Terrell Owens

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terrell Owens
Henkilötiedot
Syntynyt7. joulukuuta 1973
Alexander City, Alabama
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja
Lempinimi T.O.
Pituus 191 cm
Paino 102 kg
Pelipaikka laitahyökkääjä
Pelinumero 81
Pelaajaura
Seurat San Francisco 49ers
Philadelphia Eagles
Dallas Cowboys
Buffalo Bills
Cincinnati Bengals
Allen Wranglers (IFL)
NFL-varaus 89. varaus, 1996
San Francisco 49ers
Pääsarjaura 1996–2012
Hall of Fame 2018
Aiheesta muualla
www.terrellowens.com

Terrell Eldorado Owens (s. 7. joulukuuta 1973 Alexander City, Alabama) on yhdysvaltalainen amerikkalaisen jalkapallon entinen ammattilaispelaaja. Pelipaikaltaan hän oli laitahyökkääjä. Owens edusti 15 vuotta kestäneellä NFL-urallaan useampaa seuraa vuosina 1996–2010 ja oli aikanaan pelipaikkansa parhaimmistoa. Vuonna 2018 Owens valittiin Pro Football Hall of Fameen.[1]

Owens on valittu NFL:n tähdistöotteluun Pro Bowliin kuudesti.[2] Häntä kutsutaan myös monesti nimikirjaimien mukaan lempinimellä ”T.O.”. Owens tunnetaan myös näyttävistä ja provosoivista tuuletuksistaan.[3]

Ennen NFL:ää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smith vietti nuoruutensa synnyinkaupungissaan Alexander Cityssä Alabamassa, jossa hän pienestä pitäen seurasi tarkkaan jalkapalloa, erityisesti suosikkipelaajaansa Jerry Riceä. Benjamin Russell High Schoolissa hänen lahjansa urheilun saralla pääsivät vihdoin oikeuksiinsa, ja hän edusti opinahjoaan jalkapallon lisäksi myös koripallossa, baseballissa ja juoksulajeissa.[3]

Lukion jälkeen Owens valitsi yliopistokseen Chattanoogan yliopisto Tennesseessä. Koripallo säilyi edelleen hänen lajivalikoimassaan, johon oli tullut myös pikajuoksu. Jalkapallo vakiinnutti asemansa kuitenkin viimeistään toisen vuoden alussa, jolloin hän teki läpimurtonsa noustuaan. Kunnioittaakseen idoliaan Jerry Riceä Owens valitsi numeron 80. Viimeisenä vuonnaan hänen taitonsa huomasivat jo vastustajatkin. Joka ottelussa Owenssia vartioitiin tarkkaan koska hän erottui selvästi muuten keskiverrosta hyökkäyksessä.

NFL-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Francisco 49ers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Francisco 49ers varasi Owensin vuoden 1996 NFL:n varaustilaisuudessa kolmannella kierroksella. Hän oli koko varaustilaisuuden 89. varaus. Owens oli innoissaan päästessään samaan joukkueeseen ja vielä samalle pelipaikalle lapsuudenidolinsa Ricen kanssa. Ensimmäisen ammattilaisottelunsa hän pelasi New Orleans Saintsia vastaan, joskin hänen roolinaan olivat vain erikoistilanteet. Myöhemmin kaudella seurasivat kuitenkin myös ensimmäinen syötön vastaanotto sekä touchdown.

Seuraavan kauden alussa Owens huomasi olevansa joukkueensa tärkein laitahyökkääjä Jerry Ricen jouduttua sivuun koko kaudeksi polven nivelsiteiden revettyä. Yhdessä pelinrakentaja Steve Youngin kanssa Owens johdatti joukkueen erinomaiseen kauteen, johon sisältyi 13 voittoa, kolme tappiota sekä tappio pudotuspeleissä Green Bay Packersia vastaan NFC-konferenssin finaalissa.

Owens onnistui keräämään kuudella kaudella peräkkäin yli tuhat vastaanotettua jaardia, mutta jokaisella kaudella 49ersin taival päättyi ennen aikojaan. Viimein vuonna 2003 heikosti sujuneen kauden jälkeen Owens ilmaisi halunsa vaihtaa maisemaa ja katkaisi kaikki siteet joukkueeseen välittömästi. Owens antoi Playboylle suuren kohun aiheuttaneen haastattelun, jossa hän muun muassa kyseenalaisti Youngin korvanneen pelinrakentaja Jeff Garcian seksuaalisen suuntautumisen.

Lopulta seurankaan vaihtaminen ei meinannut luonnistua sopimuserimielisyyksien vuoksi. 49ers nimittäin solmi jo kaupan Baltimore Ravensin kanssa, olettaen omistavansa Owensin pelaajaoikeudet, mutta Owensin ja hänen agenttinsa mukaan tämä oli vapaa pelaaja, ja näin oikeutettu solmimaan sopimus minkä tahansa joukkueen kanssa. Pitkän joukkueiden, Owensin ja NFL:n välillä käydyn kiistan jälkeen Owens sai vihdoin siirtyä Philadelphia Eaglesin riveihin, mutta 49ers ei kuitenkaan jäänyt ilman korvausta.

Philadelphia Eagles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Owensin debyyttikausi Eaglesin paidassa alkoi erinomaisesti kahdella voitolla, mutta kolmannessa ottelussa tuli suuri takaisku, kun Owens loukkaantui taklaustilanteessa. Paluu kentille tapahtui kuitenkin paljon aiemmin kun kukaan oli uskonut ja lopulta Eagles eteni aina Super Bowliin asti, jossa New England Patriots kuitenkin osoittautui pelinrakentajansa Tom Bradyn johdolla vahvemmaksi pistein 24–21. Tappio sai ottelussa loistavasti pelanneen Owensin epäsuorasti kritisoimaan joukkueen pelinrakentajaa Donovan McNabbia. Tämä sai kaksikon aiemmin hyvät välit rakoilemaan, ja lopulta valtataistelu levisi koko joukkueeseen. Owens jäi alakynteen McNabbin saadessa sekä seurajohdon että joukkuetovereiden tuen. Tilannetta ei myöskään parantanut joukkueen omistaja Jeffrey Lurie, joka epäsi Owensilta oikeuden pelata koripallon kesäliigaa NBA-seura Sacramento Kingsin riveissä.

Uuden agenttinsa kanssa Owens onnistui neuvottelemaan uuden sopimuksen Eaglesin kanssa, joskin jälleen pitkän kiistelyn jälkeen. Sopimuksen pituus oli seitsemän vuotta ja 49 miljoonaa dollaria. Sopimus oli vahvasti takapainotteinen. Eaglesin ei tarvitsisi maksaa Owensille lähellekään seitsemää miljoonaa dollaria vuosittain, ellei tämä onnistuisi muuttamaan asennettaan ja säilymään seurassa odotettua pidempään. Kauden edetessä huomattiin tilanteen vain pahenevan ja seurauksena oli ensin seuran antama neljän pelin palkaton pelikielto, joka lopetti käytännössä Owensin uran Philadelphiassa. Kauden jälkeen Eagles irtisanoi Owensin sopimuksen, ja pian hän allekirjoitti sopimuksen Dallas Cowboysin kanssa.

Dallas Cowboys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Owensin uusi osoite ei ollut yllätys; olihan tämä nähty Cowboysin pelipaita päällä vielä hänen pelatessaan Eaglesissa, kun hän oli matkalla joukkueen lennolle kärsittyään ensin rökäletappion vieraskentällä Dallasissa.lähde? Owens loukkaantui kauden toisessa ottelussa. Sormivamman todettiin vaativan leikkaushoitoa, mutta Owens vannoi faneille pelaavansa ottelussa vanhaa seuraansa Eaglesia vastaan. Päivien kuluttua Owens joutui jälleen sairaalahoitoon, tällä kertää syynä oli kipulääkkeiden yliannostus, jota mediassa pidettiin jopa itsemurhayrityksenä. Tämän Owensin edustaja kuitenkin kiisti, kertoen kyseessä olleen lääkkeiden tuottaman allergisen reaktion ja Owensin noudattaman ruokavalion yhteisvaikutus. ESPN-urheilukanava kertoi poliisiraportista olleen puoliksi mustattu, muun muassa lauseiden "itsemurhayritys reseptilääkkeellä" sekä "huumeiden yliannostus" kohdalta. Tämänkin Owens sekä hänen edustajansa kiistivät jyrkästi, kritisoiden myös poliisia "julkisuuden henkilön hyväksikäytöstä". Lopulta poliisi muutti raporttiaan, jossa itsemurhayrityksen sijaan puhuttiin lääkkeiden tahattomasta yliannostuksesta.

Owens sivurajalla Bengalsin riveissä.

Tilanteen laannuttua Owens kykeni palaamaan pelikentille, osoittaen taitojen olevan tallella kohuista huolimatta. Palatessaan vanhalle kotistadionille Philadelphia-otteluun hän ei kuitenkaan onnistunut johtamaan joukkuettaan voittoon, vaan Cowboys kukistui 38-24. Stadionin työntekijän mukaan Owens oli ottelun jälkeen juossut pukuhuoneeseen, jossa oli järjestänyt välikohtauksen huutaen muille pelaajille. Hän myönsi tämän lehdistölle seuraavalla viikolla. Loppukausi sekä myös seuraava sujuivat pelillisesti mainiosti, mutta Owensin kerrottiin vähitellen riitautuneen pelinrakentaja Tony Romon kanssa valittaen tämän heittojen tarkkuudesta sekä tähdistöotteluun valitun sisemmän laitahyökkääjän Jason Wittenin suosimisesta. Lopulta kauden 2008 lopussa Owens vapautettiin sopimuksestaan, tämä sai Owensin julkisesti syyttämään Romoa sekä hyökkäyksen koordinaattoria Jason Garrettia. Owensin mukaan potkut olivat suuri šokki, koska omistaja Jerry Jones oli vakuuttanut hänen saavan jatkaa joukkueen riveissä.

Buffalo Bills[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8. maaliskuuta 2009 Buffalo Bills ilmoitti allekirjoittaneensa yksivuotisen sopimuksen Owensin kanssa. Kauden aikana hänestä tuli historian kuudes pelaaja, joka vastaanottaa urallaan yli tuhat heittoa. Aiemmin urallaan hän oli myös noussut toiseksi uralla vastaanotettujen maalien määrässä, edellään vain lapsuuden idoli ja entinen joukkuetoveri Jerry Rice.

Cincinnati Bengals[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2010 Owens solmi vuoden sopimuksen Bengalien kanssa. Kausi oli menestyksekäs hänelle itselleen mutta joukkue menestyi huonosti. Kauden jälkeen Bengals ei uusinut Owensin sopimusta.

Allen Wranglers ja Seattle Seahawks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2011 Owens teki sopimuksen lajin sisäversion IFL-liigan Allen Wranglersin kanssa. Owens aloitti kauden lupaavasti, mutta keväällä hänen sopimuksensa purettiin, koska hän ei omistajien mukaan panostanut riittävästi kentällä eikä kentän ulkopuolella.

Elokuussa 2012 Owens teki sopimuksen Seattle Seahawksin kanssa. Hän teki touchdownin harjoituskauden ottelussa, mutta samalla hänellä oli vaikeuksia ottaa syöttöjä vastaan vaikeissa tilanteissa. Seahawks vapautti Owensin sopimuksestaan ennen runkosarjan alkua.[4] Owens ei ole pelannut ammattilaisena tämän jälkeen, mutta on sanonut ettei ole lopettanut uraansa.[5] Hän on harjoitellut muun muassa CFL-joukkueiden kanssa vielä vuonna 2018.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geoffrey Knox: Terrell Owens will enter Pro Football Hall of Fame representing the Eagles Inside the Iggles. Viitattu 23.3.2019. (englanniksi)
  2. Terrell Owens Stats pro-football-reference.com. Viitattu 23.3.2019. (englanniksi)
  3. a b Terrell Owens Biography biography.jrank.org. Viitattu 23.3.2019. (englanniksi)
  4. Zach Kruse: Why Cutting Terrell Owens Was Only Option for Seattle Seahawks Bleacher Report. Viitattu 23.3.2019. (englanniksi)
  5. Terrell Owens says he hasn't retired, is training with NFL players Sports Illustrated. Viitattu 23.3.2019. (englanniksi)
  6. Terrell Owens works out for CFL team day after HOF induction abc7news.com. Viitattu 23.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]