The Amazing Spider-Man (vuoden 2012 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Amazing Spider-Man
Ohjaaja Marc Webb
Käsikirjoittaja James Vanderbilt
Alvin Sargent
Steve Kloves
Perustuu Stan Leen ja Steve Ditkon sarjakuvahahmoon Hämähäkkimies
Tuottaja Laura Ziskin
Avi Arad
Matt Tolmach
Säveltäjä James Horner
Kuvaaja John Schwartzman
Leikkaaja Alan Edward Bell
Michael McCusker
Pietro Scalia
Pääosat Andrew Garfield
Emma Stone
Rhys Ifans
Denis Leary
Campbell Scott
Irrfan Khan
Martin Sheen
Sally Field
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Sony Pictures Entertainment
Marvel Entertainment
Laura Ziskin Productions
Arad Productions, Inc.
Matt Tolmach Productions
Levittäjä Columbia Pictures
InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 3. heinäkuuta 2012
Suomi 6. heinäkuuta 2012
Kesto 136 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 230 miljoonaa $[1]
Tuotto 757,9 miljoonaa $[1]
Seuraaja The Amazing Spider-Man 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

The Amazing Spider-Man on vuonna 2012 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, jonka keskiössä on Marvelin sarjakuvissa esiintyvä supersankari Hämähäkkimies. Elokuvan ohjasi Marc Webb ja sen pääosia näyttelevät Andrew Garfield (Hämähäkkimies/Peter Parker), Emma Stone (Gwen Stacy) ja Rhys Ifans (tohtori Curt Connors).

The Amazing Spider-Manin oli tarkoitus aloittaa uusi elokuvasarja,[2] mutta sille tehtiin vain yksi jatko-osa, The Amazing Spider-Man 2, joka ilmestyi toukokuussa 2014.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Richard Parkerin tutkimushuoneeseen on murtauduttu ja hän löytää sotkun keskeltä poikansa, Peterin. Kerättyään dokumentit talteen Richard ja hänen vaimonsa, Mary, vievät Peterin May-tädin sekä Ben-sedän luokse, eikä heitä enää nähdä.

Vuosia myöhemmin teini-ikäinen Peter Parker opiskelee Midtownin tiedelukiossa, jossa hän on sekä Flash Thompsonin kiusaamisen että Gwen Stacyn huomion kohde. Kotonaan Peter löytää isänsä dokumentteja ja saa tietää tämän työskennelleen tohtori Curt Connorsin kanssa yhtiössä nimeltä Oscorp. Hiipiessään Oscorpin tiloihin, Peter löytää laboratorion, jossa kehitetään "biokaapeleita" geneettisesti muokattujen hämähäkkien avulla. Yksi hämähäkeistä puree Peteriä ja palatessaan metrolla kotiin, hän huomaa saaneensa joitakin hämähäkkien kykyjä.

Tutkittuaan isänsä dokumentteja Peter vierailee Connrosin luona ja paljastaa olevansa Richard Parkerin poika, näyttäen myös "rappeutumis-algoritmin", jota kätensä menettänyt Connors tarvitsee raajoja regeneroivaan tutkimukseen. Connors joutuu esimiehensä tohtori Rathan painostamana etsimään parannusta Oscorpin kuolemaa tekevälle johtajalle, Norman Osbornille. Koulussa Peter joutuu vaikeuksiin Flashin kanssa käydyn koripallopelin aikana rikkoessaan taustalevyn. Ben-setä menee puhumaan rehtorin kanssa ja pyytää Peteriä kävelemään May-tädin kanssa illalla kotiin hänen sijastaan.

Peter lähteekin auttamaan Connorsia regeneroimaan erään laboratoriohiiren raajan ja palaa kotiin myöhässä unohtaen hakea May-tädin. Riitelyn jälkeen Peter lähtee kotoaan erääseen kauppaan, jossa hänen rahansa eivät riitä suklaamaidon ostamiseen. Silloin eräs varas ryöstää kaupan kassan. Peter ei välitä tapahtuneesta, mutta Ben yrittää pysäyttää varkaan ja varkaan ase ampuu luodin hänen vatsaansa. Varas pakenee, kun Peter löytää Benin jalkakäytävältä.

Tämän vuoksi Peter päättää käyttää kykyjään rikollisten pysäyttämiseen. Hylätyssä salissa näkemänsä luchador-painitapahtuman julisteen inspiroimana hän valmistaa naamion peittääkseen kasvonsa. Hän myös lisää ranteisiinsa seittimäisiä biokaapeleita ampuvat singot ja ottaa käyttöön myös elastaanista tehdyn puvun. Peter saa Gweniltä kutsun päivälliselle ja tapaa tämän isän, ylikomisario George Stacyn, joka suhtautuu epäilyttävästi rikollisia pysäyttävän naamiomiehen motiiveihin. Päivällisen jälkeen Peter paljastaa Gwenille henkilöllisyytensä ja he suutelevat.

Connorsin onnistuttua tutkimuksissaan hiirten kanssa käyttäen liskojen DNA:ta, Ratha vaatii häntä aloittamaan välittömästi kokeet ihmisillä Osbornin selviämisen vahvistamiseksi. Connors ei kuitenkaan halua vaarantaa viattomia ihmisiä, jolloin Ratha antaa hänelle potkut ja päättää testata tämän seerumia sotaveteraanien sairaalassa uskotellen sen olevan influenssarokote. Epätoivoinen Connors testaa seerumia itseensä ja hänen kätensä kasvaa takaisin. Hän yrittää estää Rathan aikeet, mutta sitten hänen ihonsa alkaa muuttua vihreäksi ja suomuiseksi sekä hänen luonteensa väkivaltaiseksi. Saapuessaan Williamsburg Bridgelle Connors alkaa paiskata autoja sillan reunojen ylitse. Peter, joka kutsuu nyt itseään Hämähäkkimieheksi, pysäyttää putoamaisillaan olevan auton ja pelastaa palavasta autosta erään pikkupojan.

Päätelleen tämän Liskoksi kutsutun olennon olevan Connors, Hämähäkkimies kohtaa hänet viemäreissä. Jälkeenjääneen kameran kautta Lisko saa selville Hämähäkkimiehen henkilöllisyyden ja hyökkää Peterin kimppuun tämän koululla. Taistelu Hämähäkkimiehen ja Liskon välillä aiheuttaa paljon tuhoa, jolloin poliisit alkavat jahdata heitä molempia. Poliisit saartavat Hämähäkkimiehen ja ylikomisario Stacy saa tietää tämän olevan Peter.

Sillä välin Lisko aikoo muuttaa kaikki ihmiset liskomaisiksi valmistautumalla levittämään Oscorp Towerin huipulta kaupunkiin kemikaalipilven, uskoen hävittävänsä ihmisistä kaikki heikkoudet. Hämähäkkimies kohtaa Liskon tornin katolla ja vapauttaa vastalääkkeestä koostuvan pilven palauttaen Connorsin sekä aiemmat uhrit entiselleen. Lisko oli kuitenkin ehtinyt haavoittaa kuolettavasti ylikomisario Stacya, joka pyytää ennen kuolemaansa Peteriä pitämään Gwenin turvassa "olemalla sotkematta häntä mukaan". Ylikomisario Stacyn hautajaisista alkaen Peter aikoikin tehdä niin. Mutta koulussa Peter istuu Gwenin taakse ja eräs opettaja kertoo olemaan antamatta lupauksia, joita ei voi pitää. Peter kuitenkin kuiskaa Gwenille niiden lupausten olevan "parhaita".

Lopputekstien jälkeisessä johtauksessa varjoista ilmestyy salaperäinen mies, joka puhuu Connorsille tämän salaisen vankisellin lähellä. Hän kysyy tietääkö Peter totuuden vanhemmistaan ja Connors vastaa, että "ei". Connors ei usko Peterin olevan valmis totuuden kuulemiseen ja neuvoo miestä jättämään Peterin rauhaan. Mutta mies vain katoaa varjoihin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Andrew Garfield  Peter Parker / Hämähäkkimies  
 Emma Stone  Gwen Stacy  
 Rhys Ifans  tohtori Curt Connors / Lisko  
 Denis Leary  ylikomisario George Stacy  
 Campbell Scott  Richard Parker  
 Irrfan Khan  tohtori Rahit Ratha  
 Martin Sheen  Ben Parker  
 Sally Field  May Parker  
 Chris Zylka  Flash Thompson  
 Embeth Davidtz  Mary Parker  
 Max Charles  nuori Peter Parker  
 Leif Gantvoort  Murtovaras  
 Michael Massee  Mies varjoissa  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan musiikista vastasi James Horner, jonka tyyliä ohjaaja Marc Webb kuvaili vaikuttavaksi.[3][4]

Kaikki sävellykset James Horner.

NroNimiKesto
1.Main Title - Young Peter4.54
2.Becoming Spider-Man4.16
3.Playing Basketball1.22
4.Hunting for Information2.07
5.The Briefcase3.14
6.The Spider Room - Rumble in the Subway3.20
7.Secrets2.30
8.The Equation4.22
9.The Ganali Device2.28
10.Ben’s Death5.41
11.Metamorphosis3.04
12.Rooftop Kiss2.34
13.The Bridge5.15
14.Peter’s Suspicions3.01
15.Making a Silk Trap2.52
16.Lizard at School!2.57
17.Saving New York7.52
18.Oscorp Tower3.22
19.I Can’t See You Anymore6.50
20.Promises - End Titles4.52

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkosivusto Rotten Tomatoes kertoo, että 74 % kriitikoista on antanut elokuvalle positiivisen arvosanan 6,8/10 keskiarvolla. Keräys perustuu 246 arviointiin.[5] Metacritic kerää elokuvalle pisteet 66/100 perustuen 42 arviointiin, joka merkitsee pääosin myönteisiä arvosteluita.[6]

Lipputulot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12. heinäkuuta 2012 mennessä elokuva on kerännyt 165.9 miljoonan Yhdysvaltain dollarin lipputulot Yhdysvalloissa ja 201,6 miljoonan dollarin tulot muissa maissa eli elokuva on tuottanut yhteensä noin 367,5 miljoonaa dollaria.[1]

Elokuvan avauspäivänä tiistaina se ylitti Transformersin asettaman ennätyksen (27,9 miljoonaa dollaria) tuottamalla 35 miljoonaa dollaria. The Amazing Spiderman teki näin Yhdysvaltojen historian tuottoisimman tiistai-avauksen.[7] Kolmipäiväisenä viikonloppuna supersankarielokuva tuotti 62 miljoonaa dollaria, joten tiistaina ensi-iltansa saanut elokuva sai näin ollen kuuden päivän aikana kasaan Yhdysvalloissa yhteensä hieman alle 140 miljoonaa dollaria. Elokuvan kuusipäiväinen tuotto oli kuitenkin vähemmän kuin elokuvilla Transformers ja Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2, jotka tuottivat kunnioitettavat 155,4 miljoonaa ja 180 miljoonaa dollaria.[8] Vaikka elokuva jää edeltäjiinsä verrattuna, Sony kertoo, että kun ottaa huomioon elokuvan käynnistävän trilogian alusta, elokuva on menestys kaikilla mittareilla.[9] Esimerkiksi elokuvien Batman Begins (79,5 miljoonaa) ja X-Men: First Class (66,5 miljoonaa) kuusipäiväinen tuotto on huomattavasti vähemmän kuin elokuvan The Amazing Spider-Man.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The Amazing Spider-Man Box Office Mojo. Viitattu 27.7.2012. (englanniksi)
  2. BBC: Uusi Spider-Man saamassa kaksi jatko-osaa Helsingin Sanomat. 6.7.2012. Arkistoitu 8.7.2012. Viitattu 12.7.2012.
  3. Wondercon 2012 - Full Schedule Announced geektyrant.com. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)
  4. Weintraub, Steve: Director Marc Webb Talks THE AMAZING SPIDER-MAN; Reveals Running Time, an Awesome Donald Glover Easter Egg, and More collider.com. 17.3.2012. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)
  5. The Amazing Spider-Man (2012) Rotten Tomatoes. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)
  6. The Amazing Spider-Man Metacritic. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)
  7. ‘Amazing Spider-Man’ Shatters Tuesday Opening Box Office Record With $35M Deadline.com. 4.7.2012. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)
  8. Garris, Daniel: Six-Day Start of $137.0 Million for ‘The Amazing Spider-Man’ boxoffice.com. 9.7.2012. Arkistoitu 31.10.2012. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)
  9. Finke, Nikki: [http://www.deadline.com/2012/07/spider-man-debuts-amazing-7-5m-midnights/
    1. 1 ‘Spider-Man’ Blazes $341.2M July 4th Week; Hits ‘Ted’, ‘Brave’, ‘Magic Mike’ Still Hot; New ‘Savages’ Warm, ‘Katy Perry’ Cold] Deadline.com. 8.7.2012. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)
  10. Subers, Ray: Weekend Report: 'Spider-Man' Swings High But Falls Short of Predecessors Box Office Mojo. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)