Teräsmies-elokuvat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vuosina 19781987 Alexander Salkind -tuotantoyhtiö tuotti kolme elokuvaa DC Comicsin tunnetusta sarjakuvasankarista, Teräsmiehestä. Neljännen elokuvan tuotti Golan-Globus -tuotantoyhtiö, Menahem Golan ja Yoram Globus toimivat tuottajina.

Päärooliin valittiin pitkän ja laajan hakukampanjan jälkeen sangen tuntematon yhdysvaltalainen näyttelijä Christopher Reeve (19522004), jonka sukunimi oli lähes sama kuin edellisen Teräsmies-näyttelijän, George Reevesin (Reeves oli tosin taiteilijanimi). Ensimmäisen elokuvan ohjaajaksi valittiin Richard Donner (myös Steven Spielbergiä kaavailtiin ohjaajan penkille).

Näyttelijöistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rooliin olivat ehdolla myös muun muassa Clint Eastwood, Sylvester Stallone, Robert Redford sekä John Waynen poika Patrick, mutta ohjaaja Donner päätyi kuitenkin 24-vuotiaaseen, 193-senttiseen Reeveen. Teräsmiehen arkkiviholliseksi valittiin Oscar-voittaja Gene Hackman. Teräsmiehen isäksi, Jor-Eliksi, saatiin itse Marlon Brando osittain siksi, että Kummisetä-elokuvien käsikirjoittaja Mario Puzo oli elokuvan käsikirjoittajana. Brandolle jouduttiin maksamaan aikanaan ennätyksellinen 3,7 miljoonan dollarin palkkio runsaan kymmenen minuutin näyttelijäsuorituksesta; lisäksi Brandolle luvattiin pieni osuus myös elokuvan lipputuloista.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvia kuvattiin New Yorkissa (Teräsmies-elokuvien Metropolis), Kanadassa (Smallville-kohtaukset) ja Lontoossa Pine Woodin elokuvastudioilla. Elokuvat kuvaavat nk. hopeakauden (Silver Age) Teräsmiehen seikkailuja: hopeakausi sijoittui sarjakuvissa 1950-luvun alkupuolelta aina vuoteen 1986 asti, ja kyseisen ajan Teräsmies oli huomattavasti voimakkaampi kuin nykyinen (Post-Crisis) Teräsmies.

Luettelo elokuvista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]