Teemasivu:Paavius/Artikkelipoimintoja6

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leo XIII, alun perin kreivi Gioacchino Vincenzo Pecci, (2. maaliskuuta 1810, Carpineto Romano, Italia20. heinäkuuta 1903, Apostolinen palatsi, Vatikaani) oli Rooman piispa eli paavi vuosina 18781903.

Epäluotettavien ja perimätietoon perustuvien, mutta virallisten ja Vatikaanin käyttämien paaviluetteloiden mukaan Leo XIII oli 256. paavi. Leo XIII:n paavinkausi eli pontifikaatti tapahtui nk. Vatikaanin vankeudessa, jonka aikana paavinistuimen ja Italian valtion välillä vallitsi riita.


Paavi Pius XI, syntymänimeltään Ambrogio Damiano Achille Ratti, (31. toukokuuta 185710. helmikuuta 1939) toimi paavina 6. helmikuuta 1922 alkaen ja Vatikaanivaltion valtionpäämiehenä vuodesta 1929 aina kuolemaansa asti.

Epäluotettavien ja perimätietoon perustuvien, mutta virallisten ja Vatikaanin käyttämien paaviluetteloiden mukaan Pius XI oli 259. paavi. Hänen paavinkautensa eli pontifikaattinsa tärkeimpiin tapahtumiin kuului vuonna 1929 tapahtunut Lateraanisopimusten solmiminen fasistisen Italian johtajan Benito Mussolinin kanssa. Sopimusten seurauksena Vatikaanivaltio perustettiin. Pius XI:n pontifikaatin tärkeisiin asioihin kuului myös paavin suhtautuminen fasismiin ja natsismiin. Varsinkin pontifikaattinsa loppupuolella Pius XI vastusti kiivaasti sekä fasismia että myöskin natsismia ja kommunismia.