Teheranin suuri basaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teheranin suuri basaari (pers. ‏بازار بزرگ‎, Bāzār e Bozorg) on vanha basaarialue Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Basaari sijaitsee Teheranin eteläosassa, Golestanin palatsin eteläpuolella. Se on aikojen kuluessa muodostunut useista käytävistä, joiden yhteispituus on 10 kilometriä.[1] Kukin käytävä on erikoistunut johonkin myytävään tuoteryhmään. Basaarilla on myös useita sisäänkäyntejä, joista pääsisäänkäyntinä pidetään Sabze Meydan -nimistä toria. Teheranin metroa käyttäen basaariin pääsee Khayamin asemalta. Torikauppojen lisäksi basaarissa on pankkeja, moskeijoita ja vierastaloja.[2][3]

Basaari on ollut kauppapaikkana jo satoja vuosia. Se sai lisää tilaa 1600-luvulla, kun safavidihallitsijat rakennuttivat kaupunkia. Kuningas Tahmasp I laajensi tällöin basaarialuetta ja teetti lisäksi kaupungin ympärille ja muurin. Basaarin vanha osa on rakennustekniikaltaan yhtenäinen ja huolellisesti rakennettu.[4]

Basaarilla on myös poliittista painoarvoa. Se edustaa vanhoillista šiialaista islamilaisuutta vastakohtana Pohjois-Teheranin länsimaistuneelle ja vaurastuneelle liikealueelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. K. Kianush: Some Places of Interest in Tehran Iran Saga. 2000. Art Arena. Viitattu 4.12.2016. (englanniksi)
  2. "BBC News - Tehran bazaar feels winds of change"
  3. About Tehran Bazaar in Tehran province Tourism Attractions. 2007. Web Archive: ITTO. Viitattu 4.12.2016. (englanniksi)
  4. Abbas Moghaddam: Bazaar, the achievement of the Islamic civilisation. A short history of the Tehran Bazaar The Newsletter of Chamber of Commerce, 1994. 27.9.2007. Web Archive: Iran Virtual Library. Viitattu 4.12.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]