Terry Fox

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terry Fox
TerryFoxToronto19800712.JPG
Henkilötiedot
Syntynyt28. heinäkuuta 1958
Winnipeg, Manitoba, Kanada
Kuollut28. kesäkuuta 1981
New Westminster, Brittiläinen Kolumbia, Kanada
Kansalaisuus Kanada kanadalainen
Aiheesta muualla
Kotisivu

Terrance Stanley "Terry" Fox CC, (28. heinäkuuta 195828. kesäkuuta 1981) oli kanadalainen humanisti, urheilija ja syöpähoitoa kehittänyt aktivisti. Hän tuli kuuluisaksi Marathon of Hope (toivon maraton) -nimisestä Kanadan läpi kulkeneesta maratonista, jossa hän keräsi rahaa syöpätutkimuksiin tavoitteenaan juosta joka päivä marathonin mittainen matka toinen jalka amputoituneena. Hänet on äänestetty yhdeksi 1900-luvun suurimmista kanadalaisesta sankareista, ja hänen kunniakseen järjestetään joka syyskuu Terry Fox Run -nimeä kantava tapahtuma, jossa ihmiset keräävät rahaa syöpätutkimuksiin osallistumalla Foxin nimeä kantavaan juoksutapahtumaan.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terry Fox syntyi Winnipegissa Manitobassa Kanadassa Rolly ja Betty Foxille. Fox asui lapsena kolmen sisaruksensa kanssa perheen kodissa Morril Streetilla Port Coquitlamissa Brittiläisessä Kolumbiassa Kanadassa.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsena Fox oli aktiivinen urheilufani ja oli erityisen kiinnostunut sukeltamisesta. Hänet tunnettiin innokkaana jalkapallon, rugbyn, koripallon ja Baseballin harrastajana. Fox ei ollut lapsena kovin pitkä, joten hän joutui ponnistelemaan enemmän esimerkiksi koripallossa kuin isommat lapset. Hän oli myös hyvin kilpailunhaluinen ja päättäväinen.

Yläasteella Fox rakasti koripalloa, ja hän halusi takamieheksi Mary Hillin Kobrat -nimiseen koripallojoukkueeseen. Hän harjoitteli joka päivä, vaikkei ollutkaan erityisen hyvä pelaaja. Hän oli vain noin 152,5 senttimetriä pitkä. Kymmenennelle luokalle tullessa hän oli yksi parhaista takamiehistä. Lukiossa hänen unelmansa toteutui aloitettuaan Port Coquitlam Ravensin takamiehenä.

Teinivuosinaan hän voitti runsaasti mitaleja sukeltamis- ja uintikilpailuissa hämmästyttäen monet ihmiset tasapainollaan ja kestävyydellään. Monet ohjaajat rohkaisivat häntä jatkamaan ja harjoittelemaan ammattimaisesti, mutta Foxia kiinnosti tulla liikunnan opettajaksi. Lukion kunniamainintojen jälkeen hän lähti opiskelemaan fysiologiaa Simon Fraserin yliopistoon Burnabyyn. Hän oli ahkera opiskelija ja osallistui kampuksella kerhoihin ja ryhmiin.

Kolari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fox oli 12. marraskuuta 1976 palaamassa kotiin Port Coquitlamista vuosimallin 1968 vihreällä Ford Cortinallaan. Hän oli hajamielisenä katsonut siltarakennelmaa, kun hän törmäsi puolen tonnin painoiseen lava-autoon. Lava-autolle ja sen kuljettajalle ei tapahtunut mitään, mutta Foxin oikea polvi loukkaantui kolarissa.

Osteosarkooma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1977 Foxin tunnettua kipua oikeassa polvessaan hänellä diagnosoitiin osteosarkooma, luusyöpä. Luusyöpä ilmenee useimmiten miehillä kuin naisilla ja tavallisesti kymmenen ja 25 ikävuoden välillä. Hyvin usein syöpä alkaa polvesta päättyen lihaksiin ja jänteisiin. Ainoa keino Foxin kuntoon saattamiseksi oli amputaatio, jossa hänen oikea jalkansa amputoitiin polven yläpuolelta. Autokolarilla saattoi olla vaikutusta hänen sarkoomaansa.

Kolme vuotta oikean jalan menettämisen jälkeen, 18-vuotiaana, nuori urheilija päätti juosta Kanadan rannikolta rannikolle keräten samalla rahaa syöpätutkimuksia varten. Luodessaan "Toivon maratonia" hänen tavoitteenaan oli saada jokaiselta kanadalaiselta yksi dollari tapahtumaan.

Marathon of Hope, Toivon maraton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fox aloitti matkansa pulahtamalla Atlantissa St. Johnissa Newfoundlandissa 12. huhtikuuta 1980. Hänen tavoitteenaan oli uida uudelleen Tyynellämerellä, kun hän saapuisi Victoriaan Brittiläiseen Kolumbiaan. Hän täytti kaksi pulloa Atlantin vedellä, sillä hänen suunnitelmissaan oli ottaa toinen matkamuistoksi ja toinen Tyynellemerelle. Hänen tavoitteensa oli juosta joka päivä maraton eli 42 kilometriä. Kukaan ei ollut aiemmin tehnyt mitään vastaavaa.

Fox ei pystynyt juoksemaan juoksuaan loppuun. Röngtenistä ilmeni, että hänen oikeasta keuhkostaan löytyi golf-pallon kokoinen kyhmy ja vasemmasta toinen sitruunan kokoinen. Kyhmyt eivät olleet keuhkosyöpää vaan luusyöpää, joka oli kulkeutunut keuhkoihin verenkierron kautta. Hänen oli pakko keskeyttää juoksu 1. syyskuuta 1980 Thunder Bayssa Ontariossa 143 päivää juostuaan. Hän oli juossut 5 373 kilometriä läpi Newfoundlandin, Nova Scotian, Prince Edward Islandin, New Brunswickin, Quebecin ja Ontarion.

Pian Foxin pakollisen juoksun lopettamisen CTV-televisiokanava järjesti Foxin idean ympärille puhelinkeräyksen, jossa saatiin kerättyä useita miljoonia dollareita rahaa. Moni tapahtuman vieraista ylisti Foxia. Muun muassa TV-näyttelijä Lee Majors kutsui häntä "todelliseksi miljoonan dollarin mieheksi".

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 1981 Fox sairastui keuhkokuumeeseen ja 27. kesäkuuta hän vaipui koomaan. Hän kuoli 28. kesäkuuta kello 4.35, mikä oli hänen lempiaikansa juosta. Hän kuoli vuoden legendaarisen juoksunsa jälkeen vain kuukautta ennen 23-vuotissyntymäpäiväänsä.

Foxin hautajaiset olivat suuret ja ne lähetettiin valtakunnalliselta televisiokanavalta. Hänet on haudattu Port Coquitlamin hautausmaalle lähelle hänen suosikkitähyspaikkaansa hautausmaan porteille.

Juoksu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terry Fox Run (Terry Fox -juoksu) on juoksu, jossa ympäri maailmaa ihmiset keräävät rahaa syöpätutkimuksiin. Kyseinen juoksuun ei kuulu voittajia tai palkintoja, vaan ihmiset tulevat vain keräämään rahaa syöpätutkimuksiin. Foxista innostuksen saanut syövästä selviytynyt Steve Fonyo juoksi kokonaan Foxin matkan. Fonyon vasen jalka on amputoitu.

Elämäkerrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foxin tarina on dramatisoitu 1983 HBO:n tuottamaan televisioelokuvaan The Terry Fox Story, mutta Foxin perhe on arvostellut, että elokuvassa Fox esitetään arkana. Elokuvassa Foxia näyttelee Eric Fryer, joka sai roolista parhaan näyttelijän palkinnon viidennessä Genie Awardsissa 1984.

Vuonna 2005 CTV tuotti elokuvan, jonka nimi oli Terry. Elokuvassa Foxia näytteli Shawn Ashmore, joka ei itse ollut amputoitu, toisin kuin Eric Fryer. Digitekniikan myötä Ashmoren jalka saatiin näyttämään proteesilta.

Douglas Coupland on myös kirjoittanut Foxista kirjan Terry – The Life of Canadian Terry Fox.

Populaarikulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foxin "Toivon maratonin" aikana on tehty laulu "Run Terry Run", jonka esitti Nancy Ryan.

Rod Stewartin 1981 tekemällä albumilla Tonight I’m Yours" on kappale "Never Give Up A Dream", jossa ylistetään Terry Foxin "Toivon maratonia".

Eric Walterin fiktiivisessä kirjassa Run kerrotaan teini-ikäisistä pojista, jotka inspiroituvat tavattuaan Foxin.

Kukkulan kuningas TV-sarjan Hank Hill viittaa eräässä jaksossa "Poika, joka juoksi Kanadan halki ilman jalkoja".lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Terry Fox

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]