Terrell Owens

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Terrell Owens
Terrell Owens.jpg
Pelipaikka laitahyökkääjä
Pelinumero 81
Lempinimi T.O.
Pituus 191 cm
Paino 102 kg
NFL-seura vapaa pelaaja
Aik. seurat San Francisco 49ers
Philadelphia Eagles
Dallas Cowboys
Buffalo Bills
Cincinnati Bengals
Seattle Seahawks
Kansalaisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Syntymäaika 7. joulukuuta 1973,
Alexander City, Alabama
NFL-varaus 89. varaus, 1996
San Francisco 49ers
Pääsarjaura 1996–2010
2012–

Terrell Eldorado Owens (s. 7. joulukuuta 1973 Alexander City, Alabama) on yhdysvaltalainen amerikkalaisen jalkapallon laitahyökkääjä. Hän on tällä hetkellämilloin? vapaa pelaaja. Owens on valittu NFL:n tähdistöotteluun Pro Bowliin kuudesti. Häntä kutsutaan myös monesti nimikirjaimien mukaan lempinimellä ”T.O.”. Owens tunnetaan myös näyttävistä ja provosoivista tuuletuksistaan.

Ennen NFL:ää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smith vietti nuoruutensa synnyinkaupungissaan Alexander Cityssä Alabamassa, jossa hän pienestä pitäen seurasi tarkkaan jalkapalloa, erityisesti suosikkipelaajaansa Jerry Riceä. Hänen oma peliuransa alkoi kuitenkin vasta lukioiässä, sillä hänen isoäitinsä ei halunnut pojan harrastavan urheilua, koska hän piti sitä liian vaarallisena. Benjamin Russell High Schoolissa hänen lahjansa urheilun saralla pääsivät vihdoin oikeuksiinsa, ja hän edusti opinahjoaan jalkapallon lisäksi myös koripallossa ja baseballissa.

Lukion jälkeen Owens valitsi yliopistokseen Chattanoogan yliopisto Tennesseessä. Koripallo säilyi edelleen hänen lajivalikoimassaan, johon oli tullut myös pikajuoksu. Jalkapallo vakiinnutti asemansa kuitenkin viimeistään toisen vuoden alussa, jolloin hän teki läpimurtonsa noustuaan. Kunnioittaakseen idoliaan Jerry Riceä Owens valitsi numeron 80. Viimeisenä vuonnaan hänen taitonsa huomasivat jo vastustajatkin. Joka ottelussa Owenssia vartioitiin tarkkaan koska hän erottui selvästi muuten keskiverrosta hyökkäyksessä.

NFL-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Francisco 49ers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Francisco 49ers varasi Owensin vuoden 1996 NFL:n varaustilaisuudessa kolmannella kierroksella. Hän oli koko draftin 89. varaus. Owens oli innoissaan päästessään samaan joukkueeseen ja vielä samalle pelipaikalle lapsuudenidolinsa Ricen kanssa. Ensimmäisen ammattilaisottelunsa hän pelasi New Orleans Saintsia vastaan, joskin hänen roolinaan olivat vain erikoistilanteet. Myöhemmin kaudella seurasivat kuitenkin myös ensimmäinen vastaanotto sekä maali.

Seuraavan kauden alussa Owens huomasi olevansa joukkueensa tärkein laitahyökkääjä Jerry Ricen jouduttua sivuun koko kaudeksi polven nivelsiteiden revettyä. Yhdessä pelinrakentaja Steve Youngin kanssa Owens johdatti joukkueen erinomaiseen kauteen, johon sisältyi 13 voittoa, kolme tappiota sekä tappio pudotuspeleissä Green Bay Packersia vastaan NFC-konferenssin finaalissa.

Owens onnistui keräämään kuudella kaudella peräkkäin yli tuhat vastaanotettua jaardia, mutta jokaisella kaudella 49ersin taival päättyi ennen aikojaan. Viimein vuonna 2003 heikosti sujuneen kauden jälkeen Owens ilmaisi halunsa vaihtaa maisemaa ja katkaisi kaikki siteet joukkueeseen välittömästi. Owens antoi Playboylle suuren kohun aiheuttaneen haastattelun, jossa hän muun muassa kyseenalaisti Youngin korvanneen pelinrakentaja Jeff Garcian seksuaalisen suuntautumisen.

Lopulta seurankaan vaihtaminen ei meinannut luonnistua sopimuserimielisyyksien vuoksi. 49ers nimittäin solmi jo kaupan Baltimore Ravensin kanssa, olettaen omistavansa Owensin pelaajaoikeudet, mutta Owensin ja hänen agenttinsa David Josephin mukaan tämä oli vapaa pelaaja, ja näin oikeutettu solmimaan sopimus minkä tahansa joukkueen kanssa. Pitkän joukkueiden, Owensin ja NFL:n välillä käydyn kiistan jälkeen Owens sai vihdoin siirtyä Philadelphia Eaglesin riveihin, mutta 49ers ei kuitenkaan jäänyt ilman korvausta.

Philadelphia Eagles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Owensin debyyttikausi Eaglesin paidassa alkoi erinomaisesti kahdella voitolla, mutta kolmannessa ottelussa tuli suuri takaisku, kun Dallas Cowboysin Roy Williamsin taklaus loukkasi Owensin. Paluu kentille tapahtui kuitenkin paljon aiemmin kun kukaan oli uskonut, ja lopulta Eagles eteni aina Super Bowliin asti, jossa New England Patriots kuitenkin osoittautui pelinrakentajansa Tom Bradyn johdolla vahvemmaksi pistein 24-21. Tappio sai ottelussa loistavasti pelanneen Owensin epäsuorasti kritisoimaan joukkueen pelinrakentajaa Donovan McNabbia. Tämä sai kaksikon aiemmin hyvät välit rakoilemaan, ja lopulta valtataistelu levisi koko joukkueeseen. Owens jäi alakynteen McNabbin saadessa sekä seurajohdon että joukkuetovereiden tuen. Tilannetta ei myöskään parantanut joukkueen omistaja Jeffrey Lurie, joka eväsi Owensilta oikeuden pelata koripallon kesäliigaa NBA-seura Sacramento Kingsin riveissä.

Uuden agenttinsa Drew Rosenhausin kanssa Owens onnistui neuvottelemaan uuden sopimuksen Eaglesin kanssa, joskin jälleen pitkän kiistelyn jälkeen. Sopimuksen pituus oli seitsemän vuotta ja 49 miljoonaa dollaria. Sopimus oli vahvasti takapainotteinen. Eaglesin ei tarvitsisi maksaa Owensille lähellekkään seitsemää miljoonaa dollaria vuosittain, ellei tämä onnistuisi muuttamaan asennettaan ja säilymään seurassa odotettua pidempään. Kauden edetessä huomattiin tilanteen vain pahenevan ja seurauksena oli ensin seuran antama neljän pelin palkaton pelikielto, joka lopetti käytännössä Owensin uran Philadelphiassa. Kauden jälkeen Eaglesit irtisanoivat Owensin, ja pian hän allekirjoitti sopimuksen Dallas Cowboysin kanssa.

Dallas Cowboys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Owensin uusi osoite ei ollut yllätys; olihan tämä nähty Cowboysin pelipaita päällä vielä hänen pelatessaan Eaglesissa, kun hän oli matkalla joukkueen lennolle kärsittyään ensin rökäletappion vieraskentällä Dallasissa. Jälleen uudessa joukkueessa pelatessaan hän loukkaantui, tällä kertaa jo toisessa ottelussa. Sormivamman todettiin vaativan leikkaushoitoa, mutta Owens vannoi faneille pelaavansa ottelussa vanhaa seuraansa Eaglesia vastaan. Päivien kuluttua Owens joutui jälleen sairaalahoitoon, tällä kertää syynä kipulääkkeiden yliannostus, jota mediassa pidettiin jopa itsemurhayrityksenä. Tämän Owensin edustaja kuitenkin kiisti, kertoen kyseessä olleen lääkkeiden tuottaman allergisen reaktion ja Owensin noudattaman ruokavalion yhteisvaikutus. Amerikan johtava urheilukanava ESPN kertoi poliisiraportista olleen puoliksi mustattu, muun muassa lauseiden "itsemurhayritys reseptilääkkeellä" sekä "huumeiden yliannostus" kohdalta. Tämänkin Owens sekä hänen edustajansa kiistivät jyrkästi, kritisoiden myös poliisia "julkisuuden henkilön hyväksikäytöstä". Lopulta poliisi muutti raporttiaan, jossa itsemurhayrityksen sijaan puhuttiin lääkkeiden tahattomasta yliannostuksesta.

Owens sivurajalla Bengalsin riveissä.

Tilanteen laannuttua Owens kykeni palaamaan pelikentille, osoittaen taitojen olevan tallella kohuista huolimatta. Palatessaan vanhalle kotistadionille Philadelphia-otteluun hän ei kuitenkaan onnistunut johtamaan joukkuettaan voittoon, vaan Cowboys kukistui 38-24. Stadionin työntekijän mukaan Owens oli ottelun jälkeen juossut pukuhuoneeseen, jossa oli järjestänyt välikohtauksen huutaen muille pelaajille. Hän myönsi tämän lehdistölle seuraavalla viikolla. Loppukausi sekä myös seuraava sujuivat pelillisesti mainiosti, mutta Owensin kerrottiin vähitellen riitautuneen pelinrakentaja Tony Romon kanssa valittaen tämän heittojen tarkkuudesta sekä tähdistöotteluun valitun sisemmän laitahyökkääjän Jason Wittenin suosimisesta. Lopulta kauden 2008 lopussa Owens vapautettiin sopimuksestaan, tämä sai Owensin julkisesti syyttämään Romoa sekä hyökkäyksen koordinaattoria Jason Garrettia. Owensin mukaan potkut olivat suuri šokki, koska omistaja Jerry Jones oli vakuuttanut hänen saavan jatkaa joukkueen riveissä.

Buffalo Bills[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8. maaliskuuta 2009 Buffalo Bills ilmoitti allekirjoittaneensa yksivuotisen sopimuksen Owensin kanssa. Kauden aikana hänestä tuli historian kuudes pelaaja, joka vastaanottaa urallaan yli tuhat heittoa. Aiemmin urallaan hän oli myös noussut toiseksi uralla vastaanotettujen maalien määrässä, edellään vain lapsuuden idoli ja entinen joukkuetoveri Jerry Rice.

Cincinnati Bengals[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2010 Owens solmi vuoden sopimuksen Bengalien kanssa. Kausi oli menestyksekäs hänelle itselleen mutta joukkue menestyi huonosti. Kauden jälkeen Bengalit eivät enää uusineet Owensin sopimusta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]