Teemu Lehmusruusu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teemu Lehmusruusu (s. 1981 Helsinki) on suomalainen media- ja installaatiotaiteilija[1], jonka teoksissa on usein myös ympäristö- ja biotaiteen elementtejä. Lehmusruusun työskentelylle keskeisiä teemoja ovat ihmisen rooli ekosysteemeissä ja elämän perusedellytykset planeetallamme, joita hän lähestyy tutkimuksen kautta. Hänen teoksensa johdattelevat meitä pohtimaan omaa asemaamme ravintoverkossa ja suhdettamme luonnon keskeisiin prosesseihin. Vuonna 2018 käynnistyneen Trophic Verses - Säkeitä ravintoketjulta[vanhentunut linkki] -projektin parissa hän tutkii maaperän näkymätöntä elämää, joka on jatkuvassa muutostilassa ja jota ympäristökriisit uhkaavat. Hänen teoksissaan kohtaamme maaperän sensorien, äänen ja tietokoneavusteisen kuvan välityksellä, yhteistyössä luonnonmateriaalien, kuten löydettyjen puunrunkojen ja laboratoriossa tuotettujen sienirakenteiden kanssa.

Lehmusruusun teoksia on muun muassa Kansallisgallerian[2] ja EMMA-museon kokoelmissa[3]. Maaperähengitykseen ja fotosynteesiin kytkeytyvä ympäristötaideteos Maatuu uinuu henkii (Respiration Field), 2019, on mukana Art as We Don't Know It -kirjassa. Teemu Lehmusruusu tekee taiteellisen tutkimuksen väitöskirjaa Aalto-yliopiston taiteen laitoksella.

Lehmusruusu toimii AV-arkin, Suomen biotaiteen seuran ja Örön Residenssikeskus ry:n hallituksissa, sekä taiteilijajäsenenä Suomen valokuvataiteilijoiden liitossa. Hän on perustanut Telling Tree art+rsrch taidetoimijan sekä toiminut toisena perustajana Kunstventures taidetuotantoyhtiössä.

Teemu Lehmusruusu working with the 'Parent Matter' installation at his studio in Helsinki, 2018.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teemu Lehmusruusu – artist teemulehmusruusu.com. Viitattu 25.2.2020.
  2. Ajankohtaista valtiontaideteostoimikunta.fi. Viitattu 25.2.2020.
  3. Teemu Lehmusruusu: Parent Matter EMMA. Viitattu 25.2.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]