Teepuuöljy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teepuuöljyä lasipulloissa.

Teepuuöljy on kellertävää vihreän sävyistä voimakkaan tuoksuista eteeristä öljyä. Öljyllä väitetään olevan myönteisiä kosmeettisia ja lääketieteellisiä vaikutuksia (mm. antiseptinen ja sienien kasvua estävä vaikutus), mutta riittävää väitteitä tukevaa tutkimustietoa ei ole[1].

Historia ja lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aboriginaalit ovat käyttäneet teepuuöljyä vuosisatoja. Nykyään öljyä saadaan höyrytislaamalla paperikaarnamyrtin (Melaleuca alternifolia) lehdistä. Se kasvaa Australian luoteisrannikolla. Nimestään huolimatta kasvi ei kuulu teepuihin vaan myrttikasveihin.[2]

Myynnissä oleva teepuuöljy on yleensä tehty Melaleuca alternifoliasta, mutta raaka-aineena voidaan käyttää myös Melaleuca dissitifloraa ja Melaleuca linariifoliaa. Kansainvälinen standardi ISO 4730 ("Oil of Melaleuca, Terpinen-4-ol type"), määrittelee 14 ainesosalle pitoisuudet, jotta öljyä voidaan kutsua teepuuöljyksi.

Käyttöturvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teepuuöljyä käytetään yleensä vain ulkoisesti. On suositeltavaa kokeilla pienellä määrällä iholle ennen öljyn käyttöönottoa, koska öljy saattaa ärsyttää. Teepuuöljy voi aiheuttaa allergiaa.

Teepuuöljy on myrkyllistä suurempina annoksina. Asiaa ei ole järjestelmällisesti tutkittu, kaikki havainnot ovat satunnaisia yksittäisistä tapauksista. Oireet saattavat sisältää huimausta, pahoinvointia ja epätietoisuutta ympäristöstä. Käyttöä suutuotteissa, kuten hammastahnassa, pidetään turvallisena, kunhan tuotetta ei niellä tai se ei ole pienten lasten saatavilla.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.nccih.nih.gov/health/tea-tree-oil
  2. Melaleuca Project Runeberg. Viitattu 12.12.2007.