Tenacious D: Maailman paras rokkibändi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tenacious D: Maailman paras rokkibändi
Tenacious D: The Pick Of Destiny
Ohjaaja Liam Lynch
Käsikirjoittaja Jack Black
Kyle Gass
Liam Lynch
Tuottaja Jack Black
Kyle Gass
Stuart Cornfeld
Säveltäjä Jack Black
Kuvaaja Robert Brinkmann
Leikkaaja David Rennie
Pääosat Jack Black
Kyle Gass
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Levittäjä New Line Cinema
Netflix
HBO Max
Ensi-ilta 2006
Kesto 93 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tenacious D: Maailman paras rokkibändi (Tenacious D: The Pick Of Destiny) on Liam Lynchin ohjaama yhdysvaltalainen komediaelokuva vuodelta 2006. Pääosissa näyttelevät Jack Black ja Kyle Gass, jotka ovat yhdessä myös käsikirjoittaneet ja tuottaneet elokuvan. Kaksikko on tuttu samannimisestä televisiosarjasta sekä yhtyeestä Tenacious D. Elokuva sisältää paljon yhtyeen musiikkia, joka on keskeisellä sijalla elokuvassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvassa omaa nimikkorooliaan näyttelevä Jack Black asuu uskonnollisessa perheessä Missourissa, Kickapoossa. Black rakastaa rock n' roll -musiikkia, mutta hänen uskovainen perheensä ei pidä hänen harrastuksestaan. Tämän vuoksi Jack karkaa kotoa päästäkseen Los Angelesiin, Hollywoodiin, jossa hän tapaa nimikkorooliaan näyttelevän kitaristi Kyle Gassin, joka ei kuitenkaan halua perustaa yhtyettä Blackin kanssa. Black pahoinpidellään kadulla ja Gass vie hänet omalle asunnolleen.

Gass alkaa harjoittaa Blackia arvoisekseen kitaristiksi. Käy pian ilmi, ettei Gass olekaan maailmankuulu kitaristi, josta Black suivaantuu. Gass kuitenkin kiintyi Blackiin niin paljon, että osti tälle oman kitaran entisen tilalle. Kaksikko tajuaa, että kohtalo saattoi heidät yhteen ja täten perustavat yhtyeensä, Tenacious D:n.

Kaverukset selailevat rock-lehtiä ja huomaavat, että kaikilla kuuluisilla rocktähdillä, kuten Eddie Van Halenillä ja Angus Youngilla, on samanlainen plektra. Black ja Gass menevät musiikkiliikkeeseen, ja kysyvät myyjältä samanlaista plektraa. Myyjä (Ben Stiller) kertoo plektran historian, ja että se on "Pick of Destiny" (suom. Kohtalon plektra). Plektra on oikeasti Saatanan hampaan osa, jonka keskiaikainen seppä irrotti kun paholainen oli manattu maan päälle. Koska Saatana ei ole täydellinen, hän ei voi palata maan päälle ennen, kuin on saanut hampaansa takaisin.

Blackille ja Gassille selviää, että plektra on tallessa läheisessä musiikkimuseossa. Kaverukset lähtevät välittömästi etsimään johtolankoja museoon pääsemiseksi, ja lopulta he löytävät plektran. Plektra pian hajoaa kahtia, jonka jälkeen Saatana (Dave Grohl) saa hampaansa takaisin ja palaa maapallolle. Tenacious D lyövät Saatanan kanssa vetoa siitä, kumpi soittaa paremman kappaleen, johon Saatanan on pakko suostua lakikirjansa puitteissa. Mikäli Saatana voittaa, hän saa Gassin orjakseen, mutta mikäli kaverukset voittavat, Saatanan on palattava Helvettiin ja maksaa heidän vuokransa.

Black ja Gass häviävät taistelun, mutta Saatanan ampuessa heitä salamalla, salama kimpoaa Blackin kitarasta hänen sarveensa. Saatana vajoaa takaisin maan alle, samalla kiroten yhtyeen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Tapani Maskula kirjoitti elokuvan alkavan lupaavasti musikaalina lauletuin vuorosanoin, mutta muuttuvan pian sketsimäiseksi vitsikimpuksi täynnä 1970-luvun tapaista alatyylistä rellestystä. ”Taiteellisesta vaikutelmasta en viitsi lausua halaistua sanaa, sillä parhaiten filmi pääsee oikeuksiinsa myöhäisillan tunteina, sali myytynä täyteen fanittajia ja kaiuttimien volyyminappulat kaakkoon käännettyinä.”[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maskula, Tapani: Rokkia raakana Turun Sanomat. 8.12.2006. Arkistoitu 17.4.2019. Viitattu 16.4.2019.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.