Teijo (auto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teijo-avolavapakettiauto konepelti irrotettuna.

Teijo oli suomalainen avolavapakettiauto, jota valmistettiin noin 100 kappaletta Wihuri-yhtymän Teijon tehtaalla vuosina 1975–1976.[1]

Teijon suunnittelija oli kilpa-autojen suunnittelijana tunnettu Max Johansson ja siinä käytettiin Volkswagenin tekniikkaa. Nelisylinterisen ilmajäähdytteisen Volkswagen-teollisuusmoottorin teho oli 45 hevosvoimaa ja tilavuus 1584 cm3. Auto oli etuvetoinen ja sen kantavuus oli 1 500 kiloa. Ohjaamo oli valmistettu lujitemuovista[1] tai joskus myös pellistä. Auton suunnittelussa oli pyritty mahdollisimman yksinkertaisiin ratkaisuihin ja halpaan toteutukseen. Teijon pohjana oli Volkswagenin 1970-luvulla Saksassa valmistama ns. kehitysmaa-auto EA 489. Volkswagenin tekniikan käyttö oli luontevaa, koska Wihuri toimi silloin myös automerkin maahantuojana.[1] Joitakin Teijo-autoja vietiin 1970-luvulla Suomen kehitysapuna Afrikkaan.

Teijon tuotannon lopettamisen syynä oli Mobilisti-lehden mukaan Toyota Hiacen avolavaversion tulo Suomen markkinoille.lähde tarkemmin? Teijo auton ongelmia olivat myös alimitoitetut jarrut ja ohjaamosta puuttunut äänieristys.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nyman, Hannele & Poutasuo, Tuula: Muovikirja, Arkitavaraa ja designesineitä, s. 164. WSOY, 2004. ISBN 951-0-29132-3.