Viimeistä päivää

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta The Big C)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viimeistä päivää
The Big C
Tyyli draama, komedia
Kestoaika 30 min (kaudet 1-3)
50 min (kausi 4)
Luoja(t) Darlene Hunt
Pääosissa Laura Linney
Oliver Platt
Gabriel Basso
John Benjamin Hickey
Phyllis Somerville
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Showtime
Suomi Yle TV1
Esitetty 16. elokuuta 2010 – 20. toukokuuta 2013
Tuotantokausia 4
Jaksoja 40
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Viimeistä päivää (engl. The Big C) on yhdysvaltalainen draamasarja, jonka ensimmäinen jakso esitettiin Showtime-televisiokanavalla 16. elokuuta 2010. Sarja päättyi neljänteen tuotantokauteensa 20. toukokuuta 2013.

Sarjan pääosassa on Laura Linneyn esittämä Cathy Jamison, jonka vaivoin kasassa pitämä elämä kääntyy ylösalaisin, kun hän saa tietää sairastavansa syöpää. Hän päättää etsiä uusia tuulia elämälleen, samalla kun yrittää varjella salaisuutta läheisiltään. Linney voitti roolistaan Satellite Awardin vuonna 2010, Golden Globen vuonna 2011 sekä Emmy-palkinnon vuonna 2013. Myös sarja itsessään palkittiin Satellite Awardilla vuonna 2010.

Sarjan neljä tuotantokautta on esitetty Suomessa Yle TV1 -kanavalla.

Näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Laura Linney  Cathy Jamison  
 Oliver Platt  Paul Jamison  
 Gabriel Basso  Adam Jamison  
 John Benjamin Hickey  Sean Tolkey  
 Phyllis Somerville  Marlene  
 Gabourey Sidibe  Andrea Jackson  
 Reid Scott  Todd Miller  
 Cynthia Nixon  Rebecca  
 Idris Elba  Lenny  
 Hugh Dancy  Lee  
 Liam Neeson  Bee Man  
 Susan Sarandon  Joy Kleinman  

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cathy Jamison on lukio-opettaja, joka saa tietää sairastavansa melanoomaa saaden huonon mahdollisuuden selvitä. Hän päättää olla kertomatta sairaudestaan miehelleen Paulille ja pojalleen Adamille eikä hakeudu hoitoon, koska hän ei halua heidän kärsivän nähdessään hänet sairaana. Cathylla on veli, Sean, joka elää omasta tahdostaan taivasalla. Cathy tutustuu naapuriinsa Marleneen, jolle myöhemmin kertoo syövästään, ja erääseen oppilaaseensa Andreaan. Hän päättää ottaa kaiken irti elämästään vielä kuin voi ja heittää muun muassa Paulin ulos sekä aloittaa suhteen kollegansa kanssa. Hänen kouluaikainen ystävänsä Rebecca tulee vierailulle ja tämä aloittaa suhteen Seanin kanssa. Kauden lopulla Cathy palaa yhteen Paulin kanssa ja kertoo tälle sairaudestaan. Paljastuu, että Marlene sairastaa Alzheimerin tautia, minkä seurauksena hän tekee itsemurhan. Rebecca kertoo odottavansa Seanin lasta, mikä saa miehen pohtimaan elintapojaan. Adam murtuu kuultuaan äitinsä salaisuuden. Lopulta Cathy päättää hakeutua hoitoon ja aloittaa taistelunsa syöpää vastaan.

2. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cathy käy kliinisissä tutkimuksissa, joista ei kuitenkaan ole apua. Lopulta hän saa paikan tri Shermanin tutkimuksesta. Cathy perii Marlenen talon ja lahjoittaa sen Seanille ja Rebeccalle. Jälkimmäinen saa kuulla Cathyn syövästä ja välittää tiedon myös Seanille, joka on alkanut syödä mielialalääkkeitä pystyäkseen elämään normaalisti. Lääkärissä Cathy tutustuu Lee-nimiseen mieheen ja ystävystyy tämän kanssa. Andrea muuttaa Jamisoneille asumaan, kun taas Adamilla on omia ongelmia tyttöystävänsä kanssa. Paul saa potkut ja hankkii uuden työn elektroniikkaliikkeestä, jonka työntekijä rakastuu Andreaan. Cathyn hoidot alkavat tehota, kun taas Lee ei saa kokea samaa iloa. Sean kosii Rebeccaa, mutta parin onni särkyy Rebeccan saatua keskenmenon. Rebecca lähtee kuvioista, ja Sean lopettaa lääkityksensä. Lee menehtyy lopulta sairauteensa, mikä saa Cathyn juoksemaan maratonin hänen kunniakseen, huolimatta entisen lääkärinsä Toddin varoituksista. Lähestyessään maaliviivaa Cathy näkee perheensä iloitsemassa häntä. Adam sanoo toivovansa Paulin olevan paikalla, mutta toisaalla mies on saanut sydänkohtauksen. Cathy lyyhistyy maahan nähdessään Paulin haamun seisovan Marlenen ja Leen rinnalla.

3. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul juuri ja juuri selviää sydänkohtauksesta ja alkaa arvostaa elämäänsä uusin silmin alkaen kirjoittaa blogia kokemuksestaan. Cathy jatkaa hoitojaan, samoin kuin tyyliänsä elää elämäänsä kuin viimeistä päivää. Adam käy kirkkopiirissä kestääkseen vanhempiensa nykyisiä terveydentiloja ja kiinnostuu eräästä tytöstä. Sean alkaa tehdä työtä homoeroottisessa puhelinseksipalvelussa. Cathy ja Paul käyvät motivaatiopuhuja Joy Kleinmanin kurssilla, jossa Joy kiinnostuu Paulin tarinasta. Cathy sen sijaan päättää kokea äitiyden ilot uudelleen ja tutustuu pariskuntaan, joka haluaa antaa pian syntyvän lapsensa adoptioon. Paul suostuu kertomaan tarinansa yleisön edessä Joyn kanssa. Sean seurustelee hetken aikaa pariskunnan kanssa. Samaan aikaan kun Joyn kiinnostus Paulista kasvaa, Cathy saa tietää adoptioparin olevankin huijareita. Cathy saa tuntea lisää tuskaa saadessaan kuulla Joyn lähentely-yrityksistä Paulia kohtaan, mikä johtaa sanaharkkaan naisten välillä. Joy jää bussin alle ja kuolee, ja Jamisonit lähtevät lomalle Puerto Ricoon hänen kustannuksillaan. Siellä Cathy saa kuitenkin kuulla kasvaintensa suurentuvan.

4. tuotantokausi: Hereafter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisi kuukautta myöhemmin Cathy yrittää toipua leikkauksesta ja keskustelee Marlenen haamun kanssa. Hän käy samalla psykiatrilla. Andrea alkaa opiskella muotialaa, kun taas Adam saa huonoja arvosanoja. Cathyn sairauden maistingeissa Sean suunnittelee luovuttavansa toisen munuaisensa sitä tarvitsevalle. Huonovointinen Cathy lopettaa kemoterapiansa ja päättää lähteä saattohoitoon, koska ei halua olla taakkana perheelleen. Muut ovat asiasta harmissaan. Saattokodissa Cathy tekee tuttavuutta muihin potilaisiin. Neljä kuukautta myöhemmin hänen vakuutuksensa ei enää kata saattohoitoa, joten hän joutuu palaamaan kotiin. Cathy kannustaa Andreaa jatkamaan opiskelujaan. Adam valmistuu äitinsä iloksi. Sean lähtee munuaisleikkaukseensa. Cathy tapaa jälleen isänsä ja antaa anteeksi tämän menneisyyden teot. Paul on harmissaan vaimonsa tulevasta kohtalosta ja löytää myöhemmin Cathyn kotoa menehtyneenä. Unissaan Cathy juttelee psykiatrinsa kanssa, joka kertoo hänen eläneen hyvän elämän. Cathy astelee tuonpuoleiseen ja viimeisenä hänet nähdään uimassa altaassa Marlenen kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Satellite Award: Paras musikaali- tai komediasarja (2010)
  • Satellite Award: Paras naisnäyttelijä musikaali- tai komediasarjassa – Laura Linney (2010)
  • Golden Globe: Paras naispääosa musikaali- tai komediasarjassa – Laura Linney (2011)
  • Emmy-palkinto: Paras naispääosa minisarjassa tai televisioelokuvassa – Laura Linney (2013)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]