of Hazzard seuraa ”Duken poikien”, serkkujen Bo Duke (John Schneider) ja Luke Duke (Tom Wopat) seikkailuja. Coy Duke (Byron Cherry) ja Vance Duke (Christopher Mayer) ovat mukana suurimman osan 5. kaudesta 1982–1983 Schneiderin ja Wopatin tilapäisen poissaolon takia. He asuvat perhetilalla kuvitteellisessa Hazzardin piirikunnassa Georgiassa (jonka tarkkaa sijaintia ei koskaan määritellä, vaikka Atlanta mainitaan useita kertoja lähimpänä suurkaupunkina) heidän naispuolisen serkkunsa Daisyn (Catherine Bach) ja viisaan vanhan Jesse-setänsä (Denver Pyle) kanssa. Duken pojat ajavat kilpaa kustomoitua vuoden 1969 Dodge Charger -vakioautoa, Kenraali Leetä. He välttelevät kieroa ja korruptoitunutta Boss Hoggia (Sorrell Booke) ja hänen kömpelöä ja korruptoitunutta sheriffiään Rosco P. Coltranea (James Best) ja tämän apulaissheriffiä. Pojat jäävät aina keskelle erilaisia tapahtumia.

Bo ja Luke on aiemmin tuomittu pontikan salakuljetuksesta; heidän Jesse-setänsä solmi Yhdysvaltojen hallituksen kanssa sopimuksen pidättäytyä tislaamasta pontikkaa Bon ja Luken vapauden vastineeksi. Tämän seurauksena Bo ja Luke ovat viiden vuoden ehdonalaisella, eikä heillä ole oikeutta kuljettaa ampuma-aseita – sen sijaan he käyttävät usein yhdistelmäjousia, joskus nuolia, joissa on dynamiittia. He eivät saa lähteä Hazzardista, elleivät saa lupaa valvojaltaan Boss Hoggilta. Heidän ehdonalaisensa tarkat yksityiskohdat vaihtelevat jaksoittain. Joskus oletetaan, että heidät vangittaisiin pelkästään piirikunnan rajan ylityksen vuoksi; toisissa tapauksissa he voivat lähteä Hazzardista, kunhan he ovat palanneet tietyn ajan kuluessa.

Korruptoitunut piirikunnan asiamies Jefferson Davis (JD) ”Boss” Hogg joko pyörittää tai hänellä on näppinsä pelissä käytännössä kaikessa Hazzardin piirikunnassa. Hogg on ikuisesti vihainen Dukeille, varsinkin Bolle ja Lukelle, koska heillä on tapana pilata hänen kierot suunnitelmansa. Monet jaksot keskittyvät Hoggin yrityksiin tehdä jotain laitonta, joskus palkattujen rikollisten avulla.

Ohjelma kesti seitsemän tuotantokautta ja yhteensä 147 jaksoa. Monissa jaksoissa noudatettiin samanlaista rakennetta: piirikunnan ulkopuoliset roistot tekevät ryöstön tai rikoksen tai skandaalin, Duken pojat saavat syyn, viettävät lopputunnin puhdistaessaan nimensä, Kenraali Lee lentää ja poliisiautot törmäilevät.[2]

Kenraali Lee (eng. the General Lee) (Dodge Charger)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kenraali Lee (Dodge Charger)
Kenraali Lee näyttelyssä

Kenraali Lee on Bon ja Luken omistama Dodge Charger.[3] Sarja käytti eniten vuoden 1969 Chargereita; myöhemmin muutettiin myös 1968 Chargereita näyttämään 1969-luvun mallilta asentamalla 1969-tyyppiset takalamput, takalamppupaneelit ja ritilät. Auto oli oranssi, ja katolle oli maalattu konfederaation taistelulippu, katon päällä sanat GENERAL LEE ja molemmissa ovissa numerot 01. Alkuperäisissä viidessä Georgiassa kuvatuissa jaksoissa takalasin takana näkyi liittovaltion lippu sekä ruudullinen kilpalippu; tämä poistettiin, koska ylimääräistä tarraa oli mahdotonta asentaa uudestaan ja uudestaan. Nimi viittaa Yhdysvaltain sisällissodan konfederaation kenraaliin Robert E. Leehen. Televisiosarja perustui oikeista pontikankeittäjistä kertovaan elokuvaan Moonrunners, jotka käyttivät vuoden 1958 Chrysleria nimeltään Traveler, joka oli nimetty kenraali Leen hevosen mukaan. Duken serkusten auton nimen oli alun perin myös tarkoitus olla Traveler, mutta tuottajat päättivät, että Kenraali Lee oli iskevämpi.

  1. a b The dukes of hazzard cast 2007 BMVC 2019 Cardiff. 10.2.2021. Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  2. Hofstede, D.: 5000 Episodes and No Commercials: The Ultimate Guide to TV Shows On DVD, s. 91. Ten Speed Press, 2011. ISBN 9780307799500. Teoksen verkkoversio (viitattu 22.11.2014).
  3. Dodge Charger roars to America's most-searched classic car The ClassicCars.com Journal. Arkistoitu 8.11.2018. Viitattu 7.11.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Dukes of Hazzard