The 10th Kingdom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The 10th Kingdom
Ohjaaja David Carson
Herbert Wise
Käsikirjoittaja Simon Moore
Tuottaja Robert Halmi
Robert Halmi jr.
Säveltäjä Anne Dudley
Pääosat Kimberly Williams
Scott Cohen
John Larroquette
Dianne Wiest
Ed O’Neill
Daniel Lapaine
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Halmark Entertainment
Ensi-ilta 27. helmikuuta 2000
Kesto 466 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 44 000 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb

The 10th Kingdom on fantasiaseikkailu, joka on esitetty Yhdysvalloissa minisarjana televisiossa. Sen on käsikirjoittanut Simon Moore. Tarina kertoo New Yorkissa asuvasta nuoresta naisesta, joka päätyy isänsä kanssa taikapeilin läpi toiseen maailmaan, satuhahmojen ja valtataistelun keskelle. Suomessa The 10th Kingdom on julkaistu ainoastaan kolmen DVD:n boksina vuonna 2003.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa, kun Neljännen Valtakunnan hallitsija prinssi Wendell (Daniel Lapaine) on vierailulla äitipuolensa, Pahan Kuningattaren (Dianne Wiest), luona Lumikin muistovankilassa, jossa tämä on ollut seitsemän vuoden ajan yritettyään murhata koko prinssi Wendellin perheen. Prinssin pahaksi onneksi vankilaan ovat joutuneet myös trollit Bluebell (Jeremiah Birkett), Blabberwort (Dawnn Lewis) ja Burly (Hugh O'Gorman), jotka heidän isänsä trollikuningas Relish (Ed O'Neill) on tullut vapauttamaan. Relish onnistuu vapauttamaan heidät näkymättömäksi tekevien taikakenkiensä avulla. Paetessaan Relish kuulee Pahan Kuningattaren äänen, joka lupaa hänelle puoli valtakuntaa, mikäli hän vain päästää kuningattaren ulos sellistään. Prinssi Wendellin saapuessa häntä odottaa kolme väkivaltaista trollinuorta sekä hänen kovasti vihaamansa, taikavoimia omaava Paha Kuningatar. Pahan Kuningattaren taikoma koira koskettaa prinssi Wendelliä, jolloin he vaihtavat ruumiita. Koiraksi muuttunut Wendell pakenee peloissaan syvemmälle vankilaan, ja Paha Kuningatar lähettää kolme nuorta trollia tämän perään. Hän ei kuitenkaan täysin luota siihen, että trollit saavat prinssin kiinni, joten hän vapauttaa Suden (Scott Cohen) sellistään, jossa tämä kärsii tuomiotaan lampaiden hätistelystä. Vannottuaan uskollisuuttaan Pahalle Kuningattarelle Susi lähtee jäljittämään prinssi Wendelliä. Wendell löytää kellarista taikapeilin ja hyppää epätoivoissaan sen läpi toiseen maailmaan, New Yorkiin, Susi yhä perässään.

Samaan aikaan noin 20-vuotias nuori nainen, Virginia Lewis (Kimberly Williams), on pyöräilemässä töihin. Äkkiä hänen pyöränsä eteen juoksee koira ja hän kaatuu, menettäen tajuntansa. Herätessään hän huomaa koiran olevan kaulapannaton ja siten koditon, joten hän ottaa sen mukaansa töihin. Hänen työkaverinsa nimeävät koiran Prinssiksi.

Tällä välin myös Bluebell, Blabberwort ja Burly ovat saapuneet Manhattanille. Innoissaan uudesta maailmasta he julistavat sen trollien omaisuudeksi ja nimeävät sen Kymmenenneksi Valtakunnaksi. He löytävät Virginialta pudonneen lompakon ja lähtevät etsimään paikkaa, jonka osoite on kirjoitettu lompakkoon.

Susi on nälkäinen ja hän saapuu grillille, jossa Virginia työskentelee tarjoilijana. Siellä hän haistaa myös Prinssin, mutta ei voi olla täyttämättä ensin vatsaansa. Varastoon teljetty Prinssi saa Virginian tulemaan luokseen, ja Virginia huomaa kauhukseen, että lattialle kaadettuihin jauhoihin on kirjoitettu ilmiselvästi "vaara". Vakuututtuaan siitä, että Prinssiksi nimetty koira todella ymmärtää hänen puhettaan ja että he todella ovat vaarassa, Virginia lähtee Prinssi mukanaan kotiinsa. Susi saa Virginian työkaverin vakuuttumaan siitä, että löydetty koira on karannut häneltä, joten työkaveri antaa Sudelle Virginian kotiosoitteen.

Saapuessaan kotiinsa Virginia näkee naapurinsa tajuttomina käytävällä, ja asunnosta hän löytää isänsä Tonyn (John Larroquette) aivan yhtä tiedottomana. Kengistä kiinnostuneet trollit ottavat hänet kiinni ja yrittävät uhkailemalla saada hänet kertomaan, missä koira on. Virginia huijaa heidät rikkonaiseen hissiin ja sulkee heidät sinne ja lähtee Prinssin kanssa mumminsa luokse. Pian Susi saapuu Lewisien kotiin ja saa lahjomalla kuusi toivetta toteuttavalla maagisella taikapavulla Tonyn kertomaan, missä Virginia saattaisi olla.

Mumminsa luota Virginia saa yösijan. Virginia keskustelee mumminsa kanssa siitä, missä Virginian äiti mahtaisi olla, sillä tämä on kadonnut jäljettömiin neljätoista vuotta aiemmin. Aamulla rikasta perijää esittävä Susi pääsee rahanahneen mummin avulla asuntoon ja alkaa välittömästi keittiöön päästyään maustaa tätä, aikomuksenaan valmistaa mummi perunoiden kera. Virginia kuitenkin herää ennen kuin uuni on lämmennyt tarpeeksi. Susi piiloutuu mummin makuuhuoneeseen ja matkii tämän ääntä johdattaakseen Virginian pois keittiöstä. Susi hyökkää mummin peittojen alta veitsi kädessään, mutta huomaakin sitten olevansa silmittömästi rakastunut Virginiaan ja alkaa tappamisen sijaan kosia häntä. Virginia ei kuitenkaan ole kiinnostunut vaan heittää Suden ulos ikkunasta, josta tämä päätyy terapeutin vastaanotolle.

Samaan aikaan Tony on toivonut miljoonaa dollaria ja poliisit ovat ottaneet hänet kiinni syytettynä pankkiryöstöstä. Hän käyttää viidennen toiveensa päästäkseen ulos poliisiautosta ja törmää Keskuspuistossa Virginiaan ja Prinssiin. Kuudennen ja viimeisen toiveensa hän käyttää ymmärtääkseen Prinssin puhetta, ja koira johdattaa heidät taikapeilin toiselle puolelle - Susi ja hissistä vapautuneet trollit tiukasti kannoillaan.

Vankilassa Prinssi kertoo Tonylle olevansa todellisuudessa prinssi Wendell, maan oikeutettu hallitsija. Kuningatar onnistuu lukitsemaan Tonyn ja Prinssin vanhaan tyrmäänsä Virginian jäädessä trollien vangiksi. Vankilan johtaja herää trollipölyn aiheuttamasta tajuttomuudesta ja vangitsee Tonyn, koska tämä ei osaa kertoa, missä kuningatar on.

Susi seuraa trolleja ja auttaa Virginian pakoon. He pakenevat Papumetsään ja onnistuvat eksyttämään trollien joukot jäljiltään. Sieltä he suuntaavat takaisin Lumikin muistovankilaan aikomuksenaan vapauttaa Tony. Tällä välin Tony on kuitenkin jo pakenemassa sellitovereidensa Acorn-kääpiön (Warwick Davis) ja Liejunaaman (Jimmy Nail) kaivaman tunnelin kautta. Virginian varastamien taikakenkien avulla hän ja Susi pääsevät vankilaan ja pelastavat Prinssin. He etsivät Tonya ja kohtaavat hänet aivan pakotunnelin suulla, johon hän on juuttunut. Virginia haluaa palata vankilaan etsimään taikapeiliä. Silloin Tony kertoo, että se on siirretty veneeseen, jonka Acorn on juuri varastanut pakovälineekseen. He ottavat toisen veneen ja lähtevät kääpiön perään.

Veneestä Tony löytää kultaisen kalan, jonka avulla kaikki mitä hän koskettaa muuttuu kullaksi. Tonyn pikkurilli muuttuu välittäjäksi, ja hänen on varottava kättään, jottei hän vahingossakaan muuta kumppaneitaan kultapatsaiksi. Näin kuitenkin osittain tapahtuu, sillä satamaan päästyään on Prinssi jäädä heitä seuraavien trollien vangiksi ja Tonyn rientäessä apuun hän muuttaa vahingossa sekä trollit että Prinssin kullaksi. Prinssiä perässään vetäen he lähtevät Acornin perään, sillä hän on vaihtanut veneensä hevoskärryihin.

He saapuvat metsään, ja vanha nainen kertoo heille, että Paha Kuningatar on lähettänyt Metsästäjän (Rutger Hauer) heidän peräänsä ja heidän on lähdettävä polulta. He törmäävät mustalaiskylään ja nukkuvat siellä yön. Aamulla he hiipivät pois, mutta Virginia haluaa vapauttaa taikalinnut, jotka mustalaiset ovat ottaneet kiinni, ja onnistuu herättämään heidät. Mustalaisnainen kiroaa Virginian niin, että hänen hiuksensa vain kasvavat kasvamistaan, ja seuraavana aamuna ne ovat jo monen metrin pituiset ja hidastavat heidän kulkuaan huomattavasti. Ne eivät katkea millään yrityksillä, mutta Virginian vapauttama taikalintu kertoo, että metsässä on puunhakkaaja, jonka taikakirves pystyy kaikkeen. Ennen kuin he löytävät puunhakkaajan, Virginia jää Metsästäjän vangiksi ja tämä vie hänet onttoon puuhun.

Susi ja Tony löytävät puunhakkaajan Virginiaa etsiessään, ja tämä vaatii maksuksi kirveestään joko sen, että Tony arvaa hänen nimensä, tai sitten Suden pään. Juuri kun puunhakkaaja on irrottamassa Suden pään lopullisesti tämän harteilta, taikalintu kertoo Tonylle oikean nimen. Lintu myös opastaa heidät Virginian luo, ja Susi kiipeää Virginian hiuksia pitkin puuhun. He kolkkaavat Metsästäjän ja pääsevät jatkamaan matkaa Suden katkottua Virginian hiukset.

He saavuttavat Acornin, mutta tämä on myynyt taikapeilin erääseen kylään. Kylässä he saavat selville, että peili on palkintona eräässä kilpailussa. Monien vaiheiden jälkeen he saavat peilin haltuunsa ja Prinssin muutettua takaisin koiraksi, mutta Susi on syytettynä murhasta eikä Virginia voi jättää häntä pulaan. Susi pelastetaan, mutta sillä välin kärryihin piilotettu peili on kadonnut; heidät majoittanut nainen kertoo, että hänen poikansa lähti niillä kärryillä viemään sikoja myytäväksi Suukkokaupunkiin. Epätoivoisina he lähtevät jälleen matkaan.

Suukkokaupungissa peili on jo myyty ja sen uusi hinta on viisituhatta kultarahaa. Joukko menee kasinolle pelaamaan toivoen voittavansa riittävästi. Susi voittaakin, mutta hän pelkää menettävänsä Virginian, jos hän antaisi rahat tälle. Siksi hän valmisteleekin hienon päivällisen kosiakseen Virginiaa ja antaakseen vasta sitten rahat peilin ostoon, mutta hänen ostamansa sormus on niin kallis että se vie toiveet peilin ostamisesta. Virginia ihmettelee päivällisen loistokkuutta ja saatuaan kuulla rahoista hän raivostuu ja sanoo, ettei halua nähdä Sutta enää koskaan. Epätoivoissaan Susi suostuu viimein palaamaan Pahan Kuningattaren joukkoihin tämän yhä vain jatkaessa Suden itsetunnon murtamista.

Metsästäjä on ostanut taikapeilin ja vaatii Tonylta Prinssin vastineeksi siitä. Prinssi pakenee suunnitellusti, mutta Tony rikkoo peilin vahingossa. Yrittäessään kasata sitä Virginia ja Tony huomaavat, että sen ovat valmistaneet Yhdeksännen Valtakunnan kääpiöt, joten he suuntaavat Lohikäärmevuorelle, jossa peili on valmistettu.

Samaan aikaan Paha Kuningatar on käyttänyt Lumikin äitipuolen peilejä pitääkseen trolleja ja Prinssi Wendellin alamaisia silmällä. Trollikuningas Relish on toiminut vastoin hänen tahtoaan, ja Paha Kuningatar saa juonen avulla tämän myrkytettyä. Myös prinssi Wendellin ruumiissa oleva koira tuottaa hänelle päänvaivaa, sillä tämä ei pidä ollenkaan häntänsä katoamisesta. Paha Kuningatar saa kultakuorrutuksestaan sulatetut Relishin lapset Bluebellin, Blabberwortin ja Burlyn uskomaan, että Virginia on heidän isänsä kuoleman takana, jolloin he lähtevät Tonyn, Virginian ja prinssin perään Metsästäjän ohella.

Lohikäärmevuorella Tony ja Virginia saavat selville, että viimeinen mahdollinen taikapeili jolla he pääsisivät takaisin New Yorkiin on Pahan Kuningattaren hallussa. Paetessaan kääpiöitä Tony putoaa pahasti ja Virginia lähtee prinssin kanssa etsimään tietä ulos. Hän kohtaa Lumikin hengen, joka antaa hänelle neuvoja, sekä pienen taikapeilin, josta hän voi vakoilla Pahaa Kuningatarta sekä parantaa Tonyn. He pääsevät ulos ja katsoessaan peiliin Tony tunnistaa Pahan Kuningattaren Christineksi, kadonneeksi vaimokseen ja Virginian äidiksi.

Metsästäjä ja trollit ovat liittoutuneet. He saavat Tonyn joukkoineen vangiksi. Tony ja Virginia pääsevät pakenemaan, mutta he joutuvat jättämään yhä koiramaisemmaksi muuttuvan Prinssin taakseen. He valitsevat oikotien Pahan Kuningattaren hallitsemaan linnaan tietämättä, että se johtaa suolle. He joutuvat eroon toisistaan, ja Virginia päätyy suon noidan mökille, jonka Acorn on ottanut asuinpaikakseen. Sen kellarista Virginia löytää Lumikin äitipuolen, pahan noidan, haudan ja ottaa sieltä kamman, jolla noita aikoinaan myrkytti Lumikin.

Virginia löytää isänsä, joka on varoituksista huolimatta päätynyt Sienisaarelle. He molemmat - varoituksista huolimatta - nukahtavat. Susi saapuu paikalle juuri ajoissa ja pelastaa heidät kuristavien kasvien kynsistä. He jatkavat yhdessä matkaa linnalle, jossa prinssi Wendellin kruunajaiset ovat käynnistymässä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Kimberly Williams   …  Virginia Lewis  
  John Larroquette   …  Anthony ”Tony” Lewis  
  Scott Cohen   …  Susi  
  Dianne Wiest   …  Christine Slevil-Lewis-White/Paha Kuningatar  
  Daniel Lapaine   …  Prinssi Wendell  
  Camryn Manheim   …  Lumikki  
  Ann Margret   …  Tuhkimo  
  Kim Thomson   …  Kuningatar Punahilkka Kolmas  
  Rutger Hauer   …  Metsästäjä  
  Ed O’Neill   …  trollikuningas Relish  
  Jeremiah Birkett   …  trolli Bluebell  
  Dawnn Lewis   …  trolli Blabberwort  
  Hugh O'Gorman   …  trolli Burly  
  Warwick Davis   …  kääpiö Acorn  
  Jimmy Nail   …  menninkäinen Liejunaama  
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The 10th Kingdom