Telapaine

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Telapaine on panssarivaunun painon ja telapinta-alan suhdetta kuvaava termi. Yksinkertaistetusti se on panssarivaunun aiheuttama paine maan pintaan neliömetriä kohti.

Telapaine on yksi vaunun liikkuvuutta kuvaavista termeistä. Muita ovat pituus, maavara, esteen ylityskyky ja sivukallistus. Mitä pienempi telapaine on sitä pehmeämmässä maastossa panssarivaunu voi edetä uppoamatta ja kiinnijäämättä. Kevyissä kuljetus- ja rynnäkkövaunuissa telapaine pyritään saamaan mahdollisimman lähelle ihmisen maan pintaan aiheuttamaa painetta. Tällöin vaunu voi telapaineen puolesta liikkua siellä, missä sen miehistökin. Kuitenkin jo vaunun kääntäminen esimerkiksi suolla saattaa aiheuttaa telapaineen nousun jossakin telan osassa ja vaunun uppoamisen pehmeään suoperään. Nyrkkisääntönä onkin, että jos suolla kasvaa puita, siellä voi vaunukin liikkua.

Telapaineella on merkitystä myös esimerkiksi telamiinaan ajettaessa. Tavallisin sytytin miinoissa on painosytytin, johon pitää kohdistua tietty paine ennen kuin sytytin toimii. Jos vaunun pintapaine on tarpeeksi pieni sytytin ei toimi ja vaunu ei tuhoudu miinoitteeseen ajaessaan.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.