Teemasivu:Kirjallisuus/Artikkelipoiminta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7.7.2010

Bilbon viimeinen laulu[muokkaa wikitekstiä]

Bilbon viimeinen laulu (engl. Bilbo's Last Song) on J. R. R. Tolkienin kirjoittama runo, joka on julkaistu pienenä Pauline Baynesin kuvittamana kirjana. Sen on suomentanut Jukka Virtanen. Runo kertoo Bilbo Reppulin näkökulmasta hänen lähdöstään elämänsä lopulla Keski-Maasta.

Tolkien-asiantuntijat Wayne G. Hammond ja Christina Scull ovat verranneet runoa sisällöltään ja tunnelmaltaan Alfred Tennysonin runoon ”Crossing the Bar” (1889), joka käsittelee merta kuoleman metaforana.


18.9.2010

Merkittävien filosofien elämät ja opit[muokkaa wikitekstiä]

Merkittävien filosofien elämät ja opit -teoksen kansilehti vuoden 1594 painoksesta.
Merkittävien filosofien elämät ja opit -teoksen kansilehti vuoden 1594 painoksesta.

Merkittävien filosofien elämät ja opit (m.kreik. Βίοι καὶ γνῶμαι τῶν ἐν φιλοσοφίᾳ εὐδοκιμησάντων, Bioi kai gnōmai tōn en filosofia eudokimēsantōn) on Diogenes Laertioksen kokoama antiikin kreikkalaisten filosofien elämäkertateos.

Diogeneen teos pyrkii nimensä mukaisesti esittämään filosofien elämät ja opetukset. Elämäkertoja on yli 80 filosofista. Teos on merkittävä, koska se kuuluu harvojen antiikin ajalta säilyneiden suhteellisen kokonaisten filosofian historiaa käsittelevien teosten joukkoon, ja sen osana on säilynyt merkittäviä muutoin kadonneita katkelmia useilta filosofeilta.


3.9.2010

Nuoren tytön päiväkirja[muokkaa wikitekstiä]

Nuoren tytön päiväkirja (Het Achterhuis) on hollantilaisen juutalaistytön Anne Frankin (19291945) toisen maailmansodan aikana kirjoittama päiväkirja. Sen ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1947.


29.8.2010

Philip Pullman[muokkaa wikitekstiä]

Philip Pullman Oxfordin kirjallisuusmessuilla vuonna 2005.
Philip Pullman Oxfordin kirjallisuusmessuilla vuonna 2005.
Philip Nicholas Outram Pullman CBE (s. 19. lokakuuta 1946 Norwich, Norfolk) on englantilainen kirjailija. Hän on kirjoittanut fantasiatrilogian Universumien tomu sekä useita muita pääosin lapsille ja nuorille suunnattuja teoksia.


28.8.2010

Aino Kallas[muokkaa wikitekstiä]

Aino Kallas vuonna 1922.
Aino Kallas vuonna 1922.
Aino Julia Maria Kallas (o.s. Krohn) (2. elokuuta 1878 Viipurin maalaiskunta9. marraskuuta 1956 Helsinki) oli suomalainen kirjailija. Puoliso vuodesta 1900 oli ministeri, filosofian tohtori Oskar Kallas. Kallaksen tuotantoon kuuluu runoja, novelleja, romaaneja ja näytelmiä. Myös virolaiset ovat kokeneet Aino Kallaksen omaksi kirjailijakseen.


18.8.2010

Franz Xaver Gabelsberger[muokkaa wikitekstiä]

Franz Xaver Gabelsberger (9. helmikuuta 1789 München – 5. tammikuuta 1849 München) oli saksalainen pikakirjoitusjärjestelmän kehittäjä. Gabelsbergerin järjestelmästä tuli suosituin saksankielinen pikakirjoitusjärjestelmä, ja se loi perustan myös muiden saksalaisten järjestelmien kehitykselle. Siitä tehtiin sovituksia myös muille kielille, ja muun muassa Lars Neovius-Nevanlinnan kehittämä suomen kielen pikakirjoitusjärjestelmä perustuu siihen.


17.8.2010

Urantia-kirja[muokkaa wikitekstiä]

Urantia-liikkeen tunnus.
Urantia-liikkeen tunnus.

Urantia-kirja on uskonnollis-kosmologinen teos, joka kirjoitettiin noin vuosina 1924–1935 ja julkaistiin 1955. Se muodostaa opillisen perustan Urantia-liikkeelle, joka luetaan uusien uskonnollisten liikkeiden joukkoon. Liike uskoo, että kirja on taivaallisten olentojen maapallon, Urantian, ihmisille antama ilmoitus.

Urantia-kirjan englanninkielistä painosta on myyty tai levitetty maailmanlaajuisesti noin puoli miljoonaa kappaletta. Kansallisia Urantia-yhdistyksiä on noin 1200, joista yli puolet Yhdysvaltain ulkopuolella.


15.8.2010

Vera Figner[muokkaa wikitekstiä]

Vera Figner 1870-luvulla.
Vera Figner 1870-luvulla.
Vera Nikolajevna Figner (ven. Ве́ра Никола́евна Фи́гнер), aviomiehensä mukaan Filippova, Фили́ппова; 7. heinäkuuta 1852 Kazanin läänin Tetjušin kihlakunnan Hristoforovkan kylä – 15. kesäkuuta 1942 Moskova) oli venäläinen vallankumouksellinen narodnikki, Narodnaja voljan johtaja, myöhemmin kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.


10.8.2010

Lars Neovius-Nevanlinna[muokkaa wikitekstiä]

Ote Julius Krohnin puheesta J. V. Snellmanille 12. toukokuuta 1876 kirjoitettuna Neovius-Nevanlinnan järjestelmällä.
Ote Julius Krohnin puheesta J. V. Snellmanille 12. toukokuuta 1876 kirjoitettuna Neovius-Nevanlinnan järjestelmällä.
Lars Theodor Neovius-Nevanlinna (vuoteen 1906 Neovius, 21. huhtikuuta 1850 Hamina5. toukokuuta 1916 Helsinki) oli suomalainen opettaja, matematiikan opetuksen uudistaja ja suomenkielisen pikakirjoitusjärjestelmän kehittäjä.Hänen kirjoittamiaan matematiikan oppikirjoja käytettiin Suomen oppikouluissa 1900-luvun alussa useiden vuosikymmenien ajan, ja hänen kehittämänsä pikakirjoitusjärjestelmä vakiintui ainoaksi suomenkieliseksi järjestelmäksi.


24.7.2010

Someron murre[muokkaa wikitekstiä]

Someron sijainti Suomen kartalla.
Someron sijainti Suomen kartalla.
Someron murre on Someron ja Somerniemen pitäjien kansankieli. Suomen murteiden joukossa se sijoittuu osaksi lounaisia välimurteita, joita puhutaan kapealla, Vihdistä Merikarvialle ulottuvalla vyöyhykkeellä varsinaisten lounaismurteiden ja hämäläismurteiden puhuma-alueiden välillä lounaisessa Suomessa. Hämäläismurteista se eroaa lukuisten lounaismurteisuuksiensa takia ja lounaismurteista, sekä myös lounaisiin välimurteisiin kuuluvista Turun seudun ylämaan murteista, suuremman hämäläisvaikutuksen takia.


8.7.2010

Tulenkantajat[muokkaa wikitekstiä]

Uuno Kailaan ja Arvi Kivimaan kunniaksi pystytetty tulenkantajapatsas Heinolassa.
Uuno Kailaan ja Arvi Kivimaan kunniaksi pystytetty tulenkantajapatsas Heinolassa.

Tulenkantajat oli 1920-luvulla Suomessa vaikuttanut kirjailijaryhmittymä, joka on nimetty Nuoren Voiman Liiton julkaiseman Tulenkantajat-albumin mukaan. Tulenkantajiin tiiviisti kuuluvia kirjoittajia olivat muun muassa Uuno Kailas, Olavi Paavolainen, Elina Vaara, Katri Vala ja Lauri Viljanen.

Kirjailijoiden lisäksi ryhmään kuului muun muassa muusikkoja ja kuvataiteilijoita. Ryhmä julkaisi myös omaa lehteä, jonka päätoimittajana toimi Erkki Vala.


6.7.2010

Byromin järjestelmä[muokkaa wikitekstiä]

John Wesleyn kirjoittamaa tekstiä Byromin järjestelmällä
John Wesleyn kirjoittamaa tekstiä Byromin järjestelmällä
Byromin järjestelmä on englantilaisen John Byromin 1700-luvun alussa kehittämä pikakirjoitusjärjestelmä, jota pidetään yhtenä 1700-luvun merkittävimmistä pikakirjoitusjärjestelmistä. Sen muunnelmia julkaistiin vielä 1800-luvun puolellakin. Järjestelmän tunnetuimpia käyttäjiä olivat metodistiliikkeen perustaja John Wesley ja hänen veljensä Charles Wesley.


22.06.2010

Suomalainen lastenkirjallisuus[muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen lastenkirjallisuus on suomeksi kirjoitettua, lapsille suunnattua kirjallisuutta. Yleensä lastenkirjallisuudeksi kutsutaan kirjallisuutta, joka on tarkoitettu suurin piirtein alle yhdeksänvuotiaille lapsille. Ikäraja on vain suuntaa-antava, mutta yleisesti sitä vanhemmat alkavat kuulua jo nuortenkirjallisuuden kohderyhmään.

Suomalaisen lastenkirjallisuuden katsotaan alkaneen Mikael Agricolan Abckiriasta vuodelta 1543, ja juuri pitkään jatkunut uskonnollisuuden ja kasvattavuuden vaatimus sekä hidas eriytyminen aikuisten kirjallisuudesta ovatkin olleet sille tyypillisiä piirteitä. Vasta 1840-luvulla suomen kielen ja lapsen aseman vahvistuessa syntyivät varsinaiset edellytykset kansalliselle lastenkirjallisuudelle. Nykyisessä lastenkirjallisuudessa on otettu huomioon eri ikäkausien henkiset tarpeet, mikä näkyy ensikirjoissa ja lasten kuvakirjoissa