Teemasivu:Jääkiekko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
muokkaa  

Jääkiekon teemasivu

Wikiprojekti Jääkiekko logo.svg

Jääkiekon teemasivulta löydät valikoitua sisältöä jääkiekkoaiheisista artikkeleista. Jääkiekko on joukkuepeli, jota pelataan jäällä jääkiekkokaukalossa. Pääset selaamaan artikkeleita alla olevasta taulukosta tai Jääkiekko-luokasta. Halutessasi voit auttaa Wikipediaa kirjoittamalla jääkiekkoaiheisen artikkelitoiveen. Voit liittyä myös Wikiprojekti jääkiekkoon! Parannusehdotuksia voit esittää myös keskustelusivulla.

Voit vaihtaa sivun sisältöä (kuva- ja artikkelipoiminnat, knoppitiedot skä päivittää uutisia) tyhjentämällä välimuistin.

muokkaa  

Cscr-featured.svgArtikkelipoimintaSymbol support vote.svg

Oulun Kärpät on Hyvä artikkeli.
Oulun Kärpät on vuonna 1946 perustettu suomalainen jääkiekkoseura. Kärpät on hallitseva Suomen mestari (2008), ja se on voittanut jo neljä mestaruutta 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, joten sitä voidaan pitää 2000-luvun menestyneimpänä suomalaisena SM-liigaseurana. Joukkue pelaa kotiottelunsa vuonna 1975 valmistuneessa Raksilan jäähallissa, josta käytetään sponsorin mukaan nimeä Oulun Energia -areena. Kärpät on lisäksi voittanut Suomen mestaruuden 1981, hopeaa vuosina 1987 ja 2003 sekä pronssia 1980, 1984, 1985, 1986 ja 2006. Kärppien juniorityö on kasvattanut monia kuuluisia jääkiekkoilijoita, kuten Reijo Ruotsalaisen, Kari Jalonen sekä Pekka Arbeliuksen. Kärppälaiset ovat myös saaneet useita palkintoja. Nykyisen joukkueen kapteeni on Ilkka Mikkola. Kärppien naiset ovat voittaneet yhteensä 10 SM-mitalia, joista seitsemän on hopeisia ja kolme pronssisia.
muokkaa  

Henkilökuva

Jari Kurri

Jari Pekka Kurri (s. 18. toukokuuta 1960 Helsinki) on menestynein suomalainen NHL-jääkiekkoilija ja ensimmäinen suomalainen pelaaja, joka nostettiin Hockey Hall of Fame -galleriaan vuonna 2001. Kurri on viisinkertainen Stanley Cup -voittaja. Edmonton Oilersissa hän pelasi vuosia kaikkien aikojen jääkiekkoilijana pidetyn Wayne Gretzkyn aisaparina. Nykyisin Kurri työskentelee Suomen jääkiekkomaajoukkueen toimitusjohtajana

Kurrin pelipaikka oli tyypillisesti oikea laitahyökkääjä, mutta etenkin uransa loppuvaiheessa häntä peluutettiin myös keskushyökkääjänä. Kurrin tilastot NHL:n runkosarjassa käsittävät 1251 ottelua, 601 maalia, 797 syöttöä ja 1398 pistettä. Eurooppalaisista pelaajista vain Teppo Numminen on pelannut enemmän NHL-otteluja. Kurri on NHL:n kaikkien aikojen pistepörssissä sijalla 18 ja maalipörssissä sijalla 17. Molemmissa tilastoissa hän on toiseksi paras eurooppalainen pelaaja edellään vain Jaromír Jágr.

muokkaa  

Viikon sitaatti

- Ihan joka joukkueeseen en olisi lähtenyt. Perinteet ja tamperelainen jääkiekkoilmapiiri saivat minut innostumaan Tappara-pestistä. Joukkueella on maanlaajuisestikin katsottuna aivan uniikki traditio. Kyllähän jokaisessa meissä asuu pieni Tappara-fani.

- Risto Dufva kommentoi Tappara pestiään.

muokkaa  

Kuvapoiminta

Hayley Wickenheiser 2.jpg
Hayley Wickenheiseria pidetään yleisesti maailman parhaana naisjääkiekkoilijana.
muokkaa  

Tiesitkö, että...

  • ... KalPa on voittanut SM-liigassa hopeaa kaudella 1990-91?
  • ...Mongoliassa on 590 rekisteröityä jääkiekkoilijaa, muttei yhtään jäähallia?
  • ...Ilves on voittanut 16 mestaruutta mutta vain yhden SM-Liigan mestaruuden?
muokkaa  

Artikkelitoiveet