Teemasivu:Rock

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Portal.svg Teemasivu: Teemasivujen etusivu | Kaikki teemasivut
Fender Stratocaster2.png

Rockin teemasivu

Rock on 1950-luvulla syntynyt populaarimusiikin tyyli, joka jakautuu useisiin alalajeihin. Rock-musiikin keskeisimpiin soittimiin kuuluvat rummut, sähköbasso ja erityisesti sähkökitara. Sana "rock" on lyhennys termistä "rock and roll", joka on rockin ensimmäisen suuntauksen nimi. Rock on muun populaarimusiikin ohessa keskeinen osa länsimaista nuorisokulttuuria.

Application-certificate.svg

Viikon artikkelipoiminta[muokkaa wikitekstiä]

Dingo 2006.JPG

Dingo on suomalainen rock-yhtye, joka on jäänyt suomalaisen kevyen musiikin historiaan yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista kotimaisista yhtyeistä. Dingon kulta-aika oli vuosina 19841986. Yhtyeen perustamisesta lähtien sen keulakuva on ollut laulaja-lauluntekijä Neumann. Dingon tunnetuimpia hittejä ovat muun muassa Autiotalo, Levoton Tuhkimo, Sinä ja minä, Pyhä klaani ja Perjantai.

Dingon perusti vuonna 1982 kolmikko Pertti Nieminen (nykyinen Neumann, laulu ja basso), Jonttu Virta (kitara) ja Juha ”Quuppa” Seittonen (rummut). Keväällä 1983 kokoonpanoon liittyivät kosketinsoittaja Tuomo Vähä-Pesola ja basisti Jarkko Eve, jolloin muodostui Dingon alkuperäinen kokoonpano. Dingon klassinen kokoonpano (”the famous five”) esiintyi vuosina 19841986 ja 1998-2002. Dingo hajosi lokakuussa 1986. 1980-luvun jälkeen Dingo on tehnyt kolme paluuta. Ensimmäisen kerran vuosina 19931994, toisen vuosina 19982002 ja kolmannen vuodesta 2004 eteenpäin. Yhtyeessä on soittanut yhteensä 19 vakinaista muusikkoa, joista 11 vuoden 2002 jälkeen.

Uusimmat kokoonpanot ovat esiintyneet Dingon nimellä, mutta monet eivät pidä nykyistä Dingoa ”oikeana” Dingona. Sen ainoat alkuperäisjäsenet ovat Neumann ja yhtyeestä heinäkuussa 1984 lähtenyt, vuonna 2002 palannut basisti Jarkko Eve. Viimeisin Dingon levy on vuodelta 2005 oleva Purppuraa.


Nuvola apps kdmconfig.png

Artikkelitoiveet

Soittimia[muokkaa wikitekstiä]

Rock-kappaleita[muokkaa wikitekstiä]

Nuvola apps bookcase.png

Perustieto[muokkaa wikitekstiä]

Kehittynyt: 1950-luvulla, rhythm and bluesista, Yhdysvalloissa
Alagenret: folk rock, garage rock, glam rock, goottirock, hard rock, indie rock, industrial, poprock, post-rock, progressiivinen rock, punk, psykedeelinen rock, rap rock, rock and roll, rockabilly, suomirock, vaihtoehtorock
Yleisimmät soittimet: kitara, bassokitara, rummut, joskus kosketinsoittimet

Rockiin liittyvät luokat[muokkaa wikitekstiä]

Kitaristit | Rumpalit | Basistit | Laulajat | Rockyhtyeet

Keskeisiä artisteja[muokkaa wikitekstiä]

Queen 1984 011.jpg

AC/DC · Aerosmith · The Beatles · David Bowie · Cream · Deep Purple· Dire Straits ·The Doors · Genesis · Pink Floyd · Jimi Hendrix · Kiss · Led Zeppelin · Black Sabbath · Elvis Presley · The Rolling Stones · Rush · Queen · The Who · Yardbirds · Jeff Beck · Phil Collins · Santana · Cult · Slade · ZZ Top ·

Nuvola apps filetypes.svg

Rock-sitaatteja...[muokkaa wikitekstiä]

"This record should be played loud" (Tätä levyä kuuluu soittaa lujaa)

Rolling Stones -yhtyeen Let It Bleed -levyn kansiteksti.

"LEVYÄ ON SOITETTAVA PIRUN LUJAA, PITÄÄHÄN NAAPURINKIN KUULLA. EI NE SEINÄT SIITÄ HAJOO."

Hurriganesin Rock 'n' Roll All Night Long -levyn kannesta.

"Olla tässä ja nyt"

John Lennonin vastaus kysymykseen rockin tarkoituksesta