Terraforming Mars

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terraforming Mars -peli Venus Next -lisäosalla

Terraforming Mars on FryxGamesin vuonna 2016 julkaistu lautapeli yhdestä viiteen pelaajalle, jossa pelaajat yrittävät muuttaa Marsin asumiskelpoiseksi.[1] Peli on lautapelimekaniikoiltaan mm. koneistonrakentamista (engine building), korttien valintaa (drafting), loppupisteytystä (end game bonuses), laattojen asettelua (tile placement) sekä resurssien tuottamista.

Pelaajien yritykset pyrkivät tavoitteeseensa viemällä Marsiin valtavia resursseja ja käyttämällä innovatiivista teknologiaa lämpötilan nostamiseksi, hengitettävän ilmakehän luomiseksi ja valtamerien muodostamiseksi.

Peli on nykyisin Board Game Geekin -sivuston parhaimpien pelien listalla nykyisin sijalla 4 ja aikaisemmin sijalla 3. Käyttäjien antamien antamien arvosanojen aritmeettinen keskiarvo on 8,43 kymmenestä. Peli on palkittu useilla eri palkinnolla.

Lautapelit.fi on julkaissut Terraforming Mars -lautapelin suomenkielisenä. Lisäosien käännöstyö on kesken.

Pelin Turmoil-lisäosa toteutettiin joukkorahoituskampanjalla, jolla rahoitusta kerättiin lähes 1,4 miljoonaa US-dollaria.[2]

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon voittopisteitä. Peliä pelataan yksilöpelinä. Pelin kesto on tavallisesti 6–10 kierrosta, riippuen muun muassa pelaajamäärästä. Ajallisesti peli kestää 2–5 tuntia.

Pelin alussa kukin pelaaja valitsee itselleen yhtiön, joka antaa pelaajalle hänen alkuresurssinsa, sekä jonkin uniikin kyvyn tai toiminnon. Ensimmäisellä kierroksella aloituskortit valitaan kymmenestä kortista, joista kukin maksaa 3 megacreditiä (pelin rahaa).

Pelin nimen mukaisesti tavoitteena on tehdä Marsista asuinkelponen ihmiskunnalle. Peli päättyy siihen sukupolveen (kierrokseen) kun happitaso ja lämpötila ovat korkeimmalla mahdollisella tasolla sekä 9 merilaattaa on asetettu laudalle. Kun pelaaja edistää jotain näistä kolmesta tavoiteesta, nousee hän pisteradalla yhden pykälän jokaista edistystä kohden.

Kierros, eli sukupolvi, koostuu aina (ensimmäistä lukuun ottamatta) seuraavista vaiheista: uusien korttien jako (4 kpl), korttien valinta ja ostaminen pelaajan käteen. Tämän jälkeen alkaa varsinainen pelaaminen siten, että jokainen pelaaja saa tehdä 1–2 toimenpidettä tai poistua kierrokselta kokonaan, eli passata. Sukupolvea jatketaan niin kauan kunnes kaikki pelaajat ovat passanneet.

Kierroksen lopuksi pelaajien koneisto (pelilauta) tuottaa resursseja. Käyttämättömät sähköt muuttuvat ennen tuotantoa lämpöresursseiksi. Tuotettavia resursseja ovat: raha, teräs, titaani, kasvit, sähkö ja lämpö. Mikäli kyseessä on pelin viimeinen kierros, pelaajat tuottavat tästä huolimatta. Viimeisessä vaiheessa kukin pelaaja saa käyttää jäljellä olevat kasviresurssit metsälaattojen laittamiseen Marsiin (pelilaudalle), mikäli mahdollista.

Ilman lisäosia pisteitä saa seuraavasti: Pohjapisteet (TR), tavoitteet ja palkinnot (milestones & awards), jokaisesta metsälaatasta yksi piste sen omistajalle, jokainen kaupunki yksi piste sen vieressä olevaa metsälaattaa kohti, sekä korteista saatavat pisteet. Tasapelin sattuessa voittajan ratkaisee jäljellä oleva rahamäärä.

Lisäosat ja muut julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin on julkaistu yhteensä neljä suurempaa lisäosaa, yksi kaksipuolinen lisälauta, sekä useita "promokortteja"[1].

  • Venus Next (2017)
  • Prelude (2018)
  • Colonies (2018)
  • Turmoil (2019)

Muuta lisäsisältöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelijulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Peli on julkaistu elektronisena versiona, ilman lisäosisa Steam-videopelipalvelussa,[3] iOS:lle ja Androidille.

Big Box[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä on määrä julkaista vuoden 2021 aikana Big Box -julkaisu,päivitettävä joka sisältää kaikki julkaistut lisäosat ja lisäsisällöt, sisältäen myös vain Big Box -julkaisun tarkoitettua lisäsisältöä. Julkaisun rahoitus on toteutettu joukkorahoituksella.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Terraforming Mars BoardGameGeek. Viitattu 16.9.2020. (englanniksi)
  2. Terraforming Mars: Turmoil Kickstarter. Viitattu 16.9.2020. (englanniksi)
  3. Terraforming Mars Steamissä store.steampowered.com. Viitattu 16.9.2020.
  4. Terraforming Mars: Big Box BoardGameGeek. Viitattu 16.9.2020. (englanniksi)
  5. Terraforming Mars Big Box + 3D Tiles! Kickstarter. Viitattu 16.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]