Teemasivu:Taidemusiikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Portal.svg Teemasivu: Teemasivujen etusivu | Kaikki teemasivut
Portrait of a Lute Player by Annibale Carracci - Staatliche Kunstsammlung Dresden.jpg

Taidemusiikin teemasivu

Tervetuloa Wikipedian länsimaisen taidemusiikin teemasivulle! Taidemusiikki (myös konserttimusiikki ja klassinen musiikki) on 1700–1800-luvuilla syntynyt nimitys tietyt esteettiset normit täyttävälle ja virallisen hyväksynnän saaneelle musiikille. Yleensä termillä tarkoitetaan länsimaista kirkko- ja konserttimusiikkia. Taidemusiikki-aiheisia parhaimpia artikkeleita sekä muuta materiaalia löydät alta.


Suositeltuja artikkeleita[muokkaa wikitekstiä]

Goldberg-titlepage.png

Goldberg-muunnelmat, BWV 988, ovat Johann Sebastian Bachin vuonna 1741 tai 1742 julkaistu klaveeriteos, jonka alkuperäinen nimi oli Clavier-Übung - Aria mit verschiedenen Veränderungen. Teos koostuu alussa ja lopussa soitettavasta teemasta (aria) sekä sen kolmestakymmenestä muunnelmasta. Teos on saanut yleisemmin tunnetun nimensä Bachin oppilaan, cembalisti Johann Gottlieb Goldbergin (1727-1756) mukaan.


Meister der Manessischen Liederhandschrift 003.jpg

Keskiajan musiikki käsittää Euroopassa tehdyn musiikin 300-luvun lopulla tapahtuneesta kristillisen liturgisen musiikin synnystä aina 1300-luvun loppuun asti. Keskiajan musiikki on hyvin voimakkaasti yhteydessä kristilliseen kirkkoon ja sen juuriin juutalaisessa perinteessä. Monet taidemusiikin piirteet kehittyivät keskiajan aikana nimenomaan kirkon piirissä, muun muassa nuottikirjoitus ja polyfonia. Suurin osa kouluista ja säveltäjistä toimivat kirkon piirissä ja vain harvat maallikot osasivat lukea nuotteja. Tämän vuoksi keskiajan varhaisesta maallisesta musiikista ei ole säilynyt kuin joitain satoja yksiäänisiä lauluja. Keskiajan alkupuolen musiikkityyleistä eniten länsimaiseen taidemusiikkiin on vaikuttanut gregoriaaninen kirkkomusiikki.

Giuseppe Verdi by Giovanni Boldini.jpg

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (10. lokakuuta 1813 - 27. tammikuuta 1901) oli italialainen romantiikan ajan oopperasäveltäjä. Verdin teokset olivat suosittuja jo hänen elinaikanaan, ja nauttivat edelleen suurta arvostusta.

Miten voit auttaa[muokkaa wikitekstiä]

Evolution-tasks.png Voit auttaa Wikipedian taidemusiikki-aiheisten artikkeleiden parantamisessa lukuisin tavoin:

Artikkelitoiveita[muokkaa wikitekstiä]

Taidemusiikki[muokkaa wikitekstiä]

Musiikin teoriaa ja terminologiaa[muokkaa wikitekstiä]

Teoksia[muokkaa wikitekstiä]

Baletteja[muokkaa wikitekstiä]

Ooppera[muokkaa wikitekstiä]

Oopperoita[muokkaa wikitekstiä]
Suomalaisia oopperateoksia[muokkaa wikitekstiä]

Taidemusiikkialan henkilöt[muokkaa wikitekstiä]

2000-luvun säveltäjiä[muokkaa wikitekstiä]

Tanssi[muokkaa wikitekstiä]

Tanssijoita ja koreografeja[muokkaa wikitekstiä]

Baletti[muokkaa wikitekstiä]

Baletteja

katso yllä kohdassa Teoksia

Henkilöitä

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta taidemusiikki.


Länsimaisen taidemusiikin aikakaudet[muokkaa wikitekstiä]

Keskiajan musiikki | Renessanssimusiikki | Barokkimusiikki | Klassismin musiikki | Romantiikan musiikki

  1. Maailman hitaimmassa musiikkiesityksessä vaihtui viimein taas sävel – kuuntele videolta, mitä saksalaiskirkossa soi seuraavat kaksi vuotta Yle Uutiset. 6.2.2022. Viitattu 7.2.2022.
  2. Mitä saadaan, kun charleston, breakdance ja Tiktok-videot yhdistetään? Nyt villitsee uusi tanssilaji shuffle Yle Uutiset. 14.10.2022. Viitattu 17.10.2022.