Teemasivu:Turku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
muokkaa  

Turun teemasivu

Turku Castle.jpg

Turun teemasivulta löydät valikoitua sisältöä Turkuun liittyvistä artikkeleista. Turku on Suomen lounaisrannikolla Aurajoen suulla sijaitseva, Suomen vanhin kaupunki. Pääset selaamaan artikkeleita alla olevasta taulukosta tai Turku-luokasta. Halutessasi voit auttaa Wikipediaa kirjoittamalla Turkuun liittyvän artikkelitoiveen. Parannusehdotuksia voit esittää myös keskustelusivulla.

Voit vaihtaa sivun sisältöä (kuva- ja artikkelipoiminnat) tyhjentämällä välimuistin.

muokkaa  

Artikkelipoiminta

Turun tuomiokirkko.jpg
Turun tuomiokirkko, on Turussa Aurajoen rannalla sijaitseva perusosiltaan tiettävästi jo 1200-luvulla rakennettu kivikirkko, josta tuli tuomiokirkko vuonna 1300. Turun tuomiokirkkoa pidetään Suomen kansallispyhäkkönä ja se kuuluu Suomen merkittävimpiin historiallisiin rakennuksiin. Pitkästä rakennusajasta johtuen tuomiokirkko edustaa useaa eri tyylisuuntaa, muun muassa romaanista, goottilaista sekä uusgoottilaista tyyliä.

Kirkossa vierailee vuosittain noin 200 000 kävijää ja se onkin yksi Turun suosituimmista nähtävyyksistä. Kirkon eteläisellä lehterillä on Tuomiokirkkomuseo, joka kertoo kirkon historiasta ja rakennusvaiheista. Museossa on esillä pyhimyspatsaita ja kirkon esineistöä katoliselta ajalta sekä tekstiilejä ja hopeaesineitä uskonpuhdistuksen jälkeiseltä ajalta.

muokkaa  

Ajankohtainen aihe

Turun kaupunkiseutu.PNG

Suur-Turku on Turun kaupungin lehdistön käyttämä termi mahdollisesta ympäristökuntien ja Turun yhteen liittämisestä. Varsinais-Suomen liitto on hahmotellut Turun kaupunkiseudusta nauhamaista suurkaupunkia. Raision ja Kaarinan kaupunginjohdot ovat kuitenkin olleet haluttomia tekemään kuntarakenneselvityksiä Turun kanssa. Vuonna 2006 valtioneuvosto määräsi Turun lähialueen kunnat yhteiseen selvitystyöhön kuntarakenteen uudistamisesta ja keskustelut alueen mahdollisista liitoksista ovat käynnissä.

Aiheesta muualla

muokkaa  

Artikkelitoiveet

muokkaa  

Kuvapoiminta

Brinkhallin kartano.jpg
Quality images logo.svg Brinkhallin kartano on joukko historiallisia rakennuksia ja puistoalueita Kakskerran saarella, Turussa. Sen uusklassinen päärakennus on peräisin 1790-luvulta, ja se on tyylilajinsa ensimmäinen Suomessa.
muokkaa  

Historiallinen kuvapoiminta

Turku Horse tram 1890.jpg
Turulla oli kunnia olla ensimmäinen hevosraitiotieliikenteen kaupunki Suomessa. Kuva on ainoa tunnettu kuva Turun hevosraitioliikenteestä, vuodelta 1890.
muokkaa  

Keskeisiä artikkeleita