Temple Run

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Temple Run
Kehittäjä Imangi Studios
Julkaisija Imangi Studios
Tuottaja Keith Shepherd ja Natalia Luckyanova
Suunnittelija Keith Shepherd ja Natalia Luckyanova
Taiteilija Kiril Tchangov
Pelisarja Temple Run
Pelimoottori Unity
Julkaistu iOS
4. elokuuta 2011
Android
27. maaliskuuta 2011
Lajityyppi toiminta
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
Alusta iOS, Android, Windows Phone
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Temple Run on Imangi Studiosin kehittämä päättymätön toimintapeli. Peli julkaistiin vuonna 2011 iOS:lle ja Androidille. Pelissä pelaaja ohjaa tutkijaa, joka varastaa epäjumalankuvan temppelistä ja päätyy demonisten apinoiden jahtaamaksi.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temple Run keskittyy ryhmän erilaisia tutkijoita pakoon ikivanhasta temppelistä, josta ne ovat varastaneet epäjumalankuvan. Pelissä kuuluu ohjata tukijaa ympäri vanhaa temppeliä niin pitkään, kunnes pelaaja epäonnistuu. Paon kohteena on ryhmä apinamaisia olentoja.

Päättymätön maailma koostuu erilaisista satunnaisista esteistä, joita pitää väistää hyppäämällä, liukumalla tai kääntymällä juuri oikeeseen aikaan. Laiteen kääntäminen liikuttaa hahmoa sivuttaissuunnassa, mahdollistaen erilaisten ”power uppien” ja kolikoiden keräämisen. Kolikot ovat yleensä kullan värisiä, mutta saattavat arvonsa mukaan olla myös punaisia (2X pisteitä) tai sinisiä (3X pisteitä). Mitä pidemmällä pelaaja on, sitä nopeampaa hahmo juoksee, ja sitä useammin tulee esteitä.

Pelissä käytettäviä hahmoja ovat:

 • Guy Dangerous, ”vain keskiverto tutkija” (peli aloitetaan tällä hahmolla)
 • Scarlett Fox, ovela kahlekuningas
 • Barry Bones, poliisi, jolla on asennetta.
 • Karma Lee, Itäinen tutkija
 • Montana Smith, toiseksi mahtavin tutkija ikinä.
 • Francisco Montoya, konkistadori
 • Zack Wonder, jalkapalloilija

Pelattavilla hahmoilla on samat ominaisuudet, ja ne eroavat vain ulkonäöltään.

Powerupit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä kerättävät kolikot voi käyttää pelinsisäisessä kaupassa. Pelaaja voi ostaa erilaisia päivityksiä pelissä esiintyviin bonuksiin, erilaisia lisäetuja ja taustakuvia. Bonukset täysin päivitettynä ovat:

 • Mega Coin (150 kolikon arvoinen)
 • Coin Magnet (magneetti, joka kertoo kolikon arvon kolmella)
 • Invisibility (Näkymätön, kuolematon. Kestää 30 sekuntia.)
 • Boost (Pikajuoksua 750 metriä.)
 • Jotkut kahden pisteen kolikot alkavat tuhannessa metrissä.
 • Jotkut kolmen pisteen kolikot alkavat kahdessa tuhannessa metrissä.

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavoite (engl. objective) on selvitä mahdollisiman pitkään, sekä mahdollisimman monen pisteen kerääminen. Mitä pidempään pelaaja selviytyy, sitä paremmat pisteet hän saa. Pelaajan pisteillä voi avata tavoitteita. Pisteet voi määrittää täten: Matka selvitty ja 5 kertaa kolikoita akerätty ja 600 kertaa määrä kolikoita, jonka voi jakaa sadalla. Nämä kolme arvoa lasketaan sitten yhteen ja kerrotaan. Kerroin on 10 enemmän, kuin avattujen saavutusten määrä. Kaava on: "s" on pisteiden määrä, "m" avattujen tavoitteiden määrä +10, "d" on matka, "c" kolikoiden määrä ja "t" kolikoiden kerroin 600 kertaa kokonaisluku jäljellä c/100sta.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aviopari Keith Shepherd ja Natalia Luckyanova ja Kiril Tchangov loivat Temple Runin. Aluksi peli maksoi 99 senttiä, mutta siitä tuli pian ilmainen sovellus, joka kerää tuottonsa pelin sisäisistä ostoista. Shepherd ja Luckyanova loivat pelattavuuden, Tchangov graafisen toteutuksen.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi peli oli saatavilla vain App Storessa, mutta pian se julkaistiin myös Google Playssa. Peli on tehnyt Imangi Studiosista Zyngaakin suositumman. Pelistä on tehty useita jäljitelmiä.

Koska peli julkaistiin iOS:lle luodulla pelimoottorilla, sillä oli vaikeuksi siirtyä Androidille käyttämällään Unity-pelimoottorilla, ja peli kaatuili usein, johtaen usein negatiiviseen palautteeseen.

Spin-off[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temple Run: Brave
Kehittäjä Imangi Studios
Julkaisija Disney
Pelisarja Temple Run
Pelimoottori Unity
Julkaistu iOS
14. kesäkuuta 2012
Android
25. kesäkuuta 2012
Lajityyppi toiminta
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
Alusta iOS, Android
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Kesäkuussa 2012 ilmoitettiin, että Imangi Studios lyöttäytyi yhteen Disneyn kanssa mainostaakseen elokuvaa Urhea. Peli julkaistiin kesäkuussa, ja alkuperäisestä Temple Runista poiketen sen hinta on 89 senttiä.

Temple Run: Brave sijoittuu Skotlannin metsiin ja erämaahan ja peli aloitetan hahmolla Meridalla. Kuten Temple Runissa, myös Bravessa on tarkoitus selvitä niin pitkään kuin mahdollista, ja hahmoa jahtaa villieläin.

Pelin uusi ominaisuus on jousiammunta. Joissan kohti peliä on maalitauluja radan kummalakin puolella. Näitä pitää klikata. Mikäli osuu kaikkiin maalitauluihin alueella, saa kolikko bonuksn.

Päivityksessä Temple Run: Brave sai uuden powerupin, Will-o'-the-Wisps (virvatulen) näitä löytyy pelistä satunnaisesti. Tämän otettuaan pelaaja joutuu pelin synkempään versioon, jossa normaalin pelaamisen lisäksi pitää kerätä hehkuvia kohteita niin paljon kun kerkeää.

Kun peli julkaistiin App Storessa, se nousi heti myydyimpien listalla kärkeen.

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Temple Run 2

Pelistä julkaistiin jatko-osa Temple Run 2 tammikuussa 2013. Jatko-osassa on sama idea, mutta siinä apinat on korvattu yhdellä suurella eläimellä. Kakkososassa on myös uusia "power-uppeja".