Teppo Salakka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eino Teppo Tapani Salakka[1] (s. 1959) on suomalainen muusikko. Hänen soittimiaan ovat klarinetit (etenkin suuremmat), saksofonit, piano ja kosketinsoittimet, tuuba, kitara, harmonikka, sähköbasso.[2]

Salakka toimi Sibelius-Akatemian tuntiopettajana, sivutoimisena lehtorina ja vs. lehtorina (vapaa säestys ja improvisointi) 1983 - 1997 sekä Vantaan musiikkiopiston puhallinsoiton tuntiopettajana ja lehtorina 1986 - 2023. Vapaan säestyksen opettajana hän toimi myös Helsingin OKL:ssa sekä eri kursseilla.

Salakka on mieskuorojen Järvenpään Mieslaulajat, Keravan Mieslaulajat ja Runebergskören (Porvoo) sekä lauluyhtyeiden Tixie Jive ja Bulevardin Taxi johtaja. Hän on ollut myös Mieskuoroliiton musiikkilautakunnan jäsen[2] sekä taiteellinen johtaja 2009–2012. Grani Big Band -orkesteria Salakka johti 2011–2014.[3] Kilven Kuoroa Salakka johti vuosina 1987–2000.lähde?

Salakka on säveltäjä ja sovittaja. Hänen säveltämiään ovat muun muassa Eelis Artellin runoihin perustuvat juomalaulut ”Dionysos” ja ”Hiprakassa” mieskuorolle, sekä sarja ”Kolme karjalaista kansanrunoa karhusta” sekakuorolle. Hänen sovituksiaan on julkaistu irtonuotteina ja kokoelmissa, ja niitä ovat levyttäneet eri kuorot ja yhtyeet, muun muassa Grani Big Band levyllään ”Jump For Joy”. Salakka on saanut sävellyskilpailuvoittoja ja palkintosijoja kotimaisissa kilpailuissa.[4]

Salakka toimii muusikkona eri kokoonpanoissa, eri solistien ja muusikkojen kera ja free lance -pohjalta tarpeen mukaan. Lisäksi hän on toiminut teatterimuusikkona ja kapellimestarina (Svenska Teaternin ”La cage aux folles” -produktion toinen kapellimestari-puhallinmuusikko 2009–2011), sijaisena eri orkestereissa (Niinisalo, Vaasa, Sinfonia Lahti) ja teatterimuusikkona muun muassa Lahdessa. Yhtyemuusikkouran Salakka aloitti lahtelaisessa progressiivista rockia soittaneessa Haikara-yhtyeessä.

Levytyksiä kuoronjohtajana, yhtyemuusikkona, pianistina, säveltäjänä ja sovittajana. Merkittävin levytys on cd ”Fragmented Visions”, maailman ensimmäinen klassinen kontra-alttoklarinetin kokonaislevytys (2017). Yhdysvalloissa arviointimenestyksen saanut cd sisältää pohjoismaisia sooloteoksia sekä pianosäestyksellisiä teoksia. Jatkona sille "Urban Visions" -cd 2021.

Tasavallan presidentti myönsi Teppo Salakalle 11.6.2020 musiikkineuvoksen arvonimen[1] monipuolisesta musiikkitoiminnasta niin kuorotyön, opetuksen kuin oman musiikintekemisen puitteissa.

  1. a b Tasavallan presidentin 11.6.2020 myöntämät arvonimet (60 kpl) (PDF) Valtioneuvoston kanslia. Viitattu 1.9.2020.
  2. a b Mieskuoro Sirkat sirkat.fi. Viitattu 31.8.2009.
  3. Suomen mieskuoroliitto[vanhentunut linkki]
  4. Vantaan laulu (Laulunjohtajat kautta aikojen) vantaanlaulu.fi. Viitattu 31.8.2009. [vanhentunut linkki]


Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.