Tessalitin piiri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tessalitin piiri Malin kartalla.

Tessalitin piiri (ransk. Cercle de Tessalit) on paikallishallintoalue Malin Kidalin alueella. Sen pinta-ala on 39 000 neliökilometriä. Asukkaita on 16 300 henkeä (vuonna 2009)[1].

Tessalitin piiri rajoittuu pohjoisessa Algeriaan, idässä Kidalin alueen Abeïbaran ja etelässä Kidalin piireihin sekä lännessä Timbuktun alueeseen. Se sijaitsee wadien halkomassa Adrar des Ifoghas -vuoristossa ja sen länsipuolella. Seudun ilmasto on hyvin kuiva ja lämpötilanvaihtelut suuria. Kasvillisuus käsittää heinäkasveja, piikkipensaita ja -puita. Eläinkuntaan kuuluu gaselleja, sakaaleja, hyeenoita ja trappeja.[2]

Piiriin kuuluu kolme maalaiskuntaa: Adjelhoc, Tessalit ja Timtaghène. Hallinnollinen keskus on Tessalitin kylä.[3] Väestö on etupäässä tuaregeja, jotka jakautuvat 33 paimentolaisryhmään.[2].

Tessalitin kautta kulkee Gaosta Algerian rajalle johtava maantie RN19[3]. Seudun pääelinkeino on karjanhoito. Kotieläimiä ovat vuohet, lampaat, kamelit, aasit ja naudat.[2] Keinokasteluun perustuva maanviljely tuottaa durraa, tomaatteja, sipulia, juurikkaita, perunaa ja vihanneksia. Lisäksi kasvatetaan taatelipalmuja ja hedelmäpuita.[3] Muita elinkeinoja ovat pienimuotoinen kaupankäynti ja käsityöammatit[2]. Tärkeimmät kauppapaikat ovat Tessalit ja Adjelhoc[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]