Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus -kirjan suomenkielinen kansikuva.

Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus (engl. Industrial Society and Its Future) on Unabomberina tunnetun kirjepommittaja Theodore Kaczynskin kirjoittama manifesti. Se julkaistiin 19. syyskuuta 1995 FBI:n suosituksesta The Washington Postissa sekä The New York Timesissa. Kaczynski oli toimittanut manifestin lehtien toimituksille kesäkuussa 1995. FBI suositteli lehdille manifestin julkaisemista vihjeiden saamiseksi.

Kaczynski oli poliisille osoitetussa kirjeessään luvannut lopettaa kirjepommikampanjansa, mikäli hänen manifestinsa julkaistaisiin laajalevikkisessä sanomalehdessä. Viimeisin pommi oli ollut tappava. Manifestin julkaisun jälkeen veljen vaimo epäili Theodoren voivan olla Unabomber ja veli David tunnisti Theodoren kirjoitustyylin vertaamalla henkilökohtaisiin kirjeisiin ja paljasti tämän FBI:lle. Kaczynskin asumukselle tehtiin kotietsintä ja hänet pidätettiin 4. huhtikuuta 1996.

»Toivomme vakuuttaneemme lukijan siitä, ettei järjestelmää voi uudistaa siten, että vapaus sovitettaisiin yhteen teknologian kanssa. Ainoa reitti ulos on vapautua koko teollis-teknologisesta järjestelmästä. Tämä edellyttää vallankumousta, ei välttämättä aseellista kansannousua, mutta varmasti radikaalia ja perustavan vastaista muutosta yhteiskuntamme luonteesta.»
(Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus, 140. kappale.)

Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus käsittelee modernin teknologian haittoja ihmisille sekä luonnolle. Kaczynski kritisoi manifestissaan Sylvanin oppimiskeskusten kaltaisia paikkoja, joissa ihmiset "aivopestään" käyttäytymään järjestelmän mukaisesti. Hänen mielestään teollista yhteiskuntaa ei voida tuhota rauhanomaisin keinoin, vaan sen tuhoaminen vaatii vallankumouksen.

Kaczynski oli lukenut ranskalaisen filosofin Jacques Ellulin teoksia, joista tunnetuin on tekniikan haittoja käsittelevä The Technological Society. Kaczynski on maininnut Ellulin teoksen lempikirjakseen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaczynski, Theodore: Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus. (Industrial society and its future, 1995.) Kannessa myös: Unabomber. Suomennos ja esipuhe: Timo Hännikäinen. Savumerkki. Turku: Savukeidas, 2005. ISBN 952-5500-10-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]