Tenontosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tenontosaurus
Tenontosauruksen luuranko Pohjois-Carolinan luonnontieteellisessä museossa.
Tenontosauruksen luuranko Pohjois-Carolinan luonnontieteellisessä museossa.
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sauropsida
Ylälahko: Hirmuliskot Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Alalahko: Ornithopoda
Heimo: Tenontosauridae
Suku: Tenontosaurus
Lajit
  • Tenontosaurus tilletti
  • Tenontosaurus dossi
Katso myös

 Commons-logo.svg Tenontosaurus Commonsissa

Tenontosaurus ("jännelisko") oli kasvinsyöjäornitopodi, joka eli 125-105 miljoonaa vuotta sitten varhaisliitukaudella. Se kasvoi jopa 8 metriä pitkäksi ja 2,2 metriä korkeaksi. Tenontosaurus liikkui enimmäkseen neljällä raajalla, mutta se saattoi nousta myös kahdelle raajalle. Sen fossiileja on löydetty Yhdysvaltojen Montanasta, Oklahomasta, Teksasista, Utahista ja Wyomingista.

Yhdysvaltalainen paleontologi John Ostrom kuvasi Tenontosauruksen vuonna 1970. Se sai nimensä selkärankaa jäykistävien luutuneiden jänteiden mukaan, joita oli monilla muillakin dinosauruksilla. Tästä dinosaurussuvusta tunnetaan kaksi lajia, Tenontosaurus tilletti ja Tenontosaurus dossi.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Acrocanthosaurus Tenontosaurus suussa. Taustassa Deinonychuksia

Tenontosauruksella oli pitkä häntä, jota se käytti tasapainon säilyttämiseen. Se saattoi käyttää häntäänsä myös puolustautumisessa petodinosauruksia vastaan. Sen vahva häntä ja terävät kynnet tulivat tarpeeseen, sillä samoilla elinalueilla tavattiin kookkaita lihansyöjäteropodeja kuten 12-metrinen Acrocanthosaurus. Tenontosaurusta huomattavasti pienemmän Deinonychuksen hampaita ja luurankoja on löydetty Tenontosauruksen luurangon yhteydestä. Deinonychusten uskotaan saalistaneen Tenontosauruksia laumoissa. Samoilla levinneisyysalueilla esiintyi lisäksi sauropodeja, muita ornitopodeja sekä Ankylosauria-osalahkon dinosauruksia.

Tenontosaurus populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tenontosaurus esiintyy Esihistoriallinen tappeluklubi -sarjan kolmannessa jaksossa, jossa se taistelee Deinonychus-laumaa vastaan.