Teppo Salakka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eino Teppo Tapani Salakka[1] (s. 1959) on suomalainen muusikko. Hänen soittimiaan ovat klarinetit (etenkin suuremmat), saksofonit, piano ja kosketinsoittimet, tuuba, kitara, harmonikka, sähköbasso.[2]

Salakka on puhallinmusiikin lehtori Vantaan musiikkiopistossa, jossa hän aikaisemmin klarinetinsoiton opetuksen lisäksi johti B-puhallinorkesteria ”Iloiset Buhaltajat”. Nykyisin orkesteria johtaa matalien vaskien opettaja ja kapellimestari Nelli Nikkanen, joka myös opettaa Vantaan musiikkiopistossa. Musiikkiopistotyöhön kuuluu klarinetin- ja saksofoninsoiton opetuksen lisäksi Youth All Stars Bandin johtaminen, viihdesinfoniaorkesteriperiodien kouluttajana/kapellimestarina toimiminen sekä A-puhallinorkesteri "Vamos".

Salakka on mieskuorojen Järvenpään Mieslaulajat, Keravan Mieslaulajat ja Runebergskören (Porvoo) sekä lauluyhtyeiden Tixie Jive ja Bulevardin Taxi johtaja. Hän on ollut myös Mieskuoroliiton musiikkilautakunnan jäsen[2] sekä taiteellinen johtaja 2009–2012. Grani Big Band -orkesteria Salakka johti 2011–2014.[3] Kilven Kuoroa Salakka johti vuosina 1987–2000.lähde?

Salakka on säveltäjä ja sovittaja. Hänen säveltämiään ovat muun muassa Eelis Artellin runoihin perustuvat juomalaulut ”Dionysos” ja ”Hiprakassa” mieskuorolle, sekä sarja ”Kolme karjalaista kansanrunoa karhusta” sekakuorolle. Hänen sovituksiaan on julkaistu irtonuotteina ja kokoelmissa, ja niitä ovat levyttäneet eri kuorot ja yhtyeet, muun muassa Grani Big Band levyllään ”Jump For Joy”. Salakka on saanut sävellyskilpailuvoittoja ja palkintosijoja kotimaisissa kilpailuissa.[4]

Salakka toimii muusikkona eri kokoonpanoissa (juhla- ja viihdeorkesteri Amoroso, tanssiyhtye Feelings, GBB4), eri solistien ja muusikkojen kera ja free lance -pohjalta tarpeen mukaan. Hän on perustajajäsen Suomen ensimmäisessä vakituisessa bassoklarinettikvartetissa ”Paperiliitin”. Lisäksi toiminut teatterikapellimestarina (Svenska Teaternin ”La cage aux folles” -produktion toinen kapellimestari-puhallinmuusikko 2009–2011), sijaisena eri orkestereissa (Niinisalo, Vaasa, Sinfonia Lahti) ja teatterimuusikkona muun muassa Lahdessa. Yhtyemuusikkouran Salakka aloitti lahtelaisessa progressiivista rockia soittaneessa Haikara-yhtyeessä.

Levytyksiä kuoronjohtajana, yhtyemuusikkona, pianistina, säveltäjänä ja sovittajana. Merkittävin levytys on cd ”Fragmented Visions”, maailman ensimmäinen klassinen kontra-alttoklarinetin kokonaislevytys (2017). Yhdysvalloissa arviointimenestyksen saanut cd sisältää pohjoismaisia sooloteoksia sekä pianosäestyksellisiä teoksia.

Tasavallan presidentti myönsi Teppo Salakalle 11.6.2020 musiikkineuvoksen arvonimen[1] monipuolisesta musiikkitoiminnasta niin kuorotyön, opetuksen kuin oman musiikintekemisen puitteissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tasavallan presidentin 11.6.2020 myöntämät arvonimet (60 kpl) (PDF) Valtioneuvoston kanslia. Viitattu 1.9.2020.
  2. a b Mieskuoro Sirkat sirkat.fi. Viitattu 31.8.2009.
  3. Suomen mieskuoroliitto[vanhentunut linkki]
  4. Vantaan laulu (Laulunjohtajat kautta aikojen) vantaanlaulu.fi. Viitattu 31.8.2009. [vanhentunut linkki]


Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.