Tekijänoikeusneuvosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tekijänoikeusneuvosto avustaa opetusministeriötä tekijänoikeutta koskevien asioiden käsittelyssä sekä antaa lausuntoja tekijänoikeuslain soveltamisesta.

Tekijänoikeusneuvostosta määrätään tekijänoikeuslaissa ja tekijänoikeusasetuksessa. Neuvoston kokoonpanon määrää valtioneuvosto kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Keskeiset tekijänoikeuslaissa mainitut oikeuksien haltijat ja suojakohteiden käyttäjät ovat edustettuina neuvostossa. Kuitenkin puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja vähintään yksi jäsen nimetään näiden tahojen ulkopuolelta.

Kuka tahansa voi pyytää lausuntoa tekijänoikeusneuvostolta. Lausuntopyynnön voi esittää myös sähköpostitse. Yksityishenkilön lisäksi myös esimerkiksi yritykset, yhteisöt, poliisi, hallintoviranomaiset tai tuomioistuimet voivat pyytää lausuntoa. Vapaamuotoisen lausunnon on oltava riittävän seikkaperäinen, mutta sen laatiminen ei edellytä juridista asiantuntemusta. Neuvosto käsittelee lausunnot, joiden käsittelyajat riippuvat vireillä olevien lausuntopyyntöjen määrästä. Yleensä on syytä varautua noin puolen vuoden käsittelyaikaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]