Terry Fox

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terry Fox
TerryFoxToronto19800712.JPG
Henkilötiedot
Syntynyt 28. heinäkuuta 1958
Winnipeg, Manitoba, Kanada
Kuollut 28. kesäkuuta 1981
New Westminster, Brittiläinen Kolumbia, Kanada
Kansalaisuus Kanada kanadalainen
Muut tiedot
Koulutus Simon Fraser University


Terrance Stanley "Terry" Fox CC, (28. heinäkuuta 195828. kesäkuuta 1981) oli kanadalainen humanisti, urheilija ja syöpähoitoa kehittänyt aktivisti. Hän tuli kuuluisaksi Marathon of hope (toivon maraton) -nimisestä Kanadan läpi kulkeneesta maratonista, jossa Fox keräsi rahaa syöpätutkimuksiin tavoitteenaan juosta joka päivä marathonin mittainen matka toinen jalka amputoituneena. Hän on äänestetty yhdeksi 1900-luvun suurimmista kanadalaisesta sankareista ja hänen kunniakseen vietetään joka syyskuu Terry Fox Run nimeä kantava tapahtuma, jossa ihmiset keräävät rahaa syöpätutkimuksiin osallistumalla Foxin nimeä kantavaan juoksutapahtumaan.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terry Fox syntyi Winnipegissa, Manitobassa, Kanadassa Rolly ja Betty Foxille. Nuoruutensa Fox kasvoi perhekodissa Morril Streetilla Port Coquitlamissa Brittiläisessä Kolumbiassa Kanadassa kolmen sisaruksensa kanssa.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsena Terry oli aktiivinen urheilufani, sukeltamisen ollessa hänen suosikkinsa. Neljä asiaa olivat hänen tunnuspiirteensä; ensinnäkin, hän rakasti urheilua laidasta laitaan – jalkapalloa, rugbya, koripalloa ja baseballia. Toiseksi, hän ei ollut pitkä, joten hän joutui tekemään enemmän töitä (esimerkiksi koripallossa) kuin isommat lapset. Kolmanneksi, hän oli äärimmäisen kilpailunhaluinen. Ja viimeiseksi, hän oli erittäin päättäväinen.

Yläasteella Fox rakasti koripalloa ja hän halusi takamieheksi Mary Hillin Kobrat -nimiseen koripallojoukkueeseen. Hän oli vain noin 152,5 senttimetriä pitkä tuolloin ja eikä edes ollut hyvä pelaaja. Hän vietti joka päivän harjoitellen. Kymmenelle luokalle tullessa hän oli yksi parhaista takamiehistä. Lukiossa hän aloitti Port Coquitlam Ravensin takamiehenä ja oli saavuttanut sen, mitä halusi tehdä.

Teinivuosinaan hän voitti runsaasti mitaleja sukeltamis- ja uintikilpailuissa hämmästyttäen monet ihmiset tasapainollaan ja kestävyydellään. Monet ohjaajat rohkaisivat häntä pysymään vedessä ja harjoittelemaan ammattimaisesti, mutta sen sijaan Foxia vainosi halu tulla liikunnan opettajaksi. Lukion kunniamainintojen jälkeen hän lähti opiskelemaan fysiologiaa Simon Fraserin yliopistoon Burnabyyn ollen aktiivinen oppilas ja osallistuen kampuksella kerhoihin ja ryhmiin.

Kolari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuun 12. 1976 Fox ajoi takaisin kotiin Port Coquitlamista 1968 vuosimallin vihreällä Ford Cortinallaan. Hän oli poissaolevana katsonut siltarakennelmaa, kun hän törmäsi puolen tonnin painoiseen trukkiin. Mitään ei tapahtunut kuljettajalle, eikä trukille, mutta Foxin oikea polvi tuli kolarin myötä araksi.

Osteosarkooma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1977, Terry Foxin tunnettua kipua oikeassa polvessaan hänellä diagnosoitiin osteosarkooma, luusyöpä. Luusyöpä ilmenee useimmiten miehillä kuin naisilla ja tavallisesti kymmenen ja 25 ikävuoden välillä. Hyvin usein syöpä alkaa polvesta päättyen lihaksiin ja jänteisiin. Ainoa keino Foxin kuntoon saattamiseksi oli amputaatio, jossa hänen oikea jalkansa amputoitiin polven yläpuolelta. Autokolarilla saattoi olla vaikutusta hänen sarkoomaansa.

Kolme vuotta oikean jalan menettämisen jälkeen, 18-vuotiaana, nuori urheilija päätti juosta Kanadan rannikolta rannikolle keräten samalla rahaa syöpätutkimuksia varten. Luodessaan "Toivon marathonia" hänen tavoitteenaan oli saada jokaiselta kanadalaiselta 1 dollari tapahtumaan.

Marathon of Hope, Toivon maraton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fox aloitti matkansa pulahtamalla Atlantissa St. Johnissa Newfoundlandissa huhtikuun 12. 1980. Hänen tavoitteenaan oli uida uudelleen Tyynellämerellä, kun hän saapuisi Victoriaan, Brittiläiseen Kolumbiaan. Hän myös täytti kaksi pulloa Atlantin vedellä, sillä hänen suunnitelmissaan oli ottaa toinen matkamuistoksi ja ottaa toinen Tyynellemerelle. Hänen tavoitteensa oli juosta joka päivä Maraton eli 42 kilometriä. Kukaan ei ollut aiemmin tehnyt mitään vastaavaa, mitä hän suunnitteli.

Fox ei pystynyt juoksemaan loppuun juoksuaan. Röngtenistä nimittäin ilmeni, että hänen oikeasta keuhkostaan löytyi golf-pallon kokoinen kyhmy ja hänen vasemmasta keuhkostaan löytyi toinen kyhmy, joka oli sitruunan kokoinen. Kyhmyt eivät olleet keuhkosyövästä, vaan luusyövästä, joka oli mennyt keuhkoihin verenkierron läpi. Hänen oli pakko lopettaa juoksunsa syyskuun 1. 1980 Thunder Bayssa, Ontariossa 143 päivän jälkeen. Hän oli juossut 5 373 kilometriä läpi Newfoundlandin, Nova Scotian, Prince Edward Islandin, New Brunswickin, Quebecin ja Ontarion.

Pian Foxin pakollisen juoksun lopettamisen CTV-televisiokanava organisoi puhelinkeräyksen Foxin idean ympärille, jossa saatiin kerättyä useita miljoonia dollareita rahaa. Moni tapahtuman vieraista ylisti Foxia; muun muassa TV-näyttelijä Lee Majors kutsui häntä "todelliseksi miljoonan dollarin mieheksi".

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 1981 Terry sairastui keuhkokuumeeseen ja 27. kesäkuuta hän vaipui koomaan. Hän kuoli 28. kesäkuuta kello 4.35, mikä oli hänen lempiaikansa juosta. Hän kuoli vuoden legendaarisen juoksunsa jälkeen vain kuukautta ennen 23-vuotissyntymäpäiväänsä.

Terryn hautajaiset olivat isot ja ne lähetettiin kansalliselta TV-kanavalta. Hänet on haudattu Port Coquitlamin hautausmaalle lähelle hänen suosikkitähyspaikkaansa hautausmaan porteille.

Juoksu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terry Fox Run (Terry Fox Juoksu) on juoksu, jossa ympäri maailmaa ihmiset keräävät rahaa syöpätutkimuksiin. Se ei ole kilpailu – ei voittajia eikä palkintoja, ihmiset vain tulevat keräämään rahaa syöpätutkimuksiin. Steve Fonyo, Foxin inspiroima syövästä selviytyjä, juoksi kokonaan Foxin matkan. Fonyon vasen jalka on amputoitu.

Elämäkerrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen tarinansa on dramatisoitu 1983 HBO:n TV-elokuvaan The Terry Fox Story, mitä Foxin perhe on kritisoinut siitä, että siinä Terry on kuvattu pelokkaaksi. Tässä elokuvassa Terryä näyttelee Eric Fryer, joka voitti parhaan näyttelijän palkinnon viidennessä Genie Awardissa 1984 roolistaan.

Vuonna 2005 CTV teki elokuvan, jonka nimi oli Terry. Elokuvassa Terryä näytteli Shawn Ashmore, joka ei itse ollut amputoitu toisin kuin Eric Fryer. Tosin digitekniikan myötä Ashmoren jalka saatiin näyttämään proteesilta.

Author Douglas on myös kirjoittanut Foxista kirjan: Terry – The Life of Canadian Terry Fox.

Populaarikulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foxin "Toivon maratonin" aikana on tehty laulu "Run Terry Run", jonka laulajana toimi Nancy Ryan. Rod Stewartin 1981 tekemällä albumilla Tonight I’m Yoursilla on kappale Never Give Up A Dream, jossa ylistetään Terry Foxin "Toivon maratonia". Eric Walterin fiktiivisessä kirjassa Run kerrotaan teini-ikäisistä pojista, jotka inspiroituvat tavattuaan Terry Foxin. Kukkulan kuningas TV-sarjan Hank Hill viittaa myös eräässä jaksossa "Poika, joka juoksi Kanadan halki ilman jalkoja".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Terry Fox

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]