Tekodontit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tekodontit
Rutiodon, eräs vesielämään sopeutunut krokotiilia muistuttanut phytosauri.
Rutiodon, eräs vesielämään sopeutunut krokotiilia muistuttanut phytosauri.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia/Sauropsida
Lahko: Tekodontit
Thecodontia*
Owen, 1859
Alalahkot
Katso myös

  Tekodontit Wikispeciesissä
  Tekodontit Commonsissa

Tekodontit tai laatikkohammasliskot[1][2] (Thecodontia) on vanhentunut varhaisten arkosaurien lahko, joka eli myöhäispermikaudelta myöhäistriaskaudelle. Kaikki tekodontit muistuttivat joltain osin nykyisiä krokotiileja, mutta niillä oli lyhempi kallo ja ne olivat kevytrakenteisempia. Thecodontia sisältää krokotiilieläinten, dinosaurusten (mukaan lukien lintujen) ja lentoliskojen yhteisen kantamuodon sekä useita sukupuuttoon kuolleita ryhmiä. Nykyään Thecodontia on todettu parafyleettiseksi ryhmäksi, eikä sitä enää käytetä nykyisessä fylogeneettisessä systematiikassa, joka nimeää vain monofyleettisiä kladeja.

Tekodontit kuolivat sukupuuttoon monien muiden matelijoiden kanssa triaskauden joukkotuhossa.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekodonteilla oli useita primitiivisiä arkosaurien ominaisuuksia, kuten antorbitaalinen aukko (engl. antorbital fenestrae) ja erikoistuneet hampaat, joista toinen nimi laatikkohammaslisko tulee. Verrattuna aikaisempiin matelijoihin tekodonttien takaraajat olivat enemmän ruumiin alapuolella.

Luokitteluhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisesti Thecodontia-lahko (Owen, 1859) jaettiin neljään alalahkoon: Proterosuchia (sisälsi varhaisia arkosaureja, parafyleettinen sekin), Phytosauria (suuret, osittain vedessä eläneet krokotiilieläimiä muistuttaneet arkosaurit), Aetosauria (panssaroidut kasvinsyöjät) ja Pseudosuchia. Näistä ainoastaan Proterosuchia ja Phytosauria ovat monofyleettisiä ryhmiä, ja Pseudosuchiaan luetaan nykyisin krokotiilieläimet ja niiden lähimmät sukupuuttoon kuolleet sukulaiset.

Kirjassaan Vertebrate Paleontology and Evolution Robert Carroll jätti Thecodontiaan kolme muuta alalahkoa, mutta korvasi Pseudosuchian alalahkoilla Rauisuchia ja Ornithosuchia sekä perinteisellä incertae sedis -ryhmällä.

Nykyisin Thecodontia on todettu parafyleettiseksi ryhmäksi eli se ei sisällä kaikkia kantamuodon jälkeläisiä, minkä takia ryhmä on nykyisessä kladistiikassa hylätty.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eläintiede:tekodontit Tieteen termipankki. Viitattu 15.10.2017.
  2. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 2. Iilimato–Leopardit, s. 857. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01422-6.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Thecodontia