Teidenpäivännouto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teidenpäivännouto
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malvales
Heimo: Päivännoutokasvit Cistaceae
Suku: Päivännoudot Helianthemum
Laji: juliae
Kaksiosainen nimi

Helianthemum juliae
Wildpret

Katso myös

  Teidenpäivännouto Wikispeciesissä
  Teidenpäivännouto Commonsissa

Teidenpäivännouto (Helianthemum juliae) on päivännoutokasvien (Cistaceae) heimoon, päivännoutojen (Helianthemum) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji. Se on endeeminen laji Teneriffan saaren vuorenrinteillä ja samalla yksi Kanariansaarten seitsemästä endeemisestä päivännoutolajista. Teidenpäivännouto on äärimmäisen uhanalainen laji ja sitä on maailmanlaajuisesti jäljellä 868 yksilöä. Lajista tunnetaan vain kolme populaatiota, jotka kaikki kasvavat Kanariansaarilla Teiden kalderassa.

Se on noin 30 cm korkeaksi kasvava varpumainen kasvi, jossa on 5–40 kukkia muodostavaa vartta. Kukat ovat keltaisia. Kasvi alkaa kukkia kolmannesta tai neljännestä elinvuodestaan alkaen. Kasvin elinkierto on keskimäärin 14 vuotta. Yhdestä hedelmästä muodostuu keskimäärin 45 siementä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marrero-Goméz, M. V., Oostermeijer, J. G. B., Carqué-Álamo, E. & Bañares-Baudet, Á., 2007: Population viability of the narrow endemic Helianthemum juliae (CISTACEAE) in relation to climate variability, Biological Conservation 136:552–562 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]