Thames Ironworks and Shipbuilding Company

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thames Ironworks and Shipbuilding Company
Perustettu 1837
Lakkautettu 1912
Kotipaikka Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta

Thames Ironworks and Shipbuilding Company, Limited oli brittiläinen telakka ja metalliteollisuusyritys, jonka toimitilat sijaitsivat Bow Creekin suulla Thamesjoen varrella. Toimipisteen länsipuolella sijaitsi Leamouth Wharf eli Blackwall ja sen itäpuolella Canning Town. Yhtiön päätoimialana oli laivanrakennus, mutta se teki myös rakennustöitä, merimoottoreita, nostureita ja sähkötöitä sekä autoja.

Yhtiön tunnetuimmat rakennustyöt olivat 1850 valmistettu Tamarjoen ylittänyt Royal Albert Bridge ja HMS Warrior maailman ensimmäinen täysin raudasta valmistettu sotalaiva, joka laskettiin vesille 1860.

Noin vuodelta 1872 oleva kartta, jossa on esitetty telakan sijainti.

Yhtiön toiminta alkoi 1837 nimellä Ditchburn and Mare Shipbuilding Companynä, jonka perustivat laivanrakentaja Thomas J. Ditchburn sekä insinööri ja laiva-arkkitehti Charles Mare. Telakka sijaitsi aluksi Deptfordissa ja tulipalon tuhottua sen yhtiö muutti Orchard Placeen East India Dock Basin ja Bow Creekin väliin vuonna 1838. Uudella alueella yhtiö otti haltuunsa William ja Benjamin Wallisin käyttämättömät toimitilat.

Yhtiön toiminta kehittyi hyvin ja vain muutamassa vuodessa se otti haltuunsa kolme lähellä ollutta telakkaa kasvattaen alueensa lähes kuuteen hehtaariin. Ditchburn and Mare oli alueen ensimmäisiä rautarunkoisten alusten valmistajia. Aluksi valmistettiin 50–100 tonnin siipiratasaluksia ja sitten Kanaalin ylittäviä aluksia. Vuodesta 1840 alkaen valmistui yli 300 tonnin aluksia. Yhtiön alkuvuosien tilaajina olivat Iron Steamboat Company ja Blackwall Railway Company. Samoin yhtiö sai tilauksia Amiraliteetilta kuten priki HMS Recruit, joka oli ensimmäisiä rautarunkoisia sota-aluksia. Yhtiö valmisti myös P & O Companylle kaksi alusta.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Thames Ironworks and Shipbuilding Company